Ο πιο απρόσμενος τρόπος να ξεπεράσεις ένα χωρισμό - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018

Ο πιο απρόσμενος τρόπος να ξεπεράσεις ένα χωρισμό

Αποτέλεσμα εικόνας για χωρισμός ζευγαριου

Νέα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν ένα καλύτερο τρόπο να ξεπεράσεις ένα χωρισμό: να κολλήσεις σε αυτόν.

Το ξέρουμε, η λαϊκή σοφία λέει πως θα ήταν καλύτερο να καταστρέψεις τα φυσικά αποδεικτικά του χαμένου έρωτα και να σφραγίσεις τις αναμνήσεις σε ένα μεταλλικό θησαυροφυλάκιο με την ετικέτα «Μην ανοίγετε, Επικίνδυνα απόβλητα!». Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science συστήνει πως το να σκεφτείς τη σχέση και τον χωρισμό σου, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 210 άνθρωποι που είχαν βιώσει χωρισμό μέσα στους προηγούμενους έξι μήνες και μοιράστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ασχολήθηκε με διάφορες δραστηριότητες που κατέγραφαν με ακρίβεια τη συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων, ανάμεσά τους συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια και ασκήσεις ασυναίσθητης ομιλίας (στη διάρκεια της οποίας καταγράφονταν οι καρδιακοί τους παλμοί) καθώς και αρχικές και τελικές αξιολογήσεις. Στη δεύτερη ομάδα έγινε μόνο η αρχική και τελική αξιολόγηση.

Μετά από εννέα εβδομάδες, εκείνοι που είχαν εμπλακεί περισσότερο συναισθηματικά στις διαδικασίες (οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας) είχαν προσαρμοστεί καλύτερα στον χωρισμό τους, αναφέροντας λιγότερη μοναξιά και συναισθηματική αναταραχή από εκείνους που είχαν ασχοληθεί λιγότερο με το γεγονός του χωρισμού.

Χρησιμοποιούσαν επίσης «λιγότερες λέξεις σε α’ πληθυντικό πρόσωπο» στη διάρκεια των συνεντεύξεων, σχετικά με το χωρισμό τους,– υποδεικνύοντας πως είχαν αποδεσμεύσει με μεγαλύτερη επιτυχία την ταυτότητά τους από εκείνη του/της πρώην συντρόφου τους σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν κάνει μόνο τις δύο αξιολογήσεις.

Η ανάκτηση μιας σαφούς, ανεξάρτητης αίσθησης του εαυτού τους «φαίνεται πως είναι μια ισχυρή δύναμη που οδηγεί στα θετικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης», δήλωσε η συν-συγγραφέας της Grace Larson από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν. «Έτσι, θα ενθάρρυνα κάποιον που έχει πρόσφατα βιώσει έναν χωρισμό να σκεφτεί ποιος ή ποια είναι, πέρα από τη σχέση».

Το συμπέρασμα: Το να σκεφτείς τον χωρισμό σου μπορεί να είναι υγιές, εφόσον μπορείς να δεις πέρα από το τέλος της σχέσης και να αξιολογήσεις το ποιος άνθρωπος είσαι χωρίς τον/την σύντροφό σου. Αν υποφέρεις και δεν είναι εύκολο να μιλήσεις με κάποιον ειδικό, μπορείς να καταγράφεις τις σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο ή σε ένα κασετόφωνο. Αυτή η ανασκόπηση θα μπορούσε να είναι το μυστικό για να προχωρήσεις μπροστά. Άλλωστε, αυτό δεν θέλεις περισσότερο από όλα;Πηγή: shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.