Πολύ κακό για το τίποτα! - Τι έκαναν 9 ώρες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

Πολύ κακό για το τίποτα! - Τι έκαναν 9 ώρες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

Αποτέλεσμα εικόνας για οικονομια

Χάρισαν κάποιους τόκους για να γλιτώσουν από επιπλέον δανεισμό της Ελλάδας αφού «το ζωντανό δεν τραβάει» και θα συνεχιζόταν το γαϊτανάκι της δανειοδότησης και των μνημονίων.

Δεν υπήρξε «κούρεμα», δεν υπήρξε μείωση κεφαλαίου του χρέους, δεν υπήρξε τίποτα που να δίνει την ελπίδα ότι το «flat line» της ελληνικής οικονομίας θα αποκτήσει σε ορατό χρονικό διάστημα χαρακτηριστικά «ελατηρίου».

Απλά μας έκοψαν μέρος των τόκων που έτσι ή αλλιώς ποτέ δεν θα πληρώναμε, γιατί απλά δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε αφού η οικονομία είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένη και θα συνεχίσει για είναι για πολλά χρόνια, χωρίς ορατή έξοδο, σήμερα, σε πεδία ουσιαστικής ανάπτυξης.

Δηλαδή το μόνο που υπήρξε ήταν μια περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος στο επίπεδο του «κουρέματος» των τόκων των δανείων του EFSF για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, μετά από 9 ώρες συνεδρίασης, των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα (στα 15 δισ. ευρώ) και για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια καθώς και 10 χρόνια χάριτος.

H συμφωνία συγκεκριμένα προβλέπει 10ετή επιμήκυνση μόνο για το δάνειο του EFSF ύψους 130 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του δευτέρου Μνημονίου ενώ η εκταμίευση της τελευταίας δόσης για το τρίτο Μνημόνιο καθορίσθηκε στα 15 δισ. ευρώ παρότι μια από τις βασικές εισηγήσεις μιλούσε για υπερδόση έως και 30 δισ. ευρώ.

Υπό το πρίσμα αυτό το συνολικό μαξιλάρι δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ.

Για όποιον δεν κατάλαβε, αν δεν γίνει υπάρξει ανάπτυξη και «μετρητό» (πολύ δύσκολα) συνέχεια θα έρχονται νέα εισπρακτικά μέτρα.

Κι έδωσαν κι ένα «μπουρμπουάρ» για «έξοδα κίνησης» που θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων τα επόμενα χρόνια.​

Βασικά έκοψαν μέρος των τόκων για να σταματήσουν την αέναη δανειοδότηση και τους νέους τόκους κλπ. κλπ.! Δηλαδή, έκοψαν τους τόκους που έτσι ή αλλιώς ήταν αδύνατον να αποπληρωθούν!

Εχουν πάρει την διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου για 99 χρόνια, στο μεταξύ!

Η Ελλάδα υποθήκευσε το σύνολο της περιουσίας της σ’ ένα Υπερ-Ταμείο που διοικείται από αλλοδαπούς και αποδέχθηκε τον όρο ότι το Eurogroup θα αξιολογεί την πορεία των δημοσιονομικών της και θα επιβάλλει νέα μέτρα -αν χρειαστεί-.

Αυτό ήταν όλο κι όλο!

Το ελληνικό χρέος ανέρχεται κάπου στα 330 δισ. ευρώ και τίποτα δεν άλλαξε σε σχέση με το 2010, εκτός από το ύψος του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας: Παραμένει πάνω από το 170%, ενώ τότε ήταν στο 125%!

Τέτοια καταστροφή και τέτοια απαξίωση ενός ολόκληρου λαού, ούτε στον Β'ΠΠ συνέβη στην Ευρώπη. Ακόμα και η κατεστραμμένη από τους πολέμους Σερβία του 1999, κατάφερε να «γράψει» +40% ανάπτυξη μέσα σε οκτώ χρόνια. Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια εξακολουθεί και γράφει -25%!

Το μοναδικό «θετικό» είναι ο αργός θάνατος που αποφάσισαν: Παρά το τεράστιο μέγεθος του χρέους η χώρα δεν θα καταβάλλει για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους ποσά μεγαλύτερα του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

«Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος. «Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε» Σάμπως θα θυμάται κανείς τον Τσακαλώτο σε λίγο καιρό;

«Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα . Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας» ανέφερε σα να μην πιστεύει και ο ίδιος ότι η Ελλάδα θα σταθεί στις αγορές.

«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, λες και το πρόβλημα είναι αυτό. Για την ανάγκη ανάπτυξης της χώρας και για το πού θα βρεθούν 330 δισ. ευρώ δεν μιλά κανείς.

Ο ίδιος τόνισε: «Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο. Το τέλος του προγράμματος επιφέρει και κάποιες ευθύνες. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να εφαρμόζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».

Ετσι! «Μεταρρυθμίσεις», δηλαδή φόροι και κατασχέσεις και χρέος «μέχρι να σβήσει ο ήλιος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.