Τιμή και μνήμη στα θύματα του σεισμού του 1999 - Ανάθεμα στα λαμόγια που έκαναν τον σεισμό - σωσμό - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2018

Τιμή και μνήμη στα θύματα του σεισμού του 1999 - Ανάθεμα στα λαμόγια που έκαναν τον σεισμό - σωσμό

Αποτέλεσμα εικόνας για άνω λιόσια σεισμός
7-9-1999 / 7-9-2018
19 χρόνια μετά τον φονικό σεισμό των 15 δευτερολέπτων που χτύπησε μεταξύ άλλων και τις γειτονιές των Άνω Λιοσίων...

Χάθηκαν άνθρωποι, άλλοι τραυματίστηκαν σωματικά και ψυχικά. 
Χιλιάδες άλλοι άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν άδικα.

Σήμερα, η μνήμη μας θέλουμε να φτάσει σε εκείνους που δεν δικαιώθηκαν ΠΟΤΕ!
Σε εκείνους που βλέπουν νυχθημερόν τα κουφάρια των ακινήτων τους ατελείωτα και αναστενάζουν.
Σε εκείνους που μετανάστευσαν εξαπατημένοι.

Θα κλάψουμε για τον χαμό των ανθρώπων μας και των φίλων μας αλλά αυτός ο θρήνος δεν πρέπει να είναι η αιτία να αγνοήσουμε ή να συμψηφίσουμε αδικίες και παρανομίες, ούτε να δώσουμε άλλοθι σε κανέναν. 

Και αν στο άρθρο μας αναφέρετε συνεχώς ο Παπαδήμας, εκείνος ήταν ο υπεύθυνος, ως δήμαρχος, και γιαυτό αναφέρετε. Δεν έχουμε με τον άνθρωπο, ούτε προσωπικά και ούτε θέλουμε να έχουμε.

Δεκάδες άλλοι όμως που πλούτισαν στην πλάτη του δεν αναφέρονται πουθενά. 
Τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι εκλογές του Μαϊου. 
Γιατί μετά θα τους μάθουμε όλους, έναν - έναν, και αυτό είναι υπόσχεση προς ΟΛΟΥΣ... 

Η απογοήτευση και το αίσθημα αδικίας που έπνιξαν τους κατοίκους και ιδιαίτερα τη νεολαία της εποχής, που οδηγήθηκε στο περιθώριο και στην ανεργία δεν δύναται να ξεχαστεί.

Φανταστείτε την εικόνα

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μια πόλη σε πλήρη παρακμή, με τον πρώην δήμαρχο, Νίκο Παπαδήμα, φορτωμένο ένα σωρό οικονομικά εγκλήματα, με εκατοντάδες σεισμοπαθείς, πολλά χρόνια μετά το σεισμό να ζουν ακόμη στα κοντέινερς, με τη χωματερή να ζει και να βασιλεύει, τα τοζικά απόβλητα να στραγγίζουν στα γειτονικά χωράφια και τις διοξίνες να δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα, ο δήμος με τα μεγαλύτερα έσοδα του Λεκανοπεδίου ευημερούσε για χρόνια μόνο στις μακέτες. 

Κερδισμένοι, πάντοτε, οι επιτήδειοι, που «αξιοποίησαν» τον πακτωλό του δημοσίου χρήματος προς ίδιον όφελος, δημιουργώντας τεράστιες περιουσίες.

Θα θυμίσω μια εικόνα που σήμερα έχει ξεχαστεί από πολλούς: Hμιτελείς διώροφες οικοδομές των σεισμοπλήκτων του 1999, δεκάδες οικισμοί με κοντέινερς, ασυντήρητοι δρόμοι, σπασμένοι σωλήνες, χώμα που αιωρούνταν στον αέρα, αυτά έδιναν μια πρώτη εικόνα στον επισκέπτη. 

Δεν θα ξεχάσω ποτέ, στην πλατεία Ηρώων, το δημαρχείο, ζωσμένο από σκαλωσιές. 

Στους τότε εσωτερικούς χώρους του ισογείου, τα γραφεία των δημοτικών επιχειρήσεων σε πλήρη μαρασμό. 

