Ακριβό μου διθέσιο, πανάκριβό μου ευρώ! Εξωφρενικές ανατιμήσεις, πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο - UNPOLITICAL

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ακριβό μου διθέσιο, πανάκριβό μου ευρώ! Εξωφρενικές ανατιμήσεις, πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο


Πρώτα ήρθε το «σκληρό» ευρώ για να φέρει κύματα ακρίβειας και στη συνέχεια έδωσε το τελειωτικό χτύπημα η πολυθρύλητη «εσωτερική υποτίμηση» των Μνημονίων, που υποχρέωσε τους Έλληνες να πληρώνουν πανάκριβες υπηρεσίες και αγαθά, την ώρα που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ βυθιζόταν στην τρίτη κατηγορία της Ευρώπης.

Τα νέα στοιχεία της Eurostat, για το τι ακριβώς συνέβη στη χώρα μας και στα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2000 ως σήμερα, είναι αρκούντως αποκαλυπτικά. Είναι ενδεικτικό ότι στο σύνολο, οι τιμές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 42,4%, έναντι κοινοτικού μέσου όρου 36,5%.

Την ίδια ώρα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας, έχοντας φτάσει στο απώγειο του το 2008 ήτοι στις 21.800 ευρώ και στο 93,4% του κοινοτικού μέσου όρου, κατακρημνίστηκε στις 16.600 ευρώ και στο 67,4% του μέσου όρου της Ε.Ε. με τάση πτωτική μετά από το 2013, καθώς ακόμα και στις Βαλτικές χώρες, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου είναι εντυπωσιακή.

Στις επιμέρους κατηγορίες, θα πρέπει να σταθεί κανείς στο πεδίο της Στέγασης, που καλύπτει σχεδόν τα πάντα ήτοι τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τα ενοίκια, το κόστος θέρμανσης. Από το 2000 ως σήμερα, όλο αυτό το κόστος έχει αυξηθεί κατά 76,7% για τους Έλληνες, έναντι 57,2% του μέσου κοινοτικού όρου και 38,1% στη Γερμανία, με μόνη παρηγοριά ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα όπως η αύξηση των τιμών κατά 536,5% στη Ρουμανία.

Ακριβό σπορ έχει αποδειχθεί και το… ντύσιμο, αφού οι τιμές σε ρούχα και παπούτσια κατέγραψαν αύξηση 22,4% έναντι μόλις 0,8% στην Ε.Ε. Πού αλλού οι τιμές στην Ελλάδα χτύπησαν «κόκκινο» κυρίως λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων στη φορολογία; Σε οινοπνευματώδη και τσιγάρα: + 124,2% έναντι + 92,1% του μέσου κοινοτικού όρου. Πανάκριβες έχουν γίνει, επίσης, οι μεταφορές στη χώρα μας- κυρίως λόγω αυξήσεων στους φόρους καυσίμων- με αποτέλεσμα ενώ η μέση αύξηση στην Ε.Ε. να είναι 41,2%, στην Ελλάδα να φτάνει στο 53,3%. Ακόμα και στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών, όπου ο ανταγωνισμός ήταν απίστευτος και ώθησε τις τιμές προς τα κάτω, οι Έλληνες είδαν το κόστος να μειώνεται κατά 18,8%, όταν στην Ε.Ε. η μείωση έφτασε στο 21,7% κατά μέσο όρο, χωρίς να αντέχει κριτική η σύγκριση με την Κύπρο, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 42,4% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ακόμα και στο υποτίθεται γερό ατού της Ελλάδας, τον Τουρισμό, καταγράφονται μεγάλες ανατιμήσεις, χωρίς ανάλογη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών. Οι τιμές σε εστίαση και ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί κατά 57,1% έναντι 56,1% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ ψυχαγωγία και πολιτισμός κοστίζουν 13,6% ακριβότερα από το 2000 (+ 7,1% η μέση αύξηση στην Ε.Ε.).

Είναι άραγε παρήγορο ότι οι τιμές στα είδη οικιακού εξοπλισμού έχουν μικρότερη αύξηση από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (7,9% έναντι 18,7%) ή ότι το κόστος της Υγείας έχει αυξηθεί περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από την Ε.Ε. (35%) ή ότι τα τρόφιμα έχουν αυξηθεί μόλις… 41,2% έναντι 43,3% του μέσου ευρωπαϊκού όρου; Μια νέα ματιά στα στοιχεία που αποτυπώνουν τη «βουτιά» του κατά κεφαλήν ΑΕΠ άρα και της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, δίνει την απάντηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.