Συνταξιούχοι μεταναστεύουν στη Βουλγαρία για να επιβιώσουν - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018

Συνταξιούχοι μεταναστεύουν στη Βουλγαρία για να επιβιώσουν


Παίρνουν τον δρόμο προς Βουλγαρία για να μειώσουν το κόστος της ζωής

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημογραφική κατανομή στην Ελλάδα κρούει έρευνα της Eurostat, που διαπιστώνει ότι η χώρα μας είναι στις εφτά πιο γερασμένες του κόσμου. Η κατάσταση μάλιστα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει αναγκάσει πολλούς συνταξιούχους να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης προς τη γειτονική Βουλγαρία (!) προκειμένου να ζήσουν με περισσότερη αξιοπρέπεια, μειώνοντας παράλληλα το κόστος ζωής που στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά την περίοδο 2007 έως 2017 η αναλογία των ηλικιωμένων στον συνολικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκε από 17% σε 19,4%, ενώ στην Ελλάδα από 18,6% σε 21,5%.

Έρευνα

Το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας δεδομένων, ευρισκόμενη ήδη στη δεύτερη θέση του πίνακα με τις πιο γερασμένες χώρες της Ευρώπης των «28» και στην 7η παγκοσμίως, η Ελλάδα «τρέχει» προς τη γήρανση του πληθυσμού της με ρυθμούς ταχύτερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ειδικότερα, το 2050 34 στους 100 Ελληνες θα είναι άνω των 65 χρόνων και από αυτούς τους τελευταίους περισσότεροι του 46% θα είναι άνω των 80 χρόνων.

Την ίδια ώρα συγκλονιστικά είναι και τα αποτελέσματα της δημογραφικής έρευνας με τίτλο «Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν», που διεξήγαγε η δρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης Ηρα Εμκε Πουλοπούλου.

«Συνταξιούχοι μας εγκαταλείπουν τη χώρα, σε μια προσπάθεια να ζήσουν αξιοπρεπώς, μακριά από τη φτώχεια και τη δυστυχία» αναφέρει η ίδια τονίζοντας ότι το έναυσμα για την επιλογή τους αυτή δίνει η γνωριμία τους με αλλοδαπές που ήρθαν στην Ελλάδα και συνήθως εργάζονται σε σπίτια ως οικιακές βοηθοί. «Με την έναρξη της κρίσης η αγορά εργασίας για τις γυναίκες αυτές συρρικνώθηκε.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στην πατρίδα τους πληροφορούν τους συνταξιούχους Ελληνες ότι προτίθενται να τους φιλοξενήσουν στο σπίτι τους, στην αλλοδαπή, με κάποιο αντίτιμο, πολύ μικρότερο από εκείνο που απαιτείται για τη ζωή τους στην Ελλάδα σε έναν οίκο ευγηρίας, μια ιδιωτική κλινική ή με τη φροντίδα μιας γυναίκας εσωτερικής» σημειώνει η κυρία Πουλοπούλου υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια επιλογή δίνει την ευκαιρία στους ηλικιωμένους να αποταμιεύουν κάποια χρήματα από τη σύνταξή τους, καθώς η ζωή στα Βαλκάνια είναι πολύ πιο οικονομική. 

«Αν με ρωτάτε αν είναι σωστό, θα έλεγα πως ίσως δεν είναι τιμητικό για τη χώρα μας. Σωστό, όμως, για τον κάθε άνθρωπο είναι ό,τι εκείνος επιλέγει με βάση τη διαβίωσή του. Από τη στοιχειώδη έως την άνετη. Πόσο μάλλον όταν αισθάνεται υπό διωγμόν» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.