Οι γυναίκες στρέφονται σε ακροδεξιά, ξενοφοβικά και λαϊκιστικά κόμματα και στην Ελλάδα - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018

Οι γυναίκες στρέφονται σε ακροδεξιά, ξενοφοβικά και λαϊκιστικά κόμματα και στην Ελλάδα


Νέα έρευνα του πολιτικού Ιδρύματος Friedrich Ebert, που εστίασε σε Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Πολωνία, Σουηδία και Ουγγαρία, καταγράφει αύξηση των γυναικών που τείνουν προς ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα, γράφει η Deutche Welle.

Η επικρατούσα εικόνα και αντίληψη του λευκού άνδρα στις διαδηλώσεις ακροδεξιών λαϊκιστικών κινημάτων και κομμάτων, όπως είναι στη Γερμανία το ισλαμοφοβικό κίνημα PEGIDA ή το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), δεν λέει όλη την αλήθεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πολιτικού Ιδρύματος Friedrich Ebert, που εστίασε σε Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Πολωνία, Σουηδία και Ουγγαρία, όλο και περισσότερες γυναίκεςψηφίζουν πλέον ξενοφοβικά, λαϊκιστικά κόμματα.
Γιατί προκαλεί έκπληξη το γεγονος

Η διαπίστωση αυτή προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα εθνολαϊκιστικά κόμματα τείνουν κατά κανόνα σε οπισθοδρομικές αντιλήψεις για τον ρόλο των γυναικών. Πώς γίνονται, παρ» όλα αυτά, ελκυστικά για τις γυναίκες ψηφοφόρους;

«Σε πολλές από τις χώρες που εξετάστηκαν, οι δεξιοί λαϊκιστές προσπαθούν να κερδίσουν τη στήριξη των γυναικών μέσω της κοινωνικής πολιτικής, μέσω πολιτικών προτάσεων όπως η αύξηση του επιδόματος τέκνων, αλλά και εστιάζοντας σε όλο το φάσμα της δημογραφικής πολιτικής.

»Για παράδειγμα, δίνονται κίνητρα ώστε να γεννιούνται περισσότερα παιδιά, βεβαίως πρώτα απ» όλα λευκά παιδιά. Αυτές οι προσφορές ισχύουν κατά κανόνα για οικογένειες με την εθνικότητα της εκάστοτε χώρας, ας πούμε για γερμανικές οικογένειες στη Γερμανία, για γαλλικές στη Γαλλία – μέτρα που αποσκοπούν κατά κάποιον τρόπο στη διαφύλαξη της εθνικής ομοιογένειας του κράτους», επισημαίνει στην DW η Ελίζα Γκούτσε, ειδική σε θέματα Φύλου και Διαφορετικότητας και εκδότρια της εν λόγω μελέτης.
Λίγες οι γυναίκες -στελέχη στα ακροδεξιά κόμματα

Η έρευνα του Ιδρύματος Friedrich Ebert εστίασε και στον ρόλο που παίζουν οι γυναίκες εντός των δεξιών και εθνικιστικών λαϊκιστικών κομμάτων, διαπιστώνοντας ότι αυτός είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Για παράδειγμα, από τους 92 βουλευτές του ακροδεξιού AfD στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή μόλις 10 είναι γυναίκες.

Εξαιρετικά αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνας ήταν το εύρημα ότι οι γυναίκες τείνουν εντονότερα, συγκριτικά με τους άνδρες, προς ξενοφοβικές και επικριτικές προς το Ισλάμ απόψεις.
Περιθωριοποιημένες γυναίκες

Η Ελίζα Γκούτσε ομολογεί μεν ότι εξεπλάγη, ωστόσο έχει μια εξήγηση γι» αυτό:

«Ορισμένες γυναίκες είναι περιθωριοποιημένες επειδή πλήττονται αρκετά από διακρίσεις, αμείβονται χειρότερα, απειλούνται περισσότερο από φτώχεια στην τρίτη ηλικία και είναι πολύ περισσότερο υπεύθυνες για την αναπαραγωγική διαδικασία.

»Θεωρώ ότι οι γυναίκες αντιλαμβάνονται πως καλούνται πολύ συχνότερα να ανταγωνιστούν με τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις, ας πούμε και με πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στη Γερμανία».

Οπως λέει η Ελίζα Γκούτσε, πολλές γυναίκες επιλέγουν τελικά δεξιά λαϊκιστικά κόμματα επειδή αυτά υπόσχονται μεταξύ άλλων να βάλουν φραγμό στη μετανάστευση.

DW.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.