Έπεσαν οι πρώτες! - «Σήμα» από Μόσχα για αναταραχές στα Σκόπια: «Η κατάσταση θα επιδεινωθεί - Η συμφωνία των Πρεσπών τελείωσε» - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018

Έπεσαν οι πρώτες! - «Σήμα» από Μόσχα για αναταραχές στα Σκόπια: «Η κατάσταση θα επιδεινωθεί - Η συμφωνία των Πρεσπών τελείωσε»


Ρώσοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες "βλέπουν" αναταραχές και επεισόδια στα Σκόπια με το Κρεμλίνο να τονίζει πως παρακολουθεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα την εξέλιξη της κατάστασης και να βγάζει ανακοίνωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

"Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί λόγω Ευρωπαίων. Υπάρχει εκρηκτική βαλκανική νοοτροπία" τονίζουν ενώ "η προσπάθεια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ εκλαμβάνεται ως απόπειρα που θα διαταράξει την ισορροπία".

Πριν λίγο υπήρξε ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

"Η υποστήριξη αστραπή του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μιλούν για την επιθυμία να διασφαλισθεί ταχεία είσοδος των Σκοπίων στη Συμμαχία, ανεξάρτητα από τη γνώμη του πληθυσμού και μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τα μέρη της διαφοράς (Αθήνα και Σκόπια)" δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας

«Η προσέλευση του 36,8 τοις εκατό δεν επιτρέπει να αναγνωρισθεί το δημοψήφισμα ως έγκυρο (αυτό απαιτεί 50 %+1 ). Αναμφισβήτητη απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι της ‘Μακεδονίας’ επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις σκληρές αποφάσεις που ελήφθησαν έξω από την Αθήνα και τα Σκόπια - καθώς κορυφαίοι πολιτικοί από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έλαβαν μέρος στην εκστρατεία, παρεμβαίνοντας χωρίς φειδώ στις εσωτερικές υποθέσεις της βαλκανικής χώρας».

"Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ‘Μακεδονίας’ δεν υποστήριξε την Συμφωνία των Πρεσπών, αμέσως μετά τα αποτελέσματα έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους οι ηγεσίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και η Ουάσιγκτον.

Υπάρχει προσπάθεια που θα διασφαλίσει ότι τα Σκόπια θα εισαχθούν τάχιστα στο ΝΑΤΟ, χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του ‘μακεδονικού’ λαού.

Η θέση μας σε αρχές παραμένει αμετάβλητη: Μακροπρόθεσμη λύση στη διένεξη του ονόματος μεταξύ των μερών (Αθήνας- Σκοπίων) μπορεί να βρεθεί μόνο από τα δύο μέρη, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου με την υποστήριξη της ευρείας δημόσιας υποστήριξης.

Η Συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν πληροί αυτά τα κριτήρια και είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της ‘Μακεδονίας’, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

«Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Με βάση αυτό, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας πρέπει να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ρώσους αναλυτές, οι ασφυκτικές πιέσεις μπορούν να φέρουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γι αυτό και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν μεταφέρθηκαν αμέσως στην βουλή.

Kαι οι πιέσεις ήδη λαμβάνουν χώρα. Υπήρξε παρέμβαση από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, τον Μ.Νίμιτς, την Γερμανία κτλ. Συνεπώς ήδη τα Σκόπια μπήκαν σε ένα νέο γύρο ασφυκτικών πιέσεων, απειλών και υβριδικού πολέμου. Μην ξεχνάμε την εμπλοκή της Βρετανίας με επιχειρήσεις εταιρειών "κάτω από το ραντάρ". Δεν υπάρχει περίπτωση Βρετανοί-Γερμανοί και Αμερικανοί να μην πάνε σε νέο γύρο.

