Έρχονται σαρωτικές αλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια – «Πετούν» εκτός νόμου Κατσέλη χιλιάδες δανειολήπτες - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια – «Πετούν» εκτός νόμου Κατσέλη χιλιάδες δανειολήπτες

Αποτέλεσμα εικόνας για κοκκινα δανεια

Tο μεγάλο βήμα ετοιμάζονται να κάνουν από κοινού και σε απόλυτη συνεργασία οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να αφήσουν πίσω τα «βαρίδια» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα που «απαιτεί» τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Ήδη οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών καταρτίζουν το σχέδιο της επόμενης μέρας. Και ετοιμάζονται: Να «τρέξουν» γρήγορα τις αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, να ρυθμίσουν περισσότερες από 300 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια, να εντοπίσουν τις 50.000 των στρατηγικά κακοπληρωτών που «κρύβονται» πίσω από το νόμο Κατσέλη.

Έτσι από τον Σεπτέμβριο έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών. Διότι το φθινόπωρο, οι επικεφαλής των τραπεζών θα ξεκινήσουν νέο γύρο συνομιλιών με SSM -τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας- προκειμένου να «κλειδώσουν» οι νέοι στόχοι μείωσης για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ). Ο στόχος και των Ελλήνων τραπεζιτών είναι ο στόχος να διαμορφωθεί ακόμα και κάτω από τα 60 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2019 (από 64,6 δισ. ευρώ).

Βασικό «εργαλείο» για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς οι πωλήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων. Οι τραπεζίτες, αν και παραδέχονται πως αν και οι πωλήσεις είναι απαραίτητες για να πιαστούν οι στόχοι μείωσης, ωστόσο παραμένουν «στάσιμες», αφού «πάντα υπάρχει κάποιος που αντιδρά και θέλει πιο ευνοϊκή μεταχείριση, ενώ δεν λείπουν και οι έξωθεν παρεμβάσεις», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο mononews.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Και συνεχίζει: «Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και της δράσης. Εκτιμώ ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα ολοκληρωθούν οι πρώτες πωλήσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων».

Όμως, όπως λέει ο ίδιος τραπεζίτης, παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός κινήσεων μεταξύ των τραπεζών σε πολλά «μέτωπα» και συγκεκριμένα:

  • Να εντοπιστούν οι στρατηγικά κακοπληρωτές.
  • Να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί, μέσα από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  • Και κυρίως να αποδώσουν καρπούς οι νέες ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες και οι οποίες θα προβλέπουν ακόμα και «κούρεμα» μέρους της οφειλής.

Εκτός νόμου Κατσέλη περισσότεροι από 50.000 δανειολήπτες

Στο μεταξύ οι τράπεζες εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν «βγει» εκτός του προστατευτικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη περισσότεροι από 50.000 δανειολήπτες, οι οποίοι ανήκουν στις τάξεις των στρατηγικά κακοπληρωτών. Και αυτό επειδή από τα μέσα Σεπτεμβρίου τίθεται σε ισχύ η άρση του τραπεζικού απορρήτου, για όλους εκείνους που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου (υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου που ψηφίστηκε στα μέσα Ιουνίου, οι δανειολήπτες έχουν περιθώριο 3 μηνών να συναινέσουν ή μη, στην άρση του απορρήτου).

Όσοι λοιπόν επιθυμούν να διατηρήσουν το απόρρητο των τραπεζικών τους λογαριασμών θα βρεθούν αυτομάτως εκτός της προστασίας του νόμου Κατσέλη. Και θα πρέπει να «τακτοποιήσουν» τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες διαφορετικά τα ακίνητα που έχουν προσημειωθεί για την εκταμίευση των δανείων τους, θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού.

Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα «χάσουν την ιδιότυπη ασυλία» περίπου 50.000 δανειολήπτες. Συνολικά στον νόμο έχουν προσφύγει 160.000 δανειολήπτες για οφειλές ύψους 18 δισ. ευρώ.

mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.