Και μέσα σε όλα, στα τζάμια της εισόδου αναρτημένες οι άδειες παραμονής των αλλοδαπών: Muhammad, Kabir, Abdul, Etmonda... Ενας δήμος υπερχρεωμένος. 

Τα χρέη του, μαζί με αυτά των τριών δημοτικών επιχειρήσεων, ξεπέρασαν τα 500.000.000 ευρώ. 
Ρυθμίστηκαν δε για 2.000 και κάτι χρόνια από σήμερα!

Και όμως, τα έσοδά του Δήμου μας πάντα ήταν και εξακολουθούν να είναι τεράστια ως αντισταθμιστικό όφελος για την υποβάθμιση της περιοχής, λόγω της «φιλοξενίας» του μοναδικού Χώρου Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων(ΧΥΤΑ) της Αττικής. 

Τότε, βέβαια μας είχαν φάει τα μεγαλεία. Η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, ο Ακράτητος, απέκτησε γήπεδο επαγγελματικών προδιαγραφών, πραγματοποίησε πανάκριβες μεταγραφές, κονόμισαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι που έκτοτε φιγουράρισαν σε διάφορα άλλα ψηφοδέλτια. Και γιατί να μην το κάνουν όμως; 

Έτσι και αλλιώς τα τεράστια ελλείμματα καταλογίστηκαν στον τότε δήμαρχο, Ν. Παπαδήμα, αλλά και στον αρμόδιο ελεγκτή εσόδων-εξόδων του ΟΤΑ. 

Σε άλλο διαχειριστικό έλεγχο διαπιστώθηκε πως ο πρώην δήμαρχος προέβη σε παράνομη εξωταμειακή διαχείριση μέσω ελβετικών τραπεζών ποσού 9 εκατ. ευρώ (και κάτι ψηλά) - έρχεται στις επόμενες ημέρες το άρθρο μας για την διαφθορά και την διαπλοκή στον Δήμο - που είχε εισπράξει από τον ΟΔΔΥ για ανταποδοτικά τέλη, με συνέπεια να προστεθεί στο δημοτικό έλλειμμα το ποσόν αυτό, το οποίο επίσης καταλογίστηκε στον πρώην δήμαρχο...

Σεισμόπληκτοι και... «ανάπλαση»

Ο φονικός σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999, ισοπέδωσε τα Ανω Λιόσια.

Το κράτος τότε μοίρασε στους χιλιάδες σεισμοπαθείς αντίσκηνα στην αρχή, αργότερα τροχόσπιτα και στο τέλος κοντέινερς. Δεκάδες οικισμοί από κοντέινερς δημιουργήθηκαν μέσα στην πόλη. 


Στους χιλιάδες σεισμόπληκτους δόθηκε από το κράτος ένα άτοκο δάνειο 163.400 δρχ./τ.μ., ενώ η αντισεισμική θωράκιση και τα υπόγεια καλύπτονταν εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε. και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τότε εμφανίστηκε ο Ν. Παπαδήμας και κάλεσε τους σεισμόπληκτους να δώσουν τα χρήματα που πήραν ως κρατική βοήθεια στον δήμο, ο οποίος σε συνεργασία με την κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.» «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΚΗ Α.Ε.» - «ΤΕΒ Α.Ε.»θα κατασκεύαζε τα σπίτια πολύ πιο γρήγορα και σε πολύ χαμηλότερες τιμές. 

Η «Ανάπλαση», όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα, αρχικού προϋπολογισμού 59 περίπου δισ. δρχ., προέβλεπε ένα συνολικό ανασχεδιασμό της πόλης, ο οποίος περιελάμβανε και την ανάπλαση των κοινοχρήστων χώρων. Το δέλεαρ ήταν μεγάλο και έτσι η προσέλευση υπήρξε αθρόα. 

Οι σεισμοπαθείς έπαιρναν τα χρήματα που δικαιούνταν από το κράτος και τα κατέθεταν στο λογαριασμό της Τεχνικής Εταιρείας του δήμου (ΔΕΤΕΑΛΑ). Το έργο δημοπρατήθηκε το
2001. 

