Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων -Πότε έρχεται ο ΕΝΦΙΑ - UNPOLITICAL

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων -Πότε έρχεται ο ΕΝΦΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ενφια

Το ημερολόγιο δείχνει 16 Αυγούστου και υπό κανονικές συνθήκες- δηλαδή με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό- σε λίγες ημέρες θα είχαν "κρεμαστεί" στο Taxis τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ του 2018, με πληρωτέα την πρώτη δόση ως το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Ωστόσο τα επινίκια για την "καθαρή" έξοδο και η πλέον κρίσιμη ΔΕΘ έριξαν στον κάλαθο των αχρήστων τα χρονοδιαγράμματα των υπηρεσιών κι έτσι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν ως τα μέσα Σεπτεμβρίου για να δουν τις... εκπλήξεις που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. 

Επί του παρόντος, το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να βάλουν λίγο πιο... βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς οι νέες αντικειμενικές έφεραν αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα:
  • Αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%.
  • Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.
  • Αύξηση πάνω από 200 ευρώ θα έχει το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενοι

Κι αν για τις αποκαλούμενες "λαϊκές" περιοχές, έγινε πυροσβεστική παρέμβαση με αλλαγές συντελεστών, δεν συνέβη το ίδιο με "μεσαίες" περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων περιμένουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, για να δουν τι ακριβώς επιβαρύνσεις τους έφεραν οι νέες αντικειμενικές αξίες. 

Η καθυστέρηση στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκαλεί, ωστόσο και καθυστέρηση στη διαδικασία επιστροφών φόρου εισοδήματος, καθώς όσοι δεν πρόλαβαν την πρώτη "μοιρασιά" των 80 εκατ. ευρώ, λόγω του ότι δεν υπέβαλαν δήλωση πριν από τις 27 Ιουνίου, θα περιμένουν την εκκαθάριση του φόρου για την προβλεπόμενη διαδικασία συμψηφισμών. Ως γνωστόν, πλέον δεν γίνεται συμψηφισμός μόνο έναντι ληξιπρόθεσμων αλλά και έναντι βεβαιωμένων οφειλών, με αποτέλεσμα όσο καθυστερεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, να... τρενάρει και η διαδικασία επιστροφών φόρου εισοδήματος, που υπολογίζονται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η περιπέτεια του ΕΝΦΙΑ δεν τελειώνει το Σεπτέμβριο. Όπως αποκάλυψε η Επικαιροποίηση του Μνημονίου, που εκπνέει στις 20 του μήνα, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ρητώς για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και το 2019 και το 2020, καθώς οι αλλαγές που επήλθαν φέτος στις Τιμές Ζώνης ήταν μόνο μερική προσαρμογή στις εμπορικές αξίες, προς αποφυγήν δυσάρεστων- πολιτικά- επιπτώσεων στο φετινό ΕΝΦΙΑ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.