Οι χειμερινές εκπτώσεις αύξησαν στον τζίρο στο λιανεμπόριο - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

Οι χειμερινές εκπτώσεις αύξησαν στον τζίρο στο λιανεμπόριο

Αποτέλεσμα εικόνας για εκπτωσεις

Η καλύτερη πορεία του δεύτερου μήνα των γενικών χειμερινών εκπτώσεων, σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του εποχικά διορθωμένου Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στο Λιανικό Εμπόριο τον Φεβρουαρίου 2018.

Αντίθετα, η σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 ανέδειξε μία υποχωρητική τάση των πωλήσεων, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο που εκδίδει το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας .

Παράλληλα, θετική εξέλιξη, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, κατέγραψε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή του, εξαιτίας της μεγαλύτερης υποχώρησης των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, τουλάχιστον όσον αφορά στη σύγκριση των μηνών Φεβρουαρίου/Ιανουαρίου 2018.

Στη διάρκεια του πρώτου διμήνου του έτους (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2018/2017) επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική των εξαγωγών, η οποία όμως αντισταθμίζεται από την ταυτόχρονη διόγκωση των εισαγωγών, εξακολουθώντας να συνιστά ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια περιορισμού του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου.

Η μικρή μείωση του ποσοστού ανεργίας συνεχίστηκε και στον πρώτο μήνα του 2018, με τη μηνιαία όμως υποχώρηση των απασχολουμένων να προκαλεί προβληματισμό, από τη στιγμή μάλιστα που το εν λόγω φαινόμενο επαναλαμβάνεται για τέταρτη φορά το τελευταίο εξάμηνο.

Θετικές είναι οι εξελίξεις που προκύπτουν από το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, καθώς η επικράτηση των νέων προσλήψεων έναντι των αποχωρήσεων/απολύσεων συνδυάστηκε με ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης σε σχέση με την μερική και εκ περιτροπής εργασία, με την επίσπευση της τουριστικής περιόδου να δρα επίσης θετικά.

Τέλος, ο τρίτος διαδοχικός μήνας τόνωσης των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αντικατοπτρίζει την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, «με τους επόμενους όμως μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος να χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κομβικοί.

Παρόλα αυτά, οι θετικές προσδοκίες για τον κλάδο του τουρισμού και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας τον προσεχή Αύγουστο, εκτιμάται πως θα εμπεδώσουν κλίμα σταθερότητας της αγοράς και ενίσχυσης των προσδοκιών των επιχειρήσεων..» όπως σημειώνεται στο δελτίο.

Από την ανάλυση ανά υποκατηγορία του ΔΚΕ στο λιανικό εμπόριο για το Φεβρουάριο 2018, συνάγεται το συμπέρασμα πως ο δεύτερος μήνας των γενικών χειμερινών εκπτώσεων ήταν ευεργετικός, όπως άλλωστε αναμένονταν, για την υποομάδα της «Ένδυσης και Υπόδησης» (+1,5%), ενώ προκαλεί εντύπωση η αρνητική μηνιαία μεταβολή του κύκλου εργασιών της υποκατηγορίας «Βιβλίων - Χαρτικών & Λοιπών Ειδών» (-2,5%).

Και αυτό γιατί στην εν λόγω υποομάδα περιλαμβάνονται και προϊόντα τεχνολογίας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός κ.α.), τα οποία αφενός καταγράφουν μεγάλη ζήτηση και αφετέρου παρουσιάζουν σημαντικές εκπτώσεις.

Στα θετικά συγκαταλέγεται και η τόνωση των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ, τα οποία σε σχέση με τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση (+3,2%), εξαιτίας κυρίως του νωρίτερου εορτασμού της Σαρακοστής (Τσικνοπέμπτη & Καθαρά Δευτέρα) τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά και της πληθώρας των διενεργούμενων προσφορών.

Σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη υποχώρηση της αξίας πωλήσεων (ΔΚΕ) καταστημάτων λιανικής, εμφανίστηκε στην υποομάδα «Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός» (-11,1%).

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αντανακλά στην ουσία την ανάκαμψη ορισμένων μεγάλων καταστημάτων τροφίμων/σούπερ μαρκετ, τα οποία κατόρθωσαν να ανακτήσουν από τα μικρότερου μεγέθους καταστήματα τον τζίρο που είχαν απολέσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μία παράμετρος ενδεικτική της έντασης του ανταγωνισμού στον κλάδο των τροφίμων.

Παράλληλα, η υποομάδα των «Βιβλίων - Χαρτικών - Λοιπών Ειδών» παρουσιάζει τη δεύτερη μεγαλύτερη κάμψη πωλήσεων σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2017 (-6,8%), με πιθανή αιτία την εξασθένιση των αγορών αγαθών ελαστικής ζήτησης/αγαθών πολυτελείας.

Αντιθέτως, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τα «Επιπλα - Ηλ. Είδη - Οικ. Εξοπλισμό» (+5,6%), απότοκο της ενισχυμένης οικοδομικής δραστηριότητας και της προτίμησης των καταναλωτών στα διαρκή αγαθά και την «Ένδυση - Υπόδηση» (+3,3%).

Οι εν λόγω υπο-ομάδες μαζί με εκείνη των «Πωλήσεων εκτός καταστημάτων», η οποία όμως κατέγραψε φθίνουσα μηνιαία πορεία στον υπό εξέταση μήνα, παρουσιάζουν την πλέον ενισχυμένη δυναμική των τελευταίων μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.