Τι χρώμα έχει η προσωπικότητά σου; - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

Τι χρώμα έχει η προσωπικότητά σου;

Αποτέλεσμα εικόνας για χρωμα και προσωπικοτητα

Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα; Η ερώτηση μπορεί να θυμίζει εφηβικό λεύκωμα, αλλά το κάθε χρώμα έχει πίσω του μια ιστορία που φτάνει στα βάθη του χρόνου.

Στην αρχαιότητα αξιοποιούσαν τις ιδιότητες εκείνες των χρωµάτων για να διεγείρουν συγκεκριµένα ζωτικά όργανα ή βιολογικές λειτουργίες. Για παράδειγµα, το κόκκινο χρησιµοποιούνταν για την καλή κυκλοφορία του αίµατος, το κίτρινο για το νευρικό σύστηµα και την εξυγίανση του σώµατος, το πορτοκαλί για τους πνεύµονες, το µπλε για την ανακούφιση από τον πόνο και το µοβ για τα δερµατικά προβλήµατα.

Στις µέρες µας, ψυχολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η επίδραση που έχουν τα χρώµατα στη διάθεσή µας ισχύει, αλλά είναι µικρής διάρκειας και άρα προσωρινή.

Επίσης, πολλοί είναι οι ερευνητές (όπως ο dr Μorton Walker µε το βιβλίο του «The power of color»), οι οποίοι µελέτησαν τους «πολιτισµικούς συµβολισµούς» των χρωµάτων. Για παράδειγµα, το κόκκινο χρώµα στην Κίνα συµβολίζει την τύχη και στην Ινδία την αγνότητα, το κίτρινο στην Ασία έχει την έννοια του ιερού και του αυτοκρατορικού, το άσπρο στην Ιαπωνία συµβολίζει το θάνατο, ενώ στις ανατολικές χώρες συνδέεται µε την ψυχρότητα και τη στειρότητα, το πράσινο στην Ινδία είναι το χρώµα του Ισλάµ, στην Ιρλανδία αντιπροσωπεύει το χρώµα της Καθολικής θρησκείας, ενώ σε κάποιες τροπικές χώρες συµβολίζει τον κίνδυνο και το µπλε είναι το χρώµα που για τους Εβραίους συµβολίζει την αγιότητα και για τους Κινέζους την αθανασία.

Κατάλευκο σπίτι

Εχει γίνει της µόδας το κατάλευκο σπίτι. Προωθείται από πολλούς αρχιτέκτονες και ειδικούς του είδους. Οµως κατά πόσο θα µπορούσαµε να ζήσουµε σ’ ένα κατάλευκο περιβάλλον; Η φύση είναι πολύχρωµη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα χρώµατα που επικρατούν στη φύση -γαλάζιο, πράσινο, γήινες αποχρώσεις αλλά και τόσα άλλα που αποτελούν µια πανδαισία χρωµάτων- µας κάνουν να νιώθουµε οικεία και ασφαλείς.

Στη χώρα µας το λευκό το συναντάµε στα νησιά µας, που ακόµα κι εκεί περιβάλλεται από το απέραντο γαλάζιο, είτε του ουρανού είτε της θάλασσας. Σε αντίθετη περίπτωση το συναντάµε σε ψυχρά, χιονισµένα και αφιλόξενα µέρη. Τα µάτια µας δεν αντέχουν το εκτυφλωτικό λευκό χωρίς γυαλιά ηλίου, ενώ το δέρµα µας καίγεται πολύ πιο εύκολα στα χιόνια, λόγω αντανάκλασης του φωτός στο λευκό, απ’ ό,τι στη θάλασσα.

Το λευκό περιέχει όλα τα χρώµατα του ορατού φάσµατος, έχει υψηλή φωτεινότητα και µηδενική απόχρωση. Δίνει την αίσθηση του καθαρού και αποστειρωµένου, γι’ αυτό το λόγο χρησιµοποιείται σε χώρους που θέλουµε να εντείνουµε αυτή την αίσθηση, όπως οδοντιατρεία, µικροβιολογικά εργαστήρια κ.ά. Για τον ίδιο λόγο, τα είδη υγιεινής έχει επικρατήσει να είναι λευκά. Είναι όµως ένα ψυχρό χρώµα και δηµιουργεί αισθήµατα αποµόνωσης.


Ένα χρώµα για κάθε τύπο προσωπικότητας

ΚΟΚΚΙΝΟ

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Ενεργή συµµετοχή σε όλα, λειτουργούν µε πάθος, είναι αυτάρκεις και ηγετικοί, ανυπόµονοι και ορεξάτοι για τη ζωή!

ΚΙΤΡΙΝΟ

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Λαµπερή ιδιοσυγκρασία, πρακτικοί, ευρηµατικοί και καινοτόµοι! Τους αρέσει να ονειροπολούν!

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Εύστροφοι, ζωηροί και οξυδερκείς, κυνηγούν τα δύσκολα και προτιµώνται για παρέα! Ιδανικοί στο να δηµιουργούν!

ΠΡΑΣΙΝΟ

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Οργανωτικότητα, επιστηµοσύνη, γενναιοδωρία και ανεξαρτησία, λάτρεις της εξοχής και επιφυλακτικοί µε τα δύσκολα!

