Πως να προστατευθείτε από τις γαστρεντερίτιδες του καλοκαιριού - UNPOLITICAL

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018

Πως να προστατευθείτε από τις γαστρεντερίτιδες του καλοκαιριού

Αποτέλεσμα εικόνας για γαστρεντεριτιδα

Οι γαστρεντερίτιδες είναι συνηθισμένες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η ζέστη ευνοεί την αλλοίωση των τροφίμων.

Όπως αναφέρει ο Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι μικροοργανισμοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδες είναι πολλοί και διαφορετικοί.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ιοί, βακτήρια και παράσιτα, που προκαλούν ναυτία, διάρροια, έμετο, πόνο στην κοιλιά και ίσως πυρετό όταν μας μολύνουν.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματα, ανάλογα με το αίτιο της γαστρεντερίτιδας. Και παρέχει μερικές συμβουλές προστασίας από τις γαστρεντερίτιδες του καλοκαιριού.

Όταν οφείλονται σε ιό

Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες προκαλούνται από ποικιλία ιών, με πιο συχνούς τους νοροϊούς.

Η λοίμωξη από νοροϊούς χαρακτηρίζεται κυρίως από εμέτους. Πιο σπάνια μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία, κοιλιακό άλγος, μυαλγία, πυρετό και κεφαλαλγία.

Tα συμπτώματά της διαρκούν λίγες ημέρες. Κατά κανόνα δεν απαιτείται ειδική θεραπεία εκτός από την επαρκή πρόσληψη υγρών.

Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες μεταδίδονται γρήγορα:

* Από άτομο σε άτομο (μέσω ιών που μεταφέρονται με τα χέρια)

* Μέσω μολυσμένων επιφανειών, αντικειμένων, τροφίμων ή νερού που μολύνεται από τα χέρια ασθενών

* Αερογενώς, όταν ένας ασθενής κάνει εμετό και τα σωματίδια του ιού διασκορπιστούν στον αέρα (σαν ομίχλη). Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να μολυνθούν άλλα άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Όταν οφείλονται σε βακτήριο

Οι βακτηριακές γαστρεντερίτιδες δεν μεταδίδονται τόσο εύκολα όσο οι ιογενείς από άτομο σε άτομο. Μπορεί όμως να επηρεάσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, εάν η εστία τους είναι μολυσμένο τρόφιμο ή νερό.

Τα συμπτώματα της βακτηριακής γαστρεντερίτιδας κατά κανόνα περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, κοιλιακά άλγη, διάρροια, ναυτία και εμέτους.

Εμφανίζονται 2-5 ημέρες έπειτα από την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου ή νερού και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Συνήθως, αρκεί η επαρκής πρόσληψη υγρών, ενώ η χρήση αντιβιοτικών περιορίζεται σε παιδιά και ενήλικες με μειωμένη ανοσία.

Οι βακτηριακές γαστρεντερίτιδες μεταδίδονται με κατανάλωση:

* Μολυσμένου νερού

* Ωμού ή ατελώς ψημένου μολυσμένου τροφίμου

* Τροφίμου που μολύνεται από ασθενή ή φορέα χειριστή τροφίμων

* Τροφίμου κακώς συντηρημένου, με συνέπεια τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών.

Συμβουλές προστασίας

Για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να νοσήσετε από γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι, φροντίστε:

α) Να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής

β) Να καταναλώνετε ασφαλή τρόφιμα και νερό.

Σε περίπτωση ταξιδιού σε χώρες υψηλού κινδύνου, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα (κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων τροφίμων κ.ά.).

Αν εμφανίσετε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και για την αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος, συνιστάται να απέχετε από:

* Τον χειρισμό τροφίμων

* Χώρους με πολλά άτομα

* Χώρους όπου φιλοξενούνται ευπαθή άτομα (π.χ. οίκους ευγηρίας, βρεφονηπιακούς σταθμούς)

Η αποχή πρέπει να διαρκέσει έως ότου υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματα και για τουλάχιστον δύο επιπλέον ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.