«Εν δυνάμει φέρετρα» τα περισσότερα Αστυνομικά τμήματα (φωτογραφίες) - UNPOLITICAL

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018

«Εν δυνάμει φέρετρα» τα περισσότερα Αστυνομικά τμήματα (φωτογραφίες)


«Εν δυνάμει φέρετρα» χαρακτηρίζει τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα της Αττικής ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής Γιώργος Σταματάκης, με δηλώσεις του στην Realnews.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, πολλά εξ αυτών, στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια χωρίς συστήματα πυρασφάλειας, αυθαίρετα, αφού δεν διαθέτουν οικοδομικές άδειες, με ανύπαρκτη πρόσβαση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες όπου η καθαριότητα είναι άγνωστη λέξη.

Το πλέον δε ανησυχητικό είναι ότι και τα κρατητήρια τους είναι παντελώς ακατάλληλα και για λόγους ασφάλειας αλλά και για λόγους που σχετίζονται με τις συνθήκες κράτησης. Όπως σημειώνει ο κ. Σταματάκης:

«Οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές. Δεν νοείται εν έτει 2018 σε ένα ευρωπαϊκό κράτος να λειτουργούν αστυνομικές υπηρεσίες σε χώρους που είναι επικίνδυνοι τόσο για τους Αστυνομικούς όσο και για τους πολίτες. Ενδεικτικά να σας πω ότι η Τροχαία Περιστερίου-Αιγαλέου στεγάζεται σε ένα κτήριο που παραχώρησε ο Δήμος Περιστερίου, κτισμένο προ του 1955, χωρίς οικοδομική άδεια και χωρίς πυροπροστασία αφού ο τελευταίος φάκελος που είχε κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αφορά την εξέταση του χώρου ως φανοποιείο.»

Σε αναφορά της Ένωσης τον περασμένο Απρίλιο προς τον πρώην υπουργό προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον τέως αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο κτήριο δεν έχει τοποθετηθεί ούτε πυροσβεστική φωλιά ούτε πυροσβεστήρες ενώ είναι «ευάλωτο» σε όποια επίθεση. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι δίπλα ακριβώς υπάρχει παιδική χαρά όπου καθημερινά παίζουν εκεί παιδιά.


«Το κτήριο γειτνιάζει με αφύλακτη παιδική χαρά από την οποία μάλιστα χωρίζεται απλώς με συρμάτινο διαχωριστικό που προσομοιάζει μόνο με θύρα, αρκετά χαμηλή όμως σε ύψος και προσπελάσιμη εξαιτίας του υλικού της, πολύ εύκολα από επιτήδειους δράστες… Αντιλαμβάνεται συνεπώς κανείς ότι η διέλευση στο κτήριο από την αφύλακτη γειτονική παιδική χαρά ουδόλως δύσκολο εγχείρημα για τον καθένα αποτελεί, ενώ εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης, διακυβεύονται ακόμα και ανθρώπινες ζωές, καθώς η θέση και οι ελλείψεις του κτηρίου ευνοούν την έξαρση της εγκληματικότητας», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην εν λόγω αναφορά. Μέχρι σήμερα βέβαια τίποτα δεν έχει αλλάξει…

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Αστυνομικό Τμήμα Ιλίου που από το 2007 έχει κριθεί «παντελώς ακατάλληλο» από το αρμόδιο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατόπιν αυτοψίας που είχε γίνει τότε διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι «τα κρατητήρια δεν ανταποκρίνονται των προϋποθέσεων», πως είναι απροσπέλαστο στα ΑμΕΑ και πως δεν διαθέτει υπόγειο ή χώρους στάθμευσης για την ασφαλή φύλαξη των υπηρεσιών οχημάτων. Ωστόσο, 11 χρόνια μετά, ακόμη λειτουργεί και το μόνο που έγινε ήταν να κλείσουν τα κρατητήρια όταν ένας κρατούμενος αυτοκτόνησε.

Σε τρώγλη επίσης παραπέμπει η εικόνα του κτηρίου όπου στεγάζεται το τμήμα Μεγάρων με τις ρωγμές βάθους 4 και πλέον δαχτύλων να αποτελούν «ντεκόρ» όλου του κτίσματος.

Όσον αφορά τέλος την καθαριότητα, οι σχετικές φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές.. Η Ένωση μάλιστα των Αστυνομικών Υπαλλήλων προειδοποιεί το Αρχηγείο με προσφυγή στη δικαιοσύνη εάν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου δεν έχει ανατεθεί η καθαριότητα των υπηρεσιών σε εργολάβο. Και τούτο γιατί όπως επισημαίνεται «και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών που πληρώνουν ακόμα και οι ίδιοι για την προμήθεια αναλώσιμων ειδών καθαριότητας, η κατάσταση είναι τόσο τραγική που θα έπρεπε οι έχοντες την ευθύνη κατά τον νόμο, να ντρέπονται…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.