ΜΠΛΕ

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Φερέγγυοι, άξιοι εµπιστοσύνης, συµπαθητικοί και ευαίσθητοι! Αν και έχουν προσωπικότητα «κυβερνήτη», πληγώνονται εύκολα!

ΒΙΟΛΕΤΙ

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Ευκολόπιστοι και εκκεντρικοί! Είναι οραµατιστές και λάτρεις των αλλαγών!

ΑΣΠΡΟ

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Δηµιουργικοί, αφηρηµένοι, παρορµητικοί, πολύπλοκοι και ριψοκίνδυνοι. Εκφράζονται µέσα από την τέχνη!

MΑΥΡΟ

Είναι συνδεδεμένο με την απειλή, το κακό, το θάνατο, τη δυστυχία αλλά και τη δύναμη
Συμβολίζει τη σεξουαλικότητα, την επισημότητα και την επιτήδευση. Ενδυματολογικά προτιμάται από το γυναικείο πληθυσμό διότι κρύβει ατέλειες!

MOB

Είναι το σύμβολο του πλούτου και των βασιλικών οικογενειών. Συνδέεται με τη σοφία και την πνευματικότητα.

ΚΑΦΕ

Εκπέμπει δύναμη και αξιοπιστία ενώ αντίθετα, δημιουργεί και συναισθήματα θλίψης και απομόνωσης. Συνήθως μας ξυπνά αισθήματα ζεστασιάς, άνεσης και ασφάλειας εξαιτίας. Είναι συνδεδεμένο με την συμβατικότητα αλλά και την επιτήδευση.

Κάτι πιο γενικό:

Φωτεινοί χρωματισμοί: Υποδηλώνουν εξωστρέφεια και κοινωνικότητα
Σκοτεινοί χρωματισμοί: Υποδηλώνουν εσωστρέφεια

Επιπλέον, σύμφωνα με ψυχολόγους και αναλυτές συμπεριφοράς, τα χρώματα που επιλέγουμε να βάλουμε στο περιβάλλον μας, αποκαλύπτουν αρκετές πτυχές του χαρακτήρα μας. Εκτός από τα πλεονεκτήματα της προσωπικότητάς μας, όμως, μπορούν να μαρτυρήσουν και τις φοβίες μας. 

Ακόμα και αν τις κρατάμε βαθιά μέσα μας, κάποιος που γνωρίζει, μπορεί να ανακαλύψει τι είναι αυτό που φοβόμαστε περισσότερο από όλα. Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει έναν φόβο. Αν έχετε επιλέξει περισσότερα χρώματα, τότε έχετε περισσότερους φόβους.


Τα χρώματα που επιλέγουμε να έχουμε στο περιβάλλον μας, αποκαλύπτουν τις μεγαλύτερες φοβίες μας

Για παράδειγμα, το μαύρο χρώμα αποδεικνύει την ύπαρξη της φοβίας για την αποτυχία εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων του ανθρώπου που το επιλέγει. Αντίστοιχα, το άτομο που έχει επιλέξει το καφέ χρώμα στη ζωή του φοβάται τα απρόβλεπτα της ζωής, που θα του χτυπήσουν την πόρτα και θα τον βρουν απροετοίμαστο. 

Όσοι επιλέγουν το μπλε χρώμα, σε κάθε του απόχρωση, φοβούνται την διατάραξη της ηρεμίας τους, ενώ εκείνοι που διαλέγουν το γκρι βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα, αφού τρέμουν στο φόβο των συγκρούσεων και των διαπληκτισμών. 

Αν το αγαπημένο σας χρώμα είναι το πράσινο, τότε δεν έχετε καμία διάθεση και επιθυμία να ακούσετε τα προβλήματα των άλλων, επειδή πιστεύετε πως αν το κάνετε τότε θα επηρεαστεί πολύ η δική σας ψυχολογία. 

Εκείνοι που θα διαλέξουν το πορτοκαλί, χρώμα ιδιαίτερα έντονο και δυναμικό, φοβούνται το αν θα καταφέρουν ή όχι να αποκτήσουν τον έλεγχο στη ζωή τους, ενώ όσοι επιλέγουν το ροζ, είναι περισσότερο ρομαντικοί και τρομάζουν στην ιδέα της μη πραγματοποίησης των ονείρων τους. 

Εσείς που αγαπάτε και επιλέγετε το μοβ, φοβάστε κάθε φορά που μια διαφωνία εμφανίζεται, περισσότερο μάλλον τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει αυτή για εσάς, ενώ εσείς που λατρεύεται το φλογερό κόκκινο φοβάστε την έλλειψη προσοχής. 

Τέλος, όσοι επιλέγουν το κίτρινο μάλλον είναι αδύναμοι χαρακτήρες, αφού συνεχώς φοβούνται πως δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής του, ενώ οι λάτρεις του λευκού τρέμουν στην ιδέα να έρθουν αντιμέτωποι με την κριτική και τον σχολιασμό. 

Το δικό σας αγαπημένο χρώμα ποιο είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.