Ο θυμός είναι… χρήσιμος στη σχέση! - UNPOLITICAL

Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

Ο θυμός είναι… χρήσιμος στη σχέση!

Σχετική εικόνα

Οι διαφωνίες και οι εντάσεις τείνουν να είναι ενίοτε συχνό φαινόμενο ανάμεσα σε δύο συντρόφους. Εξωτερικοί παράγοντες αλλά κυρίως εσωτερικοί παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι τσακωμοί ξεκινούν και επεκτείνονται.

Στους εξωτερικούς παράγοντες μπορούμε να συμπεριλάβουμε το έντονο επαγγελματικό στρες, τον καταμερισμό των οικιακών αλλά και εξωτερικών εργασιών (ψώνια, πληρωμή λογαριασμών κτλ.), τον καταμερισμό της γονεϊκής φροντίδας καθώς και παρεμβολές τρίτων που ωστόσο το ζευγάρι μπορεί να μην αναχαιτίζει.

Οι εσωτερικοί παράγοντες είναι ωστόσο αυτοί που διαδραματίζουν πιο καίριο ρόλο καθώς πολύ συχνά μεταμφιέζονται με εξωτερικά κριτήρια. Πίσω λοιπόν από παράπονα, γκρίνια και ένταση μπορεί να κρύβεται η σκέψη:

«Δεν μ ’αγαπά»/ «Έχουμε απομακρυνθεί σαν ζευγάρι κι ανησυχώ». Το πως θα εκφράσει το κάθε μέλος της σχέσης την ανησυχία του και πως θα μοιραστεί τις σκέψεις με τον/την σύντροφό του έχει να κάνει με τον τρόπο που έχει μάθει να σχετίζεται στο παρελθόν.

Το κρυφό μήνυμα πίσω από κάθε τσακωμό είναι πολύ σημαντικό να έρθει στην επιφάνεια και να μπορέσει το ζευγάρι μέσα στην ασφάλεια της σχέσης του να το συζητήσει. Κι αν όχι τη στιγμή που οι τόνοι είναι υψηλά τότε αργότερα όταν έχει καταλαγιάσει κάπως ο θυμός και ο καθένας μπορεί να σκεφτεί πιο ήρεμα.

Είναι ζωτικής σημασίας να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε δέσμιοι των τραυμάτων του παρελθόντος. Αν η πρώτη επικοινωνία που είχαμε με την οικογένειά μας δεν ήταν ικανοποιητική και μας έμαθε να κρύβουμε αυτό που νιώθουμε ή να συνδιαλεγόμαστε με τον άλλον παγιδευμένοι σε ένα παιχνίδι εξουσίας, στο σήμερα αυτό μπορεί να αλλάξει. Ένα ζευγάρι που συνδέεται με συναισθήματα αγάπης και εμπιστοσύνης μπορεί να τροποποιήσει τις τραυματικές του εμπειρίες αρκεί να προσπαθήσει ξανά και ξανά.

Παρακάτω ακολουθεί μια μικρή άσκηση από το βιβλίο «Κράτα με σφιχτά» (Dr. Sue Johnson) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα ζευγάρι προκειμένου να μιλήσουν μετά από έναν τσακωμό, χρησιμοποιώντας τον προς όφελός τους:

«Σε αυτό το περιστατικό, αυτό που πάτησε τη σκανδάλη για τα ευαίσθητα συναισθήματά μου ήταν………. Επιφανειακά, ίσως να έδειξε……….Όμως βαθιά μέσα μου, ένιωσα……….(διάλεξε ένα από τα κύρια δύσκολα συναισθήματα, λύπη, θυμό, ντροπή, φόβο). Αυτό που λαχταρούσα όμως, ήταν……….Το βασικό μήνυμα που πήρα για το δέσιμο μας , για μένα ή για τον/τη σύντροφό μου ήταν……….»

Όλοι έχουν ευαίσθητα σημεία τα οποία έχουν τις ρίζες τους στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνει ένα παιδί στην οικογένειά του. Αυτά αναβιώνουν σε μια σημαντική ερωτική σχέση. Ο θυμός είναι χρήσιμος στις σχέσεις. Όταν όμως μένουμε μόνο σ’αυτό το συναίσθημα είναι σαν να κλείνουμε τα μάτια στα ευαίσθητα σημεία, τα δικά μας και του/της συντρόφου μας.

Επομένως κάθε τσακωμός μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια βαθύτερη αναγνώριση των δικών μας συναισθημάτων αλλά και του/της συντρόφου μας. Αρκεί να υπάρχει η διάθεση να μιλήσουμε για ό,τι συνέβη με τρόπο εποικοδομητικό, ανοιχτό, νιώθοντας ασφαλείς να αποκαλύψουμε τα ευαίσθητα σημεία μας.

Έτσι κι η άλλη πλευρά θα μπορέσει να μας πλησιάσει περισσότερο έχοντας ως αποτέλεσμα το δέσιμο της σχέσης να γίνει μεγαλύτερο!

Πουλημενέα Γεωργία – Κλινική Ψυχολόγος / Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.