Επιστροφή στο σχολείο: Άγχος και πώς το αντιμετωπίζουμε - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018

Επιστροφή στο σχολείο: Άγχος και πώς το αντιμετωπίζουμε

Αποτέλεσμα εικόνας για επιστροφη στο σχολειο

Τα παιδιά τείνουν να βιώνουν μια αλλαγή στην καθημερινότητα με πιο έντονο τρόπο από ό,τι οι ενήλικες. Ως εκ τούτου, η μετάβαση από την «απόλυτη ελευθερία» του καλοκαιριού στο καθημερινό άγχος του σχολείου μπορεί να αποτελέσει ένα αρκετά μεγάλο συναισθηματικό φορτίο για εκείνα.

Ωστόσο, οι γονείς μπορούν να είναι δίπλα στο παιδί και να διευκολύνουν το άγχος του. Άλλωστε, το σχολείο μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, εφόσον γονείς και παιδί επικεντρωθούν στα θετικά γεγονότα.

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για το παιδί σας σχετικά με το άγχος της επιστροφής του στο σχολείο:

Όταν τελειώνει το καλοκαίρι, το παιδί διασκεδάζει λιγότερο και αισθάνεται μεγαλύτερη κοινωνική πίεση για να «ταιριάξει» στο κοινωνικό του σύνολο

Η εφηβική κλινική ψυχολόγος σρ. Barbara Greenberg έχει παρατηρήσει κάποιες δραστικές αλλαγές μετά την έναρξη του Αυγούστου. Παλιότερα τα παιδιά απολάμβαναν κάθε δευτερόλεπτο την ελευθερία των διακοπών, αλλά τα σημερινά παιδιά βιώνουν αυξημένο άγχος μόλις τελειώσει ο Ιούλιος.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορούν τον αθλητισμό μετατρέποντας το παιχνίδι σε πιο ανταγωνιστική διαδικασία με λιγότερες στιγμές διασκέδασης και κοινωνική πίεση. Το Instagram και το Snapchat είναι δύο από τις πιο επιζήμιες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και τα δύο εστιάζουν στη λήψη φωτογραφιών αντί να αποστέλλουν μηνύματα κειμένου.

Κατά συνέπεια, τα παιδιά αρχίζουν να συγκρίνονται με τους άλλους. Αυτή η νοοτροπία οδηγεί σε επιδείνωση της ψυχικής υγείας, σε σωματικά προβλήματα, κατάθλιψη και άλλων.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί, ενθαρρύνοντάς το στις δραστηριότητές του και προσέχοντας το πώς εξωτερικεύετε τα δικά σας συναισθήματα και αντιδράσεις

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας. Πρώτα απ’ όλα, οι ενήλικες πρέπει να προσέχουν πώς εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους. Πολλοί γονείς προσθέτουν άγχος στο άγχος των παιδιών τους, καθώς φοβούνται ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ακαδημαϊκές ή κοινωνικές του ανάγκες.

Εκτός αυτού, πολλοί γονείς «ανασύρουν» τις δικές τους δυσάρεστες σχολικές αναμνήσεις. Κατά συνέπεια, στέλνουν στα παιδιά τους αρνητικά vibes που εντείνουν το άγχος. Αντί να επικεντρωθείτε στο χειρότερο σενάριο, βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι αυτή η περίοδος μπορεί να είναι και μια ευχάριστη εμπειρία.

Ως εκ τούτου, δείξτε του ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη νέα σχολική χρονιά ως μια νέα αρχή για εκείνο και όχι μια επανάληψη της δικής σας πρότερης εμπειρίας. Είναι επίσης σημαντικό να θέσετε εύλογους στόχους στο παιδί και να το επαινείτε για την προσπάθειά του και όχι τους βαθμούς του στο σχολείο.

Η δρ Greenberg ενθαρρύνει επίσης τους γονείς να δείχνουν κατανόηση στα συναισθήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους. Αν το παιδί «δει» στον γονέα του ένα άτομο που το αντιλαμβάνεται θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του προς αυτό και θα ενισχύσει την θέση ισχύος του γονέα προς το παιδί. Συνιστάται στους γονείς να λένε στο παιδί τους ότι είναι φυσιολογικό να βιώνει αρνητικά συναισθήματα (για το σχολείο και όχι μόνο).


Μετάφραση/απόδοση από iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://www.middaydaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.