Xρησιμοποιούν την κρίση στην Ιταλία για να χτυπήσουν την Ελλάδα - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Xρησιμοποιούν την κρίση στην Ιταλία για να χτυπήσουν την Ελλάδα


Η κρίση στην Ιταλία χρησιμοποιείται για να παρασύρει τους λαούς εκεί που θέλουν!

Στην Ιταλία η Πρώτη Δημοκρατία, όπως ονομάζεται, γεννήθηκε από τον αντιφασιστικό αγώνα και διήρκεσε από το 1945 έως το 1994, όταν εξελέγη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και επήλθε μια βαθιά αλλαγή των κομμάτων στην Ιταλία.

Η Δεύτερη Δημοκρατία εγκαινιάστηκε με τη στροφή του εκλογικού συστήματος (1993) από την απλή αναλογική στο πλειοψηφικό σύστημα, που είχε ως στόχο να ευνοήσει τη διαμόρφωση δύο πόλων για την σταθερή διακυβέρνηση της χώρας.

Η λεγόμενη «Τρίτη Δημοκρατία», τώρα, συνδέεται με την επαναφορά της απλής αναλογικής. 

Το νέο εκλογικό σύστημα, γνωστό ως Rosatellum, εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και προβλέπει την εκλογή των δυο τρίτων βουλευτών και γερουσιαστών με την απλή αναλογική, και του υπόλοιπου ενός τρίτου με πλειοψηφικό. Δεν υπάρχουν σταυροί προτίμησης, και ευνοούνται οι συμμαχίες πολιτικών δυνάμεων και άρα όχι οι σταθερές αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Γι’ αυτό λοιπόν συμβαίνει όλο αυτό το μπάχαλο στην Ιταλία, ενώ τα ίδια παρατηρούνται στην Ισπανία και σε άλλες χώρες με απλή αναλογική. 

Η προσπάθεια να δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση από την εθνικοδεξιά Λέγκα και τα οικολογικά Πέντε Αστέρια, ναυάγησε την τελευταία στιγμή.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα δεν δέχθηκε να επιλεγεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών παρά το ό,τι Λέγκα και Πέντε Αστέρια συνέχισαν να τον στηρίζουν μέχρι και την τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης.

Η σύγκρουση είναι οξύτατη. «Δεν είμαστε σκλάβοι, τους υπουργούς τους διαλέγουν οι ιταλοί και όχι οι γερμανοί ή κάποιος άλλος λαός», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Ο δε ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έκανε γνωστό ότι θα κινήσει την διαδικασία για να κατηγορηθεί, ο Ιταλός πρόεδρος, για εσχάτη προδοσία. Την πρόθεση αυτή έκανε γνωστή και το εθνικιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, ενώ η Λέγκα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την γραμμή της πάνω στο κρισιμότατο αυτό θέμα.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει μια σοβαρή θεσμική και πολιτική κρίση στη χώρα, την οποία παρακολουθεί η Ευρώπη με κομμένη την ανάσα, παρά το γεγονός πως αποφεύχθηκε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η σύνθεση κυβέρνησης, η οποία, όπως δηλώνει, στέκεται απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Βρυξελλών.

Τι ισχύει στην Ελλάδα:

Έχει ψηφιστεί εκλογικό νομοσχέδιο, αντίστοιχο της Ιταλίας, εκείνο της «απλής αναλογικής», το οποίο θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές!

Τι σημαίνει αυτό;

Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, τότε θα οδηγηθούμε σε επαναληπτικές με το σύστημα της «απλής αναλογικής» και άρα σε απόλυτο «μπάχαλο» τύπου Ιταλίας, κάτι που εμποδίζει, εν προκειμένω, τις δεξιές ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις να σχηματίσουν κυβέρνηση και να αντιμετωπίσουν την κρίση σε οικονομία και μεταναστευτικό, την οποία έχουν προκαλέσει οι αριστερόστροφες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της γειτονικής μας χώρας.

Πως χρησιμοποιείται η ιταλική κρίση για την Ελλάδα;

Τα γεγονότα σε Ιταλία-Ισπανία επιβάλλουν, για πρόσθετους λόγους, να κλείσει η συμφωνία για την… «έξοδο» της Ελλάδας από τα μνημόνια, σημειώνει -μέσω Twitter- ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σημειώνεται πως η συμφωνία δεν σημαίνει έξοδο από το Μνημόνια αλλά νέο Μνημόνιο με επιπρόσθετα μέτρα.

Έτσι χρησιμοποιούν την κρίση στην Ιταλία για να προχωρήσουν ΚΑΙ με την Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές, το νέο «κόλπο», προκειμένου η όποια εκλογική αντίδραση των λαών να μην μετουσιωθεί σε πολιτική κυβέρνηση, λέγεται «απλή αναλογική» ή αλλιώς:

Καλύτερα «μπάχαλο» παρά αλλαγή πορείας!

Η αδυναμία σχηματισμών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, δεν αποκλείεται να «φέρει», σε βάθος χρόνου, «λύση» μίας «κοινής ευρωπαϊκής κυβέρνησης» με ένα μεγάλο Μνημόνιο για όλους, με δικαιολογία να μην επέλθει διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν οι πολιτικοί αδυνατούν να συνεννοηθούν, την «λύση» δίνει, βάσει ιστορικής εμπειρίας, μία «χούντα», για να υπάρξει «τάξη και ασφάλεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.