Ο Τσίπρας ανοιχτό «παράθυρο» για έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές - UNPOLITICAL

Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018

Ο Τσίπρας ανοιχτό «παράθυρο» για έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές

tsipras_nonpaper_mitsotakis

Απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας απομένει μόνο να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών, αλλά και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο που ζήτησε να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό από 180 βουλευτές, δίνει με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. 

Εις ό,τι αφορά τη δήλωση που έκανε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εγκριθεί από 180 βουλευτές ή αλλιώς να περάσει από δημοψήφισμα ή να γίνουν πρόωρες εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μια αμφίσημη απάντηση που επιδέχεται ερμηνειών. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή. Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. 

Τι λένε για το ενδεχόμενο επικύρωσης της «Βόρειας Μακεδονίας» από 180 βουλευτές

Τι σημαίνει όμως η φράση «μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή»; Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας -που προφανώς βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ. Καμμένο- να αποδεχτεί το αίτημα των ΑΝΕΛ για έγκριση της μετονομασίας της FYROM σε Δημοκρατία της Μακεδονίας από 180 βουλευτές; Ή μήπως αναφέρει απλώς ότι η θετική ψήφος περισσότερων των 151 βουλευτών είναι καλοδεχούμενη;

Η σκόπιμη ασάφεια είναι προφανώς μέρος της τακτικής που ακολουθεί το επιτελείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Όσοι πάντως θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλει αποδοχή της απαίτησης του Πάνου Καμμένου για έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές, θα πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους πρωινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ. «Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα Βόρεια Μακεδονία «είναι πολύ καλή, δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι στη Βουλή. Ο κ. Καμμένος τα ξέρει αυτά, κάνει τις πολιτικές του επιλογές» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Οι πρόωρες εκλογές και ο... ψεύτης βοσκός

Επίσης δύσκολο να διασαφηνιστεί είναι και η τοποθέτηση του πρωθυπουργικού γραφείου σχετικά με την παρότρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα να ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, δήλωση που έγινε μετά τη συνέντευξη Τύπου με την οποία ο Πάνος Καμμένος αξίωσε δημοψήφισμα ή εκλογές. 

«Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. «Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…» καταλήγουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απευθυνόμενοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι εννοούν όμως και σε αυτή την περίπτωση; Πως οι πολίτες δεν θα πιστεύουν όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει πρόωρες εκλογές επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ έχει «απειλήσει» περισσότερες από δύο φορές ότι έρχονται κάλπες; Ή μήπως ότι και αυτή η αξίωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα πέσει στο κενό κι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας;

Άλλα αντ' άλλων με τον χρόνο έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών

Στο άρθρο 1, παράγραφος 4 της συμφωνίας των Πρεσπών που υπογράφηκε από τους κυρίους Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στις 17 Ιουνίου αναφέρεται ότι μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τα Σκόπια θα ολοκληρώσουν in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις ως το τέλος του 2018. 

Περιέργως, στη σημερινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνεται ότι «οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους». Και προφανώς είναι διαφορετικό να υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του δημοψηφίσματος και της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ μέχρι το τέλος του 2018 κι άλλο να πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες «το νωρίτερο στο τέλος του 2018». Διότι προφανώς ο πολιτικός χρόνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις πολιτικές εξελίξεις και οι σημερινές δηλώσεις του Πάνου για εκλογές ή δημοψήφισμα λόγω Σκοπιανού δημιουργούν τη δική τους πολιτική δυναμική...

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. 
Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους.

Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή.

Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας.

Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο.

Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.