Οπότε πλέον είναι ορατό το κακό σενάριο. Αυτό που λέει πως οι προηγούμενες αναταραχές θα μοιάζουν με παιχνιδάκι. Από εκεί "δανειστήκαμε" και την κεντρική φωτογραφία του άρθρου μας όπου το κόμμα του Ζ.Ζάεφ και ο ίδιος δεχόταν απανωτές επιθέσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Εκείνο που λέει πως ο Ζόραν Ζάεφ περί τα τέλη Οκτωβρίου θα είναι υποχρεωμένος να κηρύξει πρόωρες εκλογές. Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν. Ο σημερινός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι υποχρεωμένος να εφεύρει ένα νέο πολιτικό αφήγημα, ώστε να πείσει μία κοινή γνώμη η οποία ήδη έχει απορρίψει το προηγούμενο αφήγημά του, που δεν είναι άλλο από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Με ποιο αφήγημα, άραγε, ο Ζόραν Ζάεφ θα μπορούσε να δελεάσει την εκλογική του πελατεία, ώστε μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών να διαθέτει εγγυημένα μια ξεκάθαρη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο; Μέχρι στιγμής τέτοιο αφήγημα δεν υφίσταται, διότι τουλάχιστον η πλειοψηφία των σλαβικής καταγωγής πολιτών της ΠΓΔΜ έχει απορρίψει την πολιτική ακολουθία «συμφωνία Πρεσπών - ΝΑΤΟ - Ε.Ε.». 

Αρα κάτι άλλο πρέπει να συμβεί.

H Μόσχα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως δηλώνει επίσημα το Κρεμλίνο.

Ρώσοι εμπειρογνώμονες λένε ότι αν υπάρξουν απόπειρες να νομιμοποιηθεί το αποτυχημένο, όπως το χαρακτηρίζουν, δημοψήφισμα, εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί στην ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι οι προοπτικές ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ παραμένουν για τους πολίτες της ένα φλέγον ζήτημα. 

Ωστόσο όλοι επισημαίνουν ότι αυτό που απασχολεί την Μόσχα είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και όχι τόσο στην ΕΕ.

«Η κατάσταση στην ‘Μακεδονία’ μπορεί να εξελιχθεί με βάση απρόβλεπτα σενάρια» υποστηρίζει η εμπειρογνώμων της τμήματος ερευνών για την Μαύρη και Μεσόγειο Θάλασσες του Ινστιτούτου Ευρώπης Αικατερίνα Έντινα, επισημαίνοντας ότι «είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν το παν για να μεταφέρουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην ‘μακεδονική’ βουλή , επειδή διαφορετικά θέτουν υπό αμφισβήτηση την δική τους νομιμότητα στην περιοχή και συγκεκριμένα στη ‘Μακεδονία’».

Παράλληλα ο Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Πριμακόφ, εκτιμά ότι οι όποιες απόπειρες νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων του αποτυχημένου δημοψηφίσματος μπορούν να προκαλέσουν τις διαμαρτυρίες του κόσμου.

«Πρέπει να ληφθεί υπ όψιν η εκρηκτική βαλκανική νοοτροπία και επειδή τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν θα γίνουν αποδεκτά με τρόπο ήρεμο, πρέπει να αναμένουμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν μεταφέρθηκαν αμέσως στην βουλή επιβεβαιώνει ότι αναμένονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις περιμένουν εκείνοι που διοργάνωσαν το δημοψήφισμα» δηλώνει ο Ολέτσενκο.

Η Εντινα θεωρεί ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην πραγματικότητα σημαίνουν αποτυχία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια.

«Πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της πιο οξείας περιόδου πολιτικής κρίσης, έδειξαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την Ουάσιγκτον, ενώ τώρα έδειξαν ότι την ‘καραμέλα’ που έδωσαν στους ‘μακεδόνες’ με την μορφή μιας διατύπωσης (για την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ) δεν συνιστά τόσο μια ψηφοφορία για την μετονομασία, όσο μια ψηφοφορία για την ευρωατλαντική προοπτική.

Ωστόσο η ‘καραμέλα’ δεν λειτούργησε».

Με τη σειρά του ο Ολέντσενκο επισημαίνει, το ότι πρώτος από τις σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες που αντέδρασε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό είναι αξιοσημείωτο, υπό την έννοια ότι δείχνει με σαφήνεια προς το συμφέρον ποιών πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα στην ‘Μακεδονία’, ποιος βασικά επωφελείται από αυτό»,δήλωσε ο Ολέντσενκο.

Ο Ρώσος αναλυτής, επισημαίνει επίσης ότι για να κατανοήσει κανείς τις εξελίξεις, στις οποίες ασκούν σημαντική επιρροή οι παίκτες «χρειάζεται να δει κανείς προσεκτικά το πώς θα αντιδράσουν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών οργανώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.