Μην αναγκάζετε το παιδί να ζητά συγγνώμη - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

Μην αναγκάζετε το παιδί να ζητά συγγνώμη

Αποτέλεσμα εικόνας για παιδι που ζητάει συγγνώμη

Αν κάθε φορά που το παιδί σας παραφέρεται ή κάνει κάτι άσχημο σε κάποιο άλλο παιδάκι, η πρώτη σας αντίδραση είναι να το μαλώσετε και να το αναγκάσετε να ζητήσει συγγνώμη, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Το ζητούμενο δεν είναι να εξαναγκάσετε το μικρό σας σε μια ψεύτικη συγγνώμη που θα ψελλίσει μέσα από τα δόντια του, αλλά η συνειδητοποίηση του λάθους που έκανε και η αποφυγή επανάληψής του. 

Επιπλέον, κάθε παιδάκι, όπως και κάθε ενήλικας εξάλλου, νιώθει πολύ άσχημα, όταν υποχρεώνεται να απολογηθεί έχοντας δεκάδες μάτια στραμμένα πάνω του.

Επομένως, τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

  • Βοηθήστε το παιδί να συνειδητοποιήσει το λάθος του: Εξηγήστε του γιατί αυτό που έκανε δεν είναι σωστό και για ποιους λόγους δεν πρέπει να το ξανακάνει.
  • Δώστε του την ευκαιρία να εξηγηθεί: Αφήστε το παιδί να σας εξηγήσει γιατί φέρθηκε έτσι, τι το οδήγησε σε αυτήν την πράξη, τι νόμιζε ότι θα πετύχαινε ή πώς ένιωσε γι’ αυτό.
  • Καλλιεργήστε την ενσυναίσθηση: Ειδικά στην περίπτωση που το παιδί σας φέρθηκε άσχημα σε κάποιο άλλο παιδάκι, ζητήστε του να μπει στη θέση του και να αισθανθεί όπως αισθάνθηκε εκείνο.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διορθώσει τα πράγματα: Αντί να εκβιάσετε μια συγγνώμη, ενθαρρύνετε το παιδί να σκεφτεί το ίδιο έναν τρόπο για να δείξει ότι μετάνιωσε και λυπάται για ό,τι έκανε.
  • Συγγνώμη από καρδιάς: Να θυμάστε πώς μόνο όταν το παιδί έχει καταλάβει και παραδεχτεί το λάθος του, μπορεί και πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Αυτή θα είναι μια πραγματική συγγνώμη από καρδιάς, που θα έχει και αληθινή αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.