Η απόρριψη δεν είναι κάτι απλό για το παιδί - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018

Η απόρριψη δεν είναι κάτι απλό για το παιδί


Τα παιδιά θέλουν να είναι αρεστά από τον περίγυρό τους και να μην εισπράττουν απόρριψη ή μη αποδοχή. Επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, πρέπει να το βοηθήσετε στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων:

  • Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι αυτό που αναφέρουμε στην εισαγωγή του θέματος. Να κάνετε σαφές στο παιδί ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να είναι πάντα και παντού αρεστός ή να μην εισπράττει απόρριψη. Θα πρέπει να καταλάβει ότι, κακώς ή καλώς, έτσι είναι η ζωή!
  • Να αναφέρετε στο παιδί ότι η απόρριψη δεν οφείλεται απαραίτητα στο ίδιο. Δε σημαίνει δηλαδή ότι κάτι κάνει λάθος ή δεν είναι συμπαθητικό, απλά δεν ταιριάζουν όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους.
  • Με αυτό το δεδομένο, πρέπει να το διδάξετε να διαχειρίζεται ψυχολογικά την αποτυχία και να μην το παίρνει κατά το δυνατόν βαρέως. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πρέπει να πάθει και ανοσία και να μην τον αγγίζει καν!
  • Από εκεί και πέρα, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Άρα λοιπόν θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταλάβετε από πού προέρχεται η απόρριψη και να λειτουργήσετε διαφορετικά κατά περίπτωση. Δεν αρκούν μόνο τα γενικόλογα συμπεράσματα, αφού μια απόρριψη έχει διαφορετικό αντίκτυπο στο παιδί συγκριτικά με μια άλλη.
  • Σε καμία περίπτωση μην υποτιμήσετε τα συναισθήματα του παιδιού, τον άνθρωπο ή την κατάσταση από την οποία εισέπραξε απόρριψη, διότι δεν μπορείτε να γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι για εκείνο. Δείξτε ενσυναίσθηση και προσπαθήστε να αντιληφθείτε τον ψυχισμό του μικρού σας για να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων.
  • Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του για να πάρει τα πάνω του. Τονίστε του δηλαδή ότι είναι πολύ ικανό και ότι πρέπει να προχωρήσει μπροστά με το βλέμμα στο αύριο και στις καλύτερες ημέρες που θα έρθουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.