Ο νέος σουηδικός νόμος για τις ερωτικές συνευρέσεις δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας - UNPOLITICAL

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018

Ο νέος σουηδικός νόμος για τις ερωτικές συνευρέσεις δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας


Εδώ και λίγες μέρες στη Σουηδία, το σeξ που συμβαίνει μεταξύ ενηλίκων χωρίς ξεκάθαρη, κατηγορηματική συναίνεση, θεωρείται βιασμός και διώκεται ποινικά. Ο νέος νόμος είναι απολύτως σαφής: της σeξουαλικής επαφής πρέπει να προηγούνται πράξεις ή διατυπώσεις που να μην αφήνουν κανένα θολό σημείο αναφορικά με αυτό που θα ακολουθήσει. 

Δικαιολογίες τύπου «νόμιζα ότι είχε τις αισθήσεις της», «νόμιζα ότι ήταν μεγαλύτερη από 15 ετών», οι οποίες άλλωστε χρησιμοποιούνται ευρέως στα δικαστήρια από βιαστές, δεν έχουν καμία υπερασπιστική αξία, καθώς ακυρώνονται από το νέο νομικό πλαίσιο. Βάσει αυτού, οποιοσδήποτε ετοιμάζεται να έρθει σε ερωτική επαφή με κάποιον οφείλει πρώτα να γνωρίζει τα παραπάνω. 

Αν το άτομο είναι ενήλικο, αν όντως έχει συναίσθηση των πράξεων του και πνευματική διαύγεια, αν είναι σαφές ότι δεν βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών ή αλκοόλ. Αυτή η αλλαγή στη νομική πρόσληψη αναφορικά με το τι θεωρείται βιασμός και τι όχι κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των αστυνομικών, αλλά και των δικαστικών αρχών, καθώς οτιδήποτε μη συναινετικό ορίζει τις συνέπειες των πράξεων του δράστη. 

Επίσης, διευκολύνει το θύμα αναφορικά με τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, μια μακρά και οδυνηρή διαδικασία για τα θύματα βιασμών που τελικώς κουράζονται και εγκαταλείπουν την προσπάθεια να δικαιωθούν, αλλά και να επιτύχουν την παραδειγματική τιμωρία του βιαστή. 

Αυτή η νομική νίκη για τα θύματα βιασμού οφείλεται κατά πολύ και στους αγώνες της ακτιβίστριας Ida Ostensson, που από το 2013 προσπαθούσε να αλλάξει την περί βιασμών νομοθεσία, ελπίζοντας ότι τώρα, όπως χαρακτηριστικά λέει, το παράδειγμα της Σουηδίας θα ακολουθήσουν τόσο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και πολιτείες της Αμερικής, όπου επίσης το νομικό πλαίσιο είτε ποικίλλει από πολιτεία σε πολιτεία είτε είναι απολύτως ασαφές.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.