Γκάλοπ Marc: Όχι 73,2% στο όνομα «Μακεδονία», 68,3% στη συμφωνία - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

Γκάλοπ Marc: Όχι 73,2% στο όνομα «Μακεδονία», 68,3% στη συμφωνία

Αποτέλεσμα εικόνας για μακεδονία σημαίνει ελλάδα

Ακόμα και το 49% των Συριζαίων τάσσεται κατά της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ - Συντριπτικά τα ποσοστά σε Μακεδονία και Θράκη, με τους νέους να πρωτοστατούν στο «Οχι»

Σαν χάρτινος πύργος φαίνεται να καταρρέουν στα μάτια της κοινής γνώμης τα δύο κεντρικά αφηγήματα της κυβερνητικής προπαγάνδας που αφορούν τη «μεγάλη διπλωματική νίκη» που υποτίθεται ότι συνιστά η συμφωνία για το Μακεδονικό, καθώς και την αποκαλούμενη «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία» που, δήθεν, δρομολογείται με την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή του νέου μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος.

Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί δεν πείθουν ούτε τους εναπομείναντες ψηφοφόρους της συρρικνωμένης εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Marc για το «ΘΕΜΑ», στην οποία αποτυπώνεται το έντονα αρνητικό κλίμα απέναντι στις διακηρύξεις της κυβέρνησης που διαπερνά όλο το εύρος της ελληνικής κοινωνίας. Ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, πολιτικής προτίμησης ή τόπου κατοικίας, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τόσο τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για την ονομασία των Σκοπίων όσο και τις υποσχέσεις περί επερχόμενης άρσης της μνημονιακής επιτροπείας που θα ανοίξει τον δρόμο για οικονομικές ελαφρύνσεις, ενώ στην πραγματικότητα εκείνο που πιστεύουν ότι θα συμβεί είναι η επιβολή νέων επιβαρύνσεων.

Επτά στους δέκα κατά της συμφωνίας

Επτά στους δέκα ερωτηθέντες, ή ποσοστό 68,3%, χαρακτηρίζουν κακή τη συμφωνία για το Μακεδονικό που συνήψε η κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ τη συνυπογραφή της από την ελληνική πλευρά επικροτεί μόλις το ισχνό ποσοστό του 22,9%. 

Η αντίθεση των πολιτών στη συμφωνία είναι πάνδημη και εκφράζεται ακόμη και από τους μισούς ψηφοφόρους (48,9%) που στις τελευταίες εκλογές είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερο αρνητικοί είναι οι Βορειοελλαδίτες, καθώς το 76,1% όσων μένουν σε Μακεδονία και Θράκη θεωρούν κακή τη συμφωνία, όπως και οι άνδρες, σε ποσοστό 68,5%, αλλά και οι νέοι στην ηλιακή κατηγορία των 18-43 ετών που την αξιολογούν αρνητικά σε ποσοστό 72,7%. 

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το υψηλό ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι η χώρα μας δεν πρέπει να αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» στη νέα ονομασία των Σκοπίων και φτάνει στο 73,2% έναντι του 23,7% των ερωτηθέντων που έχει την αντίθετη άποψη. Το «Οχι» προτιμάται από το 58,5% όσων το 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με το «Ναι» συντάσσεται μόλις το 36,5% των παλαιών ψηφοφόρων του μεγαλύτερου κυβερνώντος κόμματος. Στις τάξεις των «απορριπτικών» πλειοψηφούν οι γυναίκες, με 74,4%, οι νέοι μεταξύ 18 και 34 ετών με 77,6% και όσοι διαμένουν στη Μακεδονία και στη Θράκη με 81,4%.

Το τέλος των μνημονίων

Ισχυρότερη είναι η αντίδραση των πολιτών στις επαγγελίες της κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες αυτό το καλοκαίρι σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων και της αυστηρής επιτροπείας στην Ελλάδα: το 81,7% του συνόλου -και ανάμεσά τους 7 στους 10 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ- απαντούν αρνητικά, ενώ στο ίδιο ερώτημα εκείνοι που απαντούν θετικά είναι μόλις το 13,7%.

Στο ίδιο πλαίσιο, όταν ερωτώνται για το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, το 83,6% είναι πεπεισμένο ότι θα επιφέρει επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις έναντι μόνον του 3,9% που αναμένει ελαφρύνσεις. Με την πλειοψηφία συντάσσονται και τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πιο υψηλά είναι τα ποσοστά αυτών που δεν ενστερνίζονται τις υποσχέσεις των κυβερνώντων μεταξύ των ανδρών (85,3%) και των μεγαλύτερων σε ηλικία (55 ετών και άνω), που σε ποσοστό 87,3% εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επικείμενες νέες περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου που θα τους πλήξουν.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.