Αφορούσε την κατασκευή 1.022 οικιών 
(2.500 διαμερισμάτων) μέσα σε διάστημα 18 μηνών

Τι έγινε στη συνέχεια; Ο λόγος στη σεισμόπληκτη Σ.Π.: «Το δικό μας σπίτι καταστράφηκε για πρώτη φορά από τις πλημμύρες το 199 8. Τα χρήματα που μας έδωσε τότε το κράτος ως βοήθεια τα πήρε ο δήμος για να τα επισκευάσει. Λίγους μήνες αργότερα έγινε ο σεισμός. Μπήκαμε στο πρόγραμμα ανάπλασης και καταθέσαμε όλα τα χρήματα στο δήμο. Εγώ έδωσα σε τρεις δόσεις 47.000 ευρώ. Μας καλέσαν να δούμε τα σχέδια, να διαλέξουμε τα είδη υγιεινής, τα καλοριφέρ, τα κάγκελα, τα αλουμίνια... Αυτό ήταν. Μετά μας ξεχάσανε. Όποιος φώναζε, ερχόταν το συνεργείο και του άνοιγε τη λακκούβα για το υπόγειο. Μετά φωνάζαμε πάλι για τα μπετά, μετά για το χτίσιμο. Αφήναν τον τοίχο στη μέση και πήγαιναν να χτίσουν αλλού.

Η περίφημη «Ανάπλαση» έμεινε στη μέση 

Ελάχιστα σπίτια παραδόθηκαν ολοκληρωμένα. Κάποια από αυτά εγκαινιάστηκαν τρεις φορές, σύμφωνα με μαρτυρία της Α.Π., 79 ετών: «Toν Δήμαρχο δεν τον έβρισκες πουθενά, κρυβόταν. Πήγαινε στο κτίριο της ραδιοφωνίας, με κλειδωμένη την κάτω πόρτα και δεχόταν όσους ήθελε. Δεν είναι μόνο τα χρήματα που δώσαμε εμείς, δόθηκαν τότε για τους σεισμοπαθείς τεράστια ποσά ως ενίσχυση από άλλα κράτη, από την Εκκλησία, από ιδιώτες. Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Αυτοί που ήταν μέσα στα πράγματα έκαναν περιουσίες από τον σεισμό. Και τα τρισέγγονά τους έχουν εξασφαλίσει...».

Οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να παραλάβουν τα σπίτια τους μισοτελειωμένα. Αρκετοί με κατασκευασμένο μόνο το υπόγειο, άλλοι στο σκελετό, άλλοι με ολοκληρωμένη τοιχοποιία και άλλοι στα επιχρίσματα. 

Η κοινοπραξία τα μάζεψε και έφυγε στα τέλη του 2004 

Οι περισσότεροι δικαιούχοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ολοκληρώσουν τα σπίτια τους. 
Αρκετοί απ’ αυτούς αναγκάστηκαν να πάρουν νέα δάνεια και ήδη κάποια σπίτια έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες. Δυστυχώς, μοναδική ενθαρρυντική εικόνα, τα σπίτια και τα καταστήματα που επισκεύασαν από μόνοι τους κάποιοι δημότες, που ξέφυγαν από τις δαγκάνες της δημοτικής αρχής και αξιοποίησαν συνετά τα χρήματα της κρατικής βοήθειας.


Ο δήμαρχος Ν. Παπαδήμας, αντί να φροντίσει να προασπίσει τις ανάγκες των δημοτών του και να διεκδικήσει ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για τα δάνεια των σεισμοπλήκτων και μεγαλύτερα ποσά για την ανακατασκευή των σπιτιών τους, ουσιαστικά τους «έσπρωξε» - όπως προκύπτει από μαρτυρίες σεισμοπλήκτων - να πάρουν επιπλέον έντοκα δάνεια. 

Το πρόγραμμα «ανάπλασης και αποκατάστασης» που παρουσίασε ο τότε δήμαρχος, ανάγκασε τους δημότες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να καταχρεωθούν στις τράπεζες... Και όλα αυτά προς όφελος κάποιων μεγαλοεργολάβων αλλά και μικρών και μεγαλύτερων στελεχών του Δήμου.


