Κατρακυλάει η τουρκική λίρα …πεινάει ο μέσος Τούρκος - UNPOLITICAL

Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018

Κατρακυλάει η τουρκική λίρα …πεινάει ο μέσος Τούρκος


Ακριβότερο κατά 15% είναι το ψωμί στην Τουρκία, ενώ η τιμή ενός iPhone έχει αυξηθεί κατά 25%. Η ζωή στην Τουρκία γίνεται διαρκώς ακριβότερη, καθώς ο πληθωρισμός έχει φθάσει στο 15% και αναμένεται να εκτιναχθεί περαιτέρω. Αιτία είναι η συνεχιζόμενη υποχώρηση της τουρκικής λίρας, που κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υποτιμήθηκε επιπλέον 4,2% έναντι του δολαρίου.


Είχε προηγηθεί η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της λίρας, προκαλώντας απογοήτευση στην αγορά. Επενδυτές και οικονομολόγοι θεωρούν αναγκαία μια αύξηση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης, προκειμένου να ανακοπεί η πτώση του νομίσματος.

Η αδράνεια της κεντρικής τράπεζας, όμως, επιτείνει την ανησυχία στην αγορά. Ήταν η πρώτη συνεδρίασή της μετά την επανεκλογή Ερντογάν και την ανάληψη του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών από τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Εν ολίγοις, επιβεβαίωσε τους φόβους που επικρατούσαν στην αγορά ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ασκήσει ασφυκτικό έλεγχο στη νομισματική και οικονομική πολιτική και θα επιβάλει τις ανορθόδοξες απόψεις του κατά της αύξησης των επιτοκίων.

Με την τελευταία υποτίμησή της, η τουρκική λίρα τείνει να χάσει από την αρχή του έτους το 25% της αξίας της, καθώς οι επενδυτές πωλούν μαζικά τα περιουσιακά στοιχεία της γειτονικής χώρας.

Εκτός από τους καταναλωτές που βιώνουν την ακρίβεια, η υποτίμηση της λίρας δυσχεραίνει τη θέση πολλών τουρκικών επιχειρήσεων που έχουν πάρει δάνεια σε ξένο νόμισμα. Είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να τα εξυπηρετήσουν και να σημειωθεί κύμα πτωχεύσεων.

Το περασμένο έτος η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε ανάπτυξη 7,4%, με υψηλότερο ρυθμό, δηλαδή, από τον αντίστοιχο της Κίνας και της Ινδίας. Οικονομολόγοι και επενδυτές προειδοποιούν, όμως, για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που υπερβαίνει πλέον το 6% του ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ: Έντυπη Έκδοση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.