Κύρωση του Σκοπιανού με λιγότερες από 150 ψήφους στη Βουλή - UNPOLITICAL

Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018

Κύρωση του Σκοπιανού με λιγότερες από 150 ψήφους στη Βουλή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Με ένα βίντεο για το παρασκήνιο της συμφωνίας των Πρεσπών, όπου ο Αλέξης Τσίπραςσυνομιλεί τηλεφωνικά με τον Ζόραν Ζάεφ και το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook και μία οργίλη αντίδραση του Μαξίμου περί παραποίησης της πραγματικότητας επέλεξε η κυβέρνηση να αντιδράσει στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες στα εθνικά θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η πραγματικότητα είναι ότι η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα περί διευθέτησης συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας προκάλεσε μεγάλα ερωτήματα και αντιδράσεις. Την ώρα που η Κομισιόν «μάζευε» τη δήλωση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν ότι Αθήνα και Τίρανα συζητούν για τροποποίηση συνόρων και ο ίδιος ο επίτροπος ζήτησε συγγνώμη για την παρεξήγηση, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, για τις συνομιλίες της Αθήνας με τα Τίρανα, είπε χαρακτηριστικά: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει. Εδωσα λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».

Οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν σύγχυση, την οποία ανέλαβαν να ξεκαθαρίσουν κυβερνητικές πηγές οι οποίες έκαναν λόγο για «συντήρηση των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα», προκαλώντας, με τη συγκεκριμένη φράση, μάλλον περισσότερα ερωτήματα.

«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη», έλεγαν χαρακτηριστικά και σχολίαζαν ότι «αφού η Ν.Δ. και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα. Και η γελοιότητα έχει τα όριά της», κατέληγαν, αναφερόμενες σε πυραμίδες που υπάρχουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα, με ύψος κοντά στα δύο μέτρα, όπου από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία».

«Λυπάμαι που τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν, γιατί είχε απλώς να κάνει με αποσαφήνιση της συνορογραμμής και τίποτα παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες όλα αυτά θα έχουν διευθετηθεί», είπε πάντως ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, σχετικά με την αμφίσημη δήλωσή του για τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας, σε δηλώσεις του που έγιναν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, χθες στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Εντι Ράμα, αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Ελλάδα, είπε ότι έχει γίνει «καλή πρόοδος» σε όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν Ιστορία 70 ετών.

Οπως είπε, πρόκειται για «δύσκολα ζητήματα», από το νόμο περί εμπολέμου ως την οριοθέτηση της ΑΟΖ – ζητήματα που και οι δύο πλευρές τα αντιμετωπίζουν με ανοιχτό πνεύμα και με βούληση να τα επιλύσουν. «Είμαι βέβαιος 100% ότι, όταν επιλυθούν αυτά τα θέματα, όποιος σήμερα μας κατηγορεί για προδοσία θα ντροπιαστεί από την κοινή γνώμη», ανέφερε ο Εντι Ράμα. Σημείωσε, τέλος, πως όταν και στην Αλβανία και στην Ελλάδα κάποιοι κάνουν λόγο για «προδότες», σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται για να βρουν λύσεις προς το καλύτερο συμφέρον των χωρών τους και των λαών τους.

Κοτζιάς για Σκοπιανό


Η συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί από 151 βουλευτές και χωρίς τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Αυτό προέβλεψε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάςσε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» («FAZ»). Τόνισε μάλιστα ότι θα μπορούσε να περάσει και με λιγότερους βουλευτές διότι εκείνη την ημέρα ενδεχομένως να λείπει κάποιο κόμμα. «Σε μια συνέντευξη, τον Δεκέμβριο 2017, στην πρώτη μου συνέντευξη με κεντρικό θέμα τη Βόρεια Μακεδονία, είχα δηλώσει ότι έχουμε τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών του Κοινοβουλίου. Και είμαι σίγουρος ότι αυτή η πλειοψηφία θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Τότε δέχτηκα επίθεση από την αντιπολίτευση ότι στο θέμα της κύρωσης της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία δεν θα μπορούμε να στηριχτούμε σε μια πλειοψηφία των κυβερνητικών κομμάτων. Ομως, δεν αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ή στους άγραφους κανόνες της Δημοκρατίας ότι χρειαζόμαστε μια τέτοια πλειοψηφία. Μετράει η πλειοψηφία των βουλευτών του Κοινοβουλίου και μια τέτοια πλειοψηφία για τη συμφωνία θα υπάρξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, χρειάζεται επομένως μόνον έξι επιπλέον ψήφους για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία. Επιπλέον, σε μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είναι πιθανόν περισσότερα του ενός κόμματα να μη συμμετάσχουν. Γι’ αυτό και η (αναγκαία) πλειοψηφία εκείνη την ημέρα ίσως να είναι μικρότερη από 130 ψήφους» είναι η επί λέξει αναφορά του κ. Κοτζιά στη γερμανική εφημερίδα.

Επιδιώκουμε μεν για πολιτικούς λόγους μία πλειοψηφία μεγαλύτερη των 150 ψήφων, όμως τυπικά από νομικής απόψεως δεν δεσμευόμαστε από αυτήν. Με άλλα λόγια: Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από το Κοινοβούλιο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.