Απίστευτο: Είπαν σε εθελοντές πως…δεν είναι ανάγκη να μεταβούν στην φωτιά της Πεντέλης! - UNPOLITICAL

Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018

Απίστευτο: Είπαν σε εθελοντές πως…δεν είναι ανάγκη να μεταβούν στην φωτιά της Πεντέλης!


Η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, η έλλειψη εμπειρίας σε καταστάσεις έκτατης ανάγκης, και η μη σωστή εκτίμηση του κινδύνου που είχαν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν, υποτιμώντας τη σφοδρότητα του φαινομένου στη Ανατολική Αττική, από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης με κατεύθυνση την Καλλιτεχνούπολη και στη συνέχεια σε Νέο Βουτζά και Μάτι, αποκαλύπτεται από τις μαρτυρίες εθελοντών διασωστών της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδας, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαικού Οργανισμού EVOLSAR.

Οι εθελοντές, που για ευνόητους λόγους θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, μίλησαν στο protothema και αναφέρθηκαν στην ολιγωρία των αρμόδιων αρχών αλλά και στην μη σωστή εκτίμηση του φαινομένου που εξελισσόταν στην Καλλιτεχνούπολη.

Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι έχουν επιλέξει να «παίζουν» με το θάνατο και να σπεύδουν στις πιο σκληρές καταστάσεις για να βοηθήσουν εθελοντικά τους συνανθρώπους τους.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε το μέλος της ομάδας στο protothema μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά στην Πεντέλη και στη συνέχεια στην Καλλιτεχνούπολη επικοινώνησε με τους αρμόδιους οι οποίοι έκριναν πως δεν ήταν ανάγκη να σπεύσουν οι εθελοντές στην περιοχή.

«Όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη τηλεφωνήσαμε αμέσως στους αρμόδιους φορείς, τους οποίους δεν θα ήθελα να ονομάσω και μας είπαν κατά λέξη «μην πάτε, δεν χρειάζεται να πάτε στην Καλλιτεχνούπολη και στον Νέο Βουτζά. Το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο. Τα άτομα αυτά δεν ήταν από την Πυροσβεστική» επισημαίνει το μέλος της εθελοντικής ομάδας.

Ο άνθρωπος αυτός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον εθελοντισμό είπε στο protothema.gr ότι όταν επικοινώνησε με τα άλλα μέλη και τα άτομα της ομάδας όλοι τον ρωτούσαν «γιατί δεν πάμε» και εκείνος τους απαντούσε «γιατί μας είπαν ότι δεν χρειάζεται να πάμε. Πιθανολογώ ότι δεν περίμεναν να πάρει τη μορφή που πήρε η κατάσταση. Λάθος εκτιμήσεις».

Σύμφωνα με το μέλος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδας «Όταν βλέπαμε πως εξελισσόταν η κατάσταση αποφασίσαμε να παρακάμψουμε την οδηγία που μας είχαν δώσει και πήγαμε με τα αυτοκίνητά μας περίπου 40 άτομα. Όταν έχεις 9 μποφόρ η φωτιά τρέχει με απίστευτη ταχύτητα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στην περίπτωση στο Μάτι χίλιαδυο πράγματα πήγαν στραβά και θα πρέπει οι αρμόδιοι να γνωρίζουν πως υπάρχουν άνθρωποι εθελοντές οι οποίοι αμέσως σπεύδουν για να βοηθήσουν. Εάν είχαμε το πράσινο φως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε χωρίς να αφήσουμε το χρόνο να περάσει εις βάρος μας» καταλήγει το μέλος της εθελοντικής ομάδας.

Από την Τρίτη το πρωί και μέχρι σήμερα άτομα της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών βρίσκονται στο Μάτι και στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή προσφέροντας βοήθεια, αναζητώντας αγνοούμενους, ενώ δεν είναι τυχαίο πως μέλη της ομάδας ανακάλυψαν ακόμη έναν νεκρό στο «οικόπεδο της αποκάλυψης» την στιγμή που ο χώρος είχε ήδη ερευνηθεί.

Η ομάδα αυτή ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2014 με έδρες στη Θεσσαλονίκη και στο Αιγάλεω. Κύριος σκοπός της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδας είναι η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη αλλά και η επέμβαση των διασωστών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Ελλάδος είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EVOLSAR μαζί με εθελοντικές διασωστικές ομάδες από την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιταλία και την Μάλτα, ενώ στην μεγάλη Ευρωπαική αυτή οικογένεια προστέθηκαν και η Ουγγαρία, η Αγγλία, η Ισπανία και η Σερβία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.