Βρυξέλλες-Βερολίνο σε κατάσταση σοκ λόγω Ιταλίας: «Τα μισά να κάνουν από το πρόγραμμά τους... καταστραφήκαμε» - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

Βρυξέλλες-Βερολίνο σε κατάσταση σοκ λόγω Ιταλίας: «Τα μισά να κάνουν από το πρόγραμμά τους... καταστραφήκαμε»

Αποτέλεσμα εικόνας για Βρυξέλλες-Βερολίνο σε κατάσταση σοκ λόγω Ιταλίας: «Τα μισά να κάνουν από το πρόγραμμά τους... καταστραφήκαμε»

Τρόμο έχει επιφέρει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο η νέα ιταλική κυβέρνηση και το πρόγραμμά της το οποίο θεωρούν ότι αν εφαρμοστεί μονο το μισό θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα!

Η διαπίστωση έγινε από τον ίδιο τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροτητας Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος προειδοποιεί για κινδύνους με αφορμή τα σχέδια της ευρωσκεπτικιστικής συγκυβέρνησης στη Ρώμη.

«Οι προθέσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης ανησυχούν πολύ τους Ευρωπαίους», γράφει η oικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Μιλώντας σε συντηρητικούς βουλευτές στο Βερολίνο ο κ. Ρέγκλινγκ είπε σύμφωνα με συμμετέχοντες:

«Το καλοκαίρι όλα θα πάνε καλά. Το φθινόπωρο όμως θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει μόνο το 50% όσων έχουν τεθεί ως στόχος».

Στο Βερολίνο έχουν καταλάβει ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει και έχει την διάθεση ακόμα και να θέσει την χώρα εκτός ευρώ σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες αρνηθούν την ανεξάρτητη οικονομική της πολιτική.

Η Ιταλία έχει την δυνατότητα να επιστρέψει στην Λιρέτα διότι απλούστατα παράγει τα πάντα. Το μόνο που της λείπει είναι η φθηνή ενέργεια αλλά ήδη έχει τους σχεδιασμούς της για πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο δια μέσου επέκτασης του Turkish Stream.

Άλλωστε η Ιταλία ανέκαθεν χρησιμοποιούσε την Λιρέτα ως όπλο για να αυξήσει τις εξαγωγές της. Υπήρξαν βραδιές που υποτιμούσε το νόμισμά της ακόμα και 7%!

Την περασμένη εβδομάδα οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο κανόνων για τις τράπεζες.

Οι κανόνες προβλέπουν για το ενδεχόμενο εκκαθάρισης τη συμμετοχή στο κόστος, πρώτα των επενδυτών και μετά των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt ωστόσο η Ιταλία θέτει εν αμφιβόλω τη ρύθμιση αυτή. Να το πούμε απλά:

Ότι κι αν αποφασίζει το Βερολίνο να κάνει στις «πλάτες» των άλλων κρατών μελών, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση των άλλων δύο μεγάλων χωρών, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Μια «ανταρσία» της Ιταλίας δεν μπορεί να ελεγχθεί από τους Γερμανούς. Το μέγεθός της είναι πολύ μεγάλο.

Αυτό που ενοχλεί του Γερμανούς είναι ότι γνωρίζουν ότι δεν «μπλοφάρουν» οι Ιταλοί, μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτούς από την επόμενη ημέρα.

Ο Κ.Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου θα αποφασιστεί ότι ο ΕΜΣ θα αναλάβει εγγυητής του κόστους εκκαθάρισης.

Η ανάγνωση του Βερολίνου είναι όμως διαφορετική. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς συμφωνεί με τον ρόλο του ΕΜΣ ως εγγυητή.

«Θέτει ωστόσο προϋποθέσεις, όπως να περιοριστούν οι κίνδυνοι στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός βλέπει την παρέμβαση του ΕΜΣ όχι μεμονωμένα, αλλά ως κομμάτι ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων».

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.