Καρκινογόνες ουσίες της Monsanto βρέθηκαν σε δημητριακά της Kellogg’s και της General Mills - UNPOLITICAL

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018

Καρκινογόνες ουσίες της Monsanto βρέθηκαν σε δημητριακά της Kellogg’s και της General Mills


Σύμφωνα με μια έκθεση από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη πρωινού στις ΗΠΑ, περιέχουν επικίνδυνες δόσεις του πιο καρκινογόνου χημικού της Μοnsanto, της γλυφοσάτης (glyphosate).

Η εταιρία Μοnsanto είναι γνωστή στο κοινό για τα προϊόντα της, που προκαλούν καταστρεπτικές παρενέργειες στο ανθρώπινο σώμα. Το ζιζανιοκτόνο της Monsanto, γνωστό με το όνομα Roundup, περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται γλυφοσάτη (glyphosate), και όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, προκαλεί καρκίνο. Οι πρόσφατες δοκιμές δείχνουν ότι βρίσκεται σε δημητριακά πρωινού και πιθανότατα καταναλώνονται από την οικογένειά σας αυτή τη στιγμή.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η ουσία αυτή δεν ανιχνεύθηκε στα βιολογικά προϊόντα δημητριακών.

Σύμφωνα με το NBC News Maine, η EWG δημοσίευσε τα αποτελέσματα από ανεξάρτητο εργαστήριο δοκιμών, που ερεύνησε δεκάδες προϊόντα που κατασκευάζονται με βρώμη. Οι δοκιμές έδειξαν ότι υπάρχουν ίχνη του glyphosate, του δραστικού χημικού συστατικού, που περιέχεται στο Roundup, το ζιζανιοκτόνο της Monsanto, σε όλα, εκτός από δύο από τα 45 προϊόντα που εξετάστηκαν, τα οποία παρασκευάζονται με βρώμη συμβατικής καλλιέργειας.

Επιπλέον, η EWG δήλωσε, ότι 31 από τα 45 δείγματα που ελέγχθηκαν, είχαν επίπεδα glyphosate, υψηλότερα από ό, τι οι επιστήμονες της θεωρούν πως επιτρέπονται για την «προστασία της υγείας των παιδιών.» Μερικά από τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν:

το Back to Nature Classic Granola, το Nature Valley Granola Protein Oats ‘n Honey, το Quaker Dinosaur Egg Instant Oats, το Great Value Original Instant Oatmeal, τα Cheerios Toasted Whole Grain Oat Cereal, τα Lucky Charms, το Quaker Steel Cut Oats και τις Kellogg’s Nutrigrain Strawberry Breakfast Bars.

Ωστόσο, τα επίπεδα, που η EWG θεωρεί ότι είναι υψηλά, δεν παραβιάζουν το νομικό όριο που καθορίζεται από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA).

Ο πρόεδρος της EWG, Ken Cook, δήλωσε ότι σκοπεύουν να απαιτήσουν από την ΕΡΑ να καταργήσει τη χρήση της γλυφοσάτης, που ανιχνεύθηκε στα αποτελέσματα του τεστ.

Σε δήλωσή της στο κανάλι CBS News, η Monsanto αντιτέθηκε στα αποτελέσματα της μελέτης, λέγοντας ότι «ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο που αναφέρθηκε … ένας ενήλικας θα πρέπει να τρώει 118 λίβρες τέτοιου είδους τροφίμων, κάθε μέρα, για το υπόλοιπο της ζωής του, ώστε να φτάσει στο όριο της ΕΡΑ, σχετικά «με τα υπολείμματα γλυφοσάτης.»

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο στην Καλιφόρνια διέταξε τη Monsanto να πληρώσει 289 εκατομμύρια δολ. σε ένα πρώην φύλακα σχολείου, ο οποίος δήλωσε ότι το Roundup προκάλεσε τον καρκίνο του.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο με βάση στη Γαλλία, ο οποίος αποτελεί τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ταξινομεί το 2015, τη γλυφοσάτη, ως συστατικό «πιθανόν καρκινογόνο για τον άνθρωπο». Η Καλιφόρνια έχει επίσης προσθέσει την glyphosate στον κατάλογο των χημικών ουσιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Τα οργανικά προϊόντα που ελέγχθηκαν αποδείχθηκε ότι έχουν μικρή, ή σχεδόν καθόλου, ποσότητα του συγκεκριμένου χημικού στη βρώμη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.