Όλα αυτά ο δήμαρχος της πόλης Ν. Παπαδήμας ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

Υπήρχε έντονα τότε η παρουσία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη στην πόλη μας.
Μαζί παρουσίασαν το πρόγραμμα ανάπλασης, αποκατάστασης και αντισεισμικής θωράκισης που αφορούσε τα 200 από τα 210 τότε οικοδομικά τετράγωνα. 

Ομως, παρά τις ερωτήσεις δε διευκρίνισε κανείς τους ακριβώς τον τρόπο χρηματοδότησης της μεγάλης αυτής εργολαβίας. 

Τα μόνα δεδομένα νούμερα είναι τα 12,5 δισ. δραχμές που δικαιούνται οι συμμετέχοντες σεισμόπληκτοι ως κρατική αρωγή και δάνεια από τα ΤΑΣ, και τα 33 δισ. δραχμές που - όπως είπαν - έχουν εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. 

Αν στα παραπάνω ποσά συνυπολογιστεί και ένα ποσό που δικαιούνται οι δικαιούχοι μέσω ΤΑΣ για τις επισκευές σπιτιών, απομένει ένα σημαντικότατο ποσό πάνω από 40 δισ.δραχμές, το οποίο θα καλυφθεί βασικά από δανεισμό των συμμετεχόντων. 

Βέβαια ο δήμαρχος, εξωραΐζοντας την κατάσταση έκανε λόγο και για συμμετοχή του Δήμου, χωρίς όμως να διευκρινίσει ακριβώς τον τρόπο. 

Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη για άντληση 4,5 δισ. δραχμών από αξία γης, χωρίς και εδώ να διευκρινίζεται από πού θα εξευρεθεί αυτή, ούτε το πως και σε ποιους θα πουληθεί.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε την κατασκευή νέων σπιτιών (συνολικά 220.000 τετραγωνικά μέτρα) που - όπως είχε πει τότε ο Ν. Παπαδήμας - πριν γίνει η οποιαδήποτε δημοπρασία ότι το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι 150.000 δραχμές, την επισκευή των «κίτρινων» σπιτιών με συνολικό κόστος 20 δισ. δραχμές (χωρίς άλλες διευκρινίσεις). 

Το πρόγραμμά του περιελάμβανε επίσης «αντισεισμική προστασία και θωράκιση επικίνδυνων κτιρίων» (22 δισ.), απαλλοτριώσεις (10 δισ.), τη μεταφορά σπιτιών από περιοχές που κρίθηκαν σεισμικά επικίνδυνες σε άλλες πιο ασφαλείς (8 δισ.), αποκατάσταση κτιρίων, βιοτεχνιών και βιομηχανιών (2,5 δισ.), δικτύων κοινής ωφέλειας (1,5 δισ.) και δημοτικών κτιρίων (1 δισ.).

Αύριο, θα έρθει λοιπόν το άρθρο μας με τα οικονομικά σκάνδαλα των διαφόρων δημάρχων, από τον Παπαδήμα μέχρι τον Παππού, πολιτικοί που και σήμερα διεκδικούν την ψήφο σας ώστε να γνωρίζετε άπαντες ή να θυμηθείτε οι παλαιότεροι ποιοι σας μιλούν για "εντιμότητα" και ποιοι μπορούν να δικαιώσουν τον λαό της Φυλής φέρνοντας στον Δήμο την πολυπόθητη ΚΑΘΑΡΣΗ!

Στις εκλογές του Μαϊου, δυο παρατάξεις θα συμμετέχουν. 
Όλοι εκείνοι μαζί - πότε από δω και πότε από εκεί είναι οι περισσότεροι - και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΗ!

Και εμείς δεν ξεχνάμε. 
Δεν συμψηφίζουμε. 
Και δεν συγχωρούμε..
.
Αυτά ο Θεός και ο Εισαγγελέας θα τα αποφασίσει.

Δική μας δουλειά - ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΗ - είναι να στείλουμε όλους αυτούς στον Εισαγγελέα να τους ερευνήσει.

Δική μας δουλειά είναι να δικαιώσουμε, τους χαμένους, τους ταλαιπωρημένους, τους εξαπατημένους.
Μακάρι, να μην ξανασυμβεί κανένα κακό στην πόλη μας και ο Θεός να μας προστατεύει όλους.

Θοδωρής Τσέλας - Επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής για την Φυλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.