Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση του οργανισμού! - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση του οργανισμού!

Σχετική εικόνα

Η συνεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας απειλεί καθημερινά την ισορροπία του σώματος, ενώ σε συνδυασμό με τη συνεχή έκθεση στον ήλιο και την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε έντονη αφυδάτωση.

Έρευνες του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας -όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αρετή Καπνιά Ερευνήτρια στο ίδιο Εργαστήριο- έχουν δείξει ότι περίπου 2/3 των ατόμων παρουσιάζουν αφυδάτωση εξαιτίας της ζέστης σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ.

Το αλκοόλ από μόνο του, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και να διαταράξει την ισορροπία του σώματος. Η αιθανόλη που συμπεριλαμβάνεται στα αλκοολούχα ποτά, εξηγεί η ερευνήτρια κ. Καπνιά, απορροφάται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα, ενώ η παρουσία νερού επιταχύνει τη διαδικασία. Το ήπαρ μεταβολίζει το 90-95% της αιθανόλης που εισέρχεται στον οργανισμό, ενώ το υπόλοιπο 5-10% αποβάλλεται μέσω των ούρων και του ιδρώτα.

Πολλές έρευνες υπογραμμίζουν τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό.
Μεταξύ των άλλων αρνητικών συνεπειών, η δέσμευση του νερού από τη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, σε συνδυασμό με τη προσπάθεια του οργανισμού να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος στους 36.4-37.4°C, αυξάνουν τα επίπεδα αφυδάτωσης και μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση, πονοκέφαλο ακόμα και μυϊκές κράμπες.

Επομένως, η κατανάλωση του αλκοόλ πρέπει πάντα να γίνεται με μέτρο, ενώ συνίσταται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση ακόμα πιο γρήγορα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών και έκθεσης στον ήλιο.

Η σωστή και μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ (το μέγιστο 1-2 ποτά/μέρα) συνδυασμένη με σωστή ενυδάτωση θεωρείται ότι δεν προκαλεί αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό. Εκτός όμως από την προσεκτική και περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, είναι σημαντικό να φροντίζουμε, η διατροφή μας να είναι πλούσια σε νερό, χυμούς και φρούτα για να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να μπορούμε να απολαύσουμε το θερμό καλοκαίρι της Ελλάδας, καταλήγει η Αρετή Καπνιά Ερευνήτρια, Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab.

Ακόμα και ήπια αφυδάτωση της τάξεως 2% και 3% του βάρους του σώματος έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία κόπωσης και πτώση της νοητικής ικανότητας, καταλήγει η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.