Αλκοόλ: Χιλιάδες Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας του - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018

Αλκοόλ: Χιλιάδες Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας του

Αποτέλεσμα εικόνας για αλκοολ

Βαρύ τίμημα πληρώνει η χώρα μας στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Μία νέα, μεγάλη, διεθνής έρευνα αποκαλύπτει ότι πάνω από 6.500 άνδρες και γυναίκες πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας της.

Τα στοιχεία της έρευνας Global Burden of Disease Study είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά.

Το 78% των Ελληνίδων και το 91% των Ελλήνων πίνουν συστηματικά οινοπνευματώδη ποτά. Πόσα; Κατά μέσον όρο 2,2 ποτά την ημέρα οι γυναίκες και 4,5 ποτά την ημέρα οι άνδρες (στοιχεία για το 2016).

Οι ποσότητες αυτές είναι πολύ υψηλές. Οι επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για καλή καρδιαγγειακή υγεία συνιστούν έως 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 1-2 ημερησίως για τους άνδρες.

Αν, όμως, κάποιος θέλει να προστατευθεί από άλλα σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος, δεν πρέπει να πίνει καθόλου. Και αυτό, διότι δεν υπάρχει κανένα όριο ασφαλούς κατανάλωσης όταν το θέμα είναι η πρόληψή του.

Με δεδομένο, όμως, ότι πίνουμε πολύ περισσότερο από αυτό, υπάρχουν σοβαρές συνέπειες.

Η ίδια έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε ετήσια βάση το 1,9% των θανάτων στις Ελληνίδες σχετίζεται με το αλκοόλ.

Στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8,1% των θανάτων.

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι 810 Ελληνίδες και 5.800 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του ποτού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση 23 διαφορετικών προβλημάτων υγείας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. μαστού, οισοφάγου, χειλέων), η κίρρωση του ήπατος, η χρόνια ηπατοπάθεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα τροχαία ατυχήματα (ιδίως στους νέους) και πολλά άλλα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Στον κόσμο

Η Global Burden of Disease Study είναι μία παγκόσμια έρευνα για 195 χώρες του κόσμου.

Τα στοιχεία για το αλκοόλ προέρχονται από 694 προγενέστερες μελέτες για την κατανάλωση σε ατομικό και πληθυσμιακό επίπεδο. Όσον αφορά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από το αλκοόλ, αυτή υπολογίσθηκε με βάση 592 άλλες έρευνες.

Στις προαναφερθείσες έρευνες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 28 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η ομάδα των επιστημόνων που πραγματοποίησε την ανάλυση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 2016 το 32,5% του παγκόσμιου πληθυσμού κατανάλωναν συστηματικά αλκοόλ.

Στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25% και στους άνδρες 39%.

Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 2,4 δισεκατομμύρια πότες σε όλο τον κόσμο.

Η μέση παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ ήταν 0,73 ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και 1,7 ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

Από καρκίνο το 27% των θανάτων

Συνολικά, το 2,2% όλων των θανάτων στις γυναίκες και το 6,8% στους άνδρες οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο το αλκοόλ συμβάλλει σε 2,8 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Ο αριθμός αυτό το καθιστά τον έβδομο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρία.

Στις ανεπτυγμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σημαντική αιτία θανάτου από αλκοόλ ήταν ο καρκίνος. Στις ηλικίες άνω των 50 ετών, λ.χ., σχετιζόταν με το 27,1% των θανάτων από αλκοόλ στις γυναίκες και στο 18,9% των θανάτων στους άνδρες.

Είναι, λ.χ., καλά γνωστό ότι η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων που πίνουν συστηματικά έχει η Δανία (είναι 97% στους άνδρες και 95% στις γυναίκες).

Την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως έχουν η Ρουμανία στους άνδρες και η Ουκρανία στις γυναίκες.

Κίνδυνος από το πρώτο ποτό

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι κίνδυνοι για την υγεία αρχίζουν από το πρώτο κιόλας ποτό.

Σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου, όσοι πίνουν έστω και 1 ποτό την ημέρα έχουν 0,5% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποιο από τα 23 νοσήματα.

Όσοι πίνουν δύο ποτά την ημέρα έχουν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο. Και όσοι πίνουν πέντε ποτά την ημέρα έχουν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι οι κίνδυνοι που κρύβει το αλκοόλ όσον αφορά τον καρκίνο, τους τραυματισμούς και άλλα νοσήματα, δυστυχώς υπερκαλύπτουν το όποιο προστατευτικό όφελός του στην καρδιά.

Και τονίζουν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.