Σωστή επικοινωνία με το παιδί - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018

Σωστή επικοινωνία με το παιδί


Η σωστή επικοινωνία είναι βασικό ζητούμενο σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις και ενέχει πολλές δυσκολίες για να επιτευχθεί. Πόσο μάλλον στη σχέση σας με το παιδί, του οποίου η ηλικία είναι ανασταλτικός παράγοντας στη συνεννόηση:

  • Το παιδί δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ύπαρξη και εμπέδωση πραγματικού ενδιαφέροντος από μεριάς σας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτό που σας ζητάει, να μην το αγνοείτε και να του εξηγήσετε ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανταποκριθείτε.
  • Βεβαιωθείτε ότι απευθύνεστε στο παιδί με ήρεμο τόνο φωνής, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποπνέετε εμπιστοσύνη και ηρεμία. Ταυτόχρονα, αυτά που εκφράζετε να συμβαδίζουν με αυτά που εφαρμόζετε εμπράκτως για να μη δημιουργούνται μπερδέματα και αχρείαστες παρερμηνείες.
  • Προσπαθήστε να καταλάβετε με τις κατάλληλες ερωτήσεις τι είναι αυτό που απασχολεί κάθε φορά το παιδί. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθει ότι δεν καλείται να διαχειριστεί μόνο του τα προβλήματά του.
  • Προσφέρετε εναλλακτικές όταν πρόκειται για μια δυσάρεστη για το παιδί κατάσταση. Να του δίνετε δηλαδή χρόνο να αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να το αποφύγει και να το διαχειριστεί ψυχολογικά για να βγει από το αδιέξοδο που βιώνει.
  • Αποφύγετε τις κουραστικές «διαλέξεις» για να κάνετε το παιδί να καταλάβει το λάθος του. Προτιμήστε απλές και κατανοητές εξηγήσεις που θα ενισχύσουν τη μεταξύ σας επικοινωνία. 
  • Όταν βλέπετε ότι δεν είναι συγκεντρωμένο ή δεν έχει όρεξη για κουβέντα, μεταθέστε την για άλλη στιγμή και να μην υποκύψετε στον πειρασμό να διεξαχθεί άμεσα επειδή έτσι θεωρείτε εσείς σωστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.