«Τα Αρχαία Ελληνικά προεξοφλούν την πορεία του έθνους μας»: Έλληνες μαθητές ξεσηκώνονται - UNPOLITICAL

Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

«Τα Αρχαία Ελληνικά προεξοφλούν την πορεία του έθνους μας»: Έλληνες μαθητές ξεσηκώνονται


Γλώσσα που αξίζει να μελετάς, να ερευνάς και γνωρίζεις καλύτερα τον κόσμο των ιδεών είναι η αρχαία Ελληνική γλώσσα, όπως σημείωσαν οι διακριθέντες στον 30ο Διαγωνισμό Αρχαίων Ελληνικών που πραγματοποίησε και φέτος ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Χανίων.

Το απόγευμα της Κυριακής έγινε η βράβευση των νικητών. Ο 1ος νικητής του διαγωνισμού για την Γ΄Λυκείου Σταύρος Λαγωνικάκης, μαθητής του 2ου ΓΕΛ Χανίων δήλωσε μεταξύ άλλων στα “Χ.Ν.” για την επιτυχία του: «Τα αρχαία ελληνικά είναι η γλώσσα, είναι αυτά που καθορίζουν την συνέχεια μας και προεξοφλούν την πορεία τους έθνους μας σε ολόκληρο το πέρασμα του χρόνου. Η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι ένα όργανο διαμόρφωσης της ανθρώπινης σκέψης, ένα εργαλείο δοκιμασμένο που διαπλάθει σκεπτόμενα και κριτικά άτομα. Είναι μια ελεύθερη περιδιάβαση στον κόσμο των ιδεών με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας, είναι ακόμα η διερεύνηση της ουσίας όλων των πραγμάτων που θέτει αυτόματα σε κίνηση τον λογισμό του ατόμου και αναπτύσσει την ικανότητα, την ευαισθησία και την φαντασία του». Παράλληλα συμπλήρωσε πως τα αρχαία ελληνικά δεν είναι “νεκρή γλώσσα”, και έχουν συνέχεια και στην καθημερινότητα μας.

Το 2ο βραβείο πήρε ο Νικόλαος Σφηνιάς (2ο ΓΕΛ Χανίων), το 3ο βραβείο η Άννα Παπαδονικολάκη ( ΓΕΛ Βάμου) και έπαινο έλαβε η Μαρία Νικολαράκου (4ο ΓΕΛ Χανίων).

Οι μαθήτριες που μοιράσθηκαν το 1ο βραβείο για τους μαθητές της Β΄Λυκείου Αναστασία Παλιεράκη (ΓΕΛ Ελ. Βενιζέλου) και
Παναγιώτα Χιωτάκη (ΓΕΛ Νέας Κυδωνίας) σημείωσαν πως αποφάσισαν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό καθώς τους παρότρυναν οι καθηγητές τους στο σχολείο και στο φροντιστήριο. «Τα αρχαία ελληνικά αποτελούν μια ζωντανή γλώσσα, πολύ ενδιαφέρουσα να την μελετάς και να την ερευνάς» τόνισαν μεταξύ άλλων.

Για τη Β’ Λυκείου το 2ο βραβείο πήρε η Ειρήνη Κανούτου (3ο ΓΕΛ Χανίων), το 3ο βραβείο η Ολυμπία Καρλαύτη (4ο ΓΕΛ Χανίων) και έπαινο η Ευαγγελία Κακούρη (2ο ΓΕΛ Χανίων).

Στην αξία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και στις δυνατότητες σπουδών που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναφέρθηκε σε ομιλία του ο αντιπρύτανης του ιδρύματος Κωνσταντίνος Σπανουδάκης. «Ο διαγωνισμός αυτός δεν έχει την έννοια να αναδείξει νικητές και ηττημένους, αλλά μόνο κερδισμένους από την ωραία συμμετοχή και την ευγενή άμιλλα» είπε ο πανεπιστημιακός δίνοντας συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Φιλολόγων ως «τον πιο δραστήριο της Κρήτης», σχολίασε.

Από Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.