Έρχεται η ψηφιακή εφορία -Ηλεκτρονικά βιβλία και τιμολόγια κατά της φοροδιαφυγής - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018

Έρχεται η ψηφιακή εφορία -Ηλεκτρονικά βιβλία και τιμολόγια κατά της φοροδιαφυγής

Το ΥΠΟΙΚ αναζητά τρόπους να περιορίσει τη φοροδιαφυγή / Φωτοηγραφία: Eurokinissi

Επισκέψεις εφοριακών σε απομακρυσμένα νησιά για παροχή συμβουλών και επίλυση προβλημάτων από τη μια, ασφυκτικός έλεγχος σε επιχειρήσεις κι επαγγελματίες μέσω ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων από την άλλη.

Αυτό είναι το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το επόμενο διάστημα, σε μια συγκυρία όπου επιχειρείται η μετάβαση των υπηρεσιών από την εποχή του… χαρτιού, στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας, έχοντας κατά νου ότι η φοροδιαφυγή έχει κάνει άλματα προόδου και σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις παραδοσιακές μεθόδους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο χάνονται περίπου 5 δισ. ευρώ από τις δυνητικές εισπράξεις ΦΠΑ, ενώ στη «γκρίζα» ζώνη της οικονομίας κινούνται περί τα 35 δις ευρώ.

Το εγχείρημα της «ηλεκτρονικής» εφορίας δεν είναι εύκολο και είναι ενδεικτικό ότι αν και έχουν προαναγγελθεί εδώ και καιρό τα βήματα για τη διασύνδεση επιχειρήσεων- επαγγελματιών με την ΑΑΔΕ, βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το στόχο. Στην πραγματικότητα ηλεκτρονικά τιμολόγια και ηλεκτρονικά φορολογικά βιβλία θα πρέπει να «τρέξουν» παράλληλα, για να αποδώσουν τα προσδοκώμενα: 1) απλοποίηση διαδικασιών 2) αποτελεσματικότερος φορολογικός έλεγχος. Αν και η επικεφαλής της ΔΗΛΕΔ, μιλώντας στο Tax Forum, υποστήριξε ότι εντός του 2019 τα ηλεκτρονικά βιβλία θα είναι έτοιμα, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι διαδικασίες να τρέξουν με πρωτόγνωρες ταχύτητες. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η διαβούλευση με φορείς για το interface της εφαρμογής.

Τι σημαίνει πρακτικά ότι τα φορολογικά βιβλία θα τηρούνται ηλεκτρονικά; Τα λογιστήρια θα διασυνδεθούν on line με την ΑΑΔΕ και θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα των οικονομικών συναλλαγών των επιχειρήσεων τη στιγμή που θα τα καταχωρούν στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία. Το σύστημα θα «κλειδώνει» με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, καθώς κάθε ηλεκτρονικό τιμολόγιο που θα αποστέλλεται, θα επαληθεύεται και θα επιβεβαιώνεται αμέσως μετά και με τα δεδομένα που θα έχουν καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία των επιχειρήσεων, με στόχο να μην υπάρχει δυνατότητα απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Την ώρα που η ΑΑΔΕ επιχειρεί, πάντως, το ψηφιακό άλμα, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, είναι αποκομμένοι (και) από τη Φορολογική Διοίκηση, όντας υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν μίλια, προκειμένου να φτάσουν στην πλησιέστερη εφορία. Μέσα στις επόμενες ημέρες, κλιμάκιο εφοριακών από τη Ρόδο θα εγκαινιάσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα επίσκεψης σε τέτοιες περιοχές, κάνοντας αρχή με τη Σύμη, τους Λειψούς, την Πάτμο και το Αγαθονήσι. Πέρα από την ενημέρωση που θα κάνουν για φορολογικά θέματα, θα επιχειρήσουν να επιλύσουν on line με το Taxis, με τη βοήθεια φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

Στην επόμενη φάση, η δράση θα επεκταθεί σε όλη την Επικράτεια, όχι μόνο με ανάλογες επισκέψεις κλιμακίων εφοριακών αλλά και με λειτουργία hotspots, όπου οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όχι μόνο για on line επικοινωνία με τις Φορολογικές Αρχές αλλά και για τηλεδιασκέψεις μέσω skype. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.