Ο Ισοκράτης ενάντια στην είσοδο μεταναστών - UNPOLITICAL

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Ισοκράτης ενάντια στην είσοδο μεταναστών

Αποτέλεσμα εικόνας για metan;astew

"Χρή πόλιν μεν ευδαιμονίζειν, μη την εξ απάντων ανθρώπων εική πολλούς πολίτας αθροίζουσαν, αλλά την το γένος των εξ αρχής την πόλιν οικησάντων μάλλον των άλλων διασώζουσαν"

"Για να ευδαιμονεί μία πόλη, δεν πρέπει να απαρτίζεται από άθροισμα τυχαίων ανθρώπων, αλλά από ανθρώπους του ιδίου γένους που οίκησαν εξαρχής την πόλη"

Ισοκράτης, Περί ειρήνης, 89

Στον λόγο του ο αρχαίος Έλληνας ρήτορας επισημαίνει τους κινδύνους της πληθυσμιακής αλλοίωσης των Αθηνών, διατυπώνοντας παράλληλα τις απόψεις σχετικά με τα θεμέλια μιας πολιτείας. Οι κάτοικοι της πόλης και προφανώς γενικότερα ενός κράτους, θα πρέπει να αποτελούνται από απογόνους εκείνων που την κατοίκησαν εξαρχής. Μια πολιτεία κατά τον Ισοκράτη δεν μπορεί να είναι...
τυχαία συνάθροιση ατόμων, παρά μόνο να αποτελείται από άτομα κοινής καταγωγής.

Ο Αθηναίος ρήτορας επισημαίνει την σημασία της καταγωγής, τασσόμενος ενάντια στην είσοδο ξένων ή μεταναστών. Η πολιτεία οφείλει να είναι ομοιογενής και να θεμελιώνεται πάνω στην κοινή καταγωγή. Παρά την διαστρέβλωση των λεγομένων του από αμόρφωτους εγκάθετους, οι απόψεις του Ισοκράτη μάλλον εθνικιστικές θα πρέπει να θεωρούνται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.