Σπίτι και μετρητά μόνο για πρόσφυγες - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018

Σπίτι και μετρητά μόνο για πρόσφυγες

21s1reftk-

Διαβάζουμε στην εφημερίδα "Καθημερινή":

"Πρόγραμμα ένταξης για τους πρόσφυγες που θα παραμείνουν στην Ελλάδα έχει υποβάλει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ε.Ε. Πρόκειται για την επέκταση του προγράμματος HELIOS (Hellenic Integration System) που εφαρμόζεται πιλοτικά από την αρχή του χρόνου στους Δήμους Θήβας και Λιβαδειάς σε επιλεγμένο δείγμα 120 ατόμων.

Το πρόγραμμα αφορά αναγνωρισμένους πρόσφυγες στους οποίους για ένα εξάμηνο θα δίδονται στέγη και χρήματα (με τη μορφή προπληρωμένων καρτών ή ως μετρητά), εκπαίδευση για τα παιδιά με παράλληλη στήριξη για πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Μέσω αυτού του προγράμματος θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις σε διαμερίσματα για τη φιλοξενία τους, ενώ αρχικά τη διαχείριση σχεδιάζεται να αναλάβουν η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ΔΟΜ.

Πρακτικά, με αυτόν τον τρόπο θα προκύψουν 5.000 επιπλέον θέσεις και για αιτούντες άσυλο, δεδομένου ότι θα αδειάσουν οι θέσεις που ήδη χρησιμοποιούνται σε διαμερίσματα (συνολικά 24.000 θέσεις – πρόγραμμα ESTIA). «Είναι μια βαλβίδα για να έχει το σύστημα εκροές. Γιατί έως τώρα λόγω των αφίξεων στην ενδοχώρα από τα νησιά υπάρχουν μόνο εισροές», τονίζει στέλεχος του υπουργείου. Οσον αφορά την έγκριση του προγράμματος από την Ε.Ε., η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι αισιόδοξη, καθώς «ο σχεδιασμός του ακολουθεί τα διεθνή πρωτόκολλα και πρότυπα για τους πρόσφυγες».

Ο σχεδιασμός, πάντως, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι σε περίπου ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2019, τόσο το πρόγραμμα HELIOS όσο και το πρόγραμμα ESTIA να περάσουν στη διαχείριση των δήμων έτσι ώστε να υπάρχει αντίκρισμα στις τοπικές κοινωνίες.

Την ίδια στιγμή, αναζητούνται κενές θέσεις στους καταυλισμούς στην ενδοχώρα για να μεταφερθούν αρκετές εκατοντάδες άτομα που παραμένουν στα νησιά, ενώ έχουν άρση του γεωγραφικού περιορισμού, έτσι ώστε να ηρεμήσει το τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω του υπερπληθυσμού.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία επιπλέον 4.000 θέσεων είτε με την επέκταση των υφιστάμενων είτε και με τη χωροθέτηση νέων για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο".

Όλα αυτά καλά είναι. Κάποιο πρόγραμμα για τους Έλληνες άστεγους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (που δυστυχώς είναι πολλοί) θα υπάρξει;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.