Την ώρα που εσύ καιγόσουν στο Μάτι, στη Μύκονο καίγανε δεσμίδες! - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018

Την ώρα που εσύ καιγόσουν στο Μάτι, στη Μύκονο καίγανε δεσμίδες!


Tην ώρα που εσύ καιγόσουν στη Μύκονο ο σωματώδης bodyguard μεταφέρει μια μαύρη τσάντα Louis Vuitton γεμάτη δεσμίδες με χαρτονομίσματα για τις πληρωμές της παρέας Ρώσων και Αζέρων στα beach bars του νησιού. Ο άχαστος ρεπόρτερ Φρίξος Δρακοντίδης έχει ολόκληρο ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί.


Στο μεταξύ η Gillian Rothchild περιγράφει τα κατορθώματα των τραχανοπλαγιάδων της εγχώριας εφορίας στο στόχαστρο της οποίας βρίσκονται χιλιάδες έλληνες που έχουν καταθέσεις, μετοχές και άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

Ηδη, έχουν παραληφθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στοιχεία από περισσότερες από 80 χώρες του εξωτερικού και η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει την ελεγκτική διαδικασία καταρχάς με ταυτοποίηση των καταθετών εξωτερικού.

Ο στόχος είναι να καταρτιστεί η λίστα με τους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου που θα μπουν σε μια σειρά προτεραιότητας των ελέγχων.

Στη συνέχεια, θα ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελλάδα και θα γίνει καταγραφή των δαπανών με μετρητά και σύγκριση με τα ποσά εισοδήματος που δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Εάν τα ποσά δεν δικαιολογούνται, θα έρθει ο πέλεκυς της εφορίας.

Σε αυτή τη φάση, η ΑΑΕΔΕ έχει προχωρήσει σε επεξεργασία και οριστικοποίηση των αρχείων που έχει λάβει από ξένες χώρες και είναι έτοιμη να αρχίσει τους ελέγχους, εκτιμώντας ότι μπορεί να αποκομίσει λαβράκια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας είναι υποχρεωμένος να δηλώνει και να φορολογείται στην Ελλάδα για το σύνολο του εισοδήματός του, δηλαδή για το εισόδημα που αποκτά όχι μόνο εδώ αλλά σε κάθε χώρα του κόσμου.

Εξαίρεση υπάρχει μόνο για τις περιπτώσεις χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης, όπως στις ΗΠΑ, και εφόσον το εισόδημα που αποκτάται στην ξένη χώρα φορολογείται σε αυτήν τότε δεν επιβάλλεται φόρος εισοδήματος και στην Ελλάδα ή επιβάλλεται φόρος με βάση ειδικό τρόπο υπολογισμού, για παράδειγμα, για τη διαφορά μεταξύ του φόρου που προκύπτει στο εξωτερικό με τον φόρο που προκύπτει με βάση τους ελληνικούς φορολογικούς συντελεστές.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη λάβει τα στοιχεία για τη χρηματοοικονομική περιουσία και εισοδήματα φορολογικών κατοίκων Ελλάδας για το 2016 και άμεσα θα λάβει στοιχεία για το φορολογικό έτος 2017.

Οι φορολογούμενοι που θα ελεγχθούν είναι αυτοί που έχουν:

Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
Καταθετικούς Λογαριασμούς.
Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον Δηλωτέο Λογαριασμό.
Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Η ανταλλαγή πληροφοριών διευκολύνει σημαντικά τις φορολογικές αρχές όλων των χωρών που έχουν υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες προκειμένου να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή που γίνεται μέσω της απόκρυψης εισοδημάτων σε ξένες χώρες.

Η πρώτη ελεγκτική κίνηση στην οποία έχει επιδοθεί η φορολογική διοίκηση είναι η ταυτοποίηση των φορολογούμενων για τους οποίους έχουν παραλειφθεί στοιχεία. Συγκεκριμένα, διασταυρώνονται τα στοιχεία από το εξωτερικό με τα στοιχεία Μητρώου της φορολογικής διοίκησης προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι κατάλογοι των φορολογούμενων που διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό. Όταν θα ολοκληρωθεί αυτό, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση που θα περιλαμβάνει τη διασταύρωση με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν δηλώσει στον σχετικό κωδικό (029-030) την κατοχή περιουσίας στο εξωτερικό. Σε τρίτη φάση θα πραγματοποιηθεί έλεγχος για την πιθανότητα αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας σε φορολογούμενους που εμφανίζονται να διαθέτουν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό όπως, για παράδειγμα, πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ. Στους φορολογούμενους που θα επιλεγούν για έλεγχο θα γίνει άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών και θα ελεγχθεί αν τα χρήματα που διαθέτουν στο εξωτερικό και την Ελλάδα δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Οι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα αντάλλαξε πληροφορίες φέτος (εισοδήματα 2016) είναι οι εξής: Ανδόρρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Bonaire-Saint Eustatius and Saba, Βουλγαρία, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Δανία, Νήσοι Φερόες, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Γροιλανδία, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος του Μαν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Σουηδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ.

Φέτος θα ανταλλαχθούν πληροφορίες (για τα εισοδήματα) και με τις εξής χώρες: Ανγκόλα, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Κουρακάο, Δομινικανή Δημοκρατία, Κορέα, Μονσεράτ, Νιούε, Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Αλβανία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Γκάνα, Γρενάδα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Νήσοι Μάρσαλ, Μακάο, Μαλαισία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κιτς και Νέβιλ, Σαμόα, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Άγιος Μαρτίνος, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη, Μπαχρέιν, Ναούρου, Βανουάτου.

Και η ελληνική φορολογική διοίκηση πρόκειται να αποστείλει στο εξωτερικό τα στοιχεία για την κινητή περιουσία που διαθέτουν οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.