Ποιοι θα γλιτώσουν έως 67 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

Ποιοι θα γλιτώσουν έως 67 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ενφια

Βραδινές ώρες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας λόγω απεργίας του Τύπου και έναν μαθηματικό τύπο, που θα ζήλευε και ο… Νταν Μπράουν όταν έγραψε τον Κώδικα Ντα Βίντσι, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε στη Βουλή τις τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου επιχειρήσεων.

Μόνο και μόνο το νομοσχέδιο, στο οποίο «χώθηκαν» οι δύο τροπολογίες, μιλάει από μόνο του: «Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681».

Ως προς την ουσία και ξεκινώντας από τα εύκολα, οι επιχειρήσεις θα έχουν 1 μονάδα μείωση φορολογικού συντελεστή ανά έτος, ξεκινώντας από τη χρήση του 2019, τουτέστιν θα έχουν φορολογική ελάφρυνση- 142 εκατ. Ευρώ κατά το υπουργείο Οικονομικών- την οποία θα δουν, όμως, στην εκκαθάριση του 2020.

Περνώντας στα δύσκολα, η περιγραφή του τρόπου με τον οποίο «σβήνει» η έκπτωση φόρου για τον ΕΝΦΙΑ, είναι αν μη τι άλλο ευρηματική: όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου ανέρχεται μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., που προκύπτει μειώνεται κατά ποσοστό 30%. Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό αυτής, το ποσό της μείωσης κατά 30% μειώνεται κατά 0,7 του ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

Συμπέρασμα πρώτο: το μέγιστο της ελάφρυνσης φόρου θα έχουν όσοι κατοικούν σε περιοχές με πολύ χαμηλή Τιμή Ζώνης, δηλαδή κυρίως η Δυτική Αττική, κάποιες γειτονιές της Θεσσαλονίκης και μικρές πόλεις ή απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας. Με βάση τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, αξίας περιουσίας ως 60.000 ευρώ έχουν κάτι λιγότερο από 3,5 εκατομμύρια. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό έκπτωσης 30%, στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε μείωση φόρου 67 ευρώ.

Για παράδειγμα, κατοικία 80 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 ευρώ, που φέτος πλήρωσε ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ, του χρόνου θα έχει μείωση φόρου 67 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ θα κατέβει στα 157 ευρώ.

Και τι γίνεται πάνω από τις 60.000 ευρώ; Με βάση την τροπολογία, θα «ψαλιδίζεται» κατά 0,70 ευρώ η έκπτωση του 30%, για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον αξίας. Αν για παράδειγμα, η αξία του ακινήτου είναι 90.000 ευρώ, τότε αυτή η διαφορά των 30.000 ευρώ, μεταφράζεται σε «ψαλίδισμα» της έκπτωσης φόρου κατά 21 ευρώ (30 χιλιάρικα Χ 0,70 ευρώ = 21 ευρώ).

Για παράδειγμα, κατοικία 90 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, φέτος πλήρωσε ΕΝΦΙΑ 290 ευρώ. Αν ίσχυε ολόκληρη η έκπτωση φόρου 30%, τότε ο εν λόγω ιδιοκτήτης θα γλίτωνε 87 ευρώ και το 2019 θα πλήρωνε 203 ευρώ. Ωστόσο, λόγω του «κόφτη» που ενεργοποιείται από τις 60.000 ευρώ και πάνω, η έκπτωση των 87 ευρώ θα «ψαλιδιστεί» κατά 21 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 66 ευρώ, άρα ο φόρος του 2019 θα πάει στα 224 ευρώ.

Συμπέρασμα δεύτερο: το «ψαλίδισμα» της έκπτωσης ανά 1.000 ευρώ αξίας ακινήτου, τελικά μηδενίζει το όφελος όσο ξεπερνάμε τις 150.000 ευρώ κι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, σε αυτήν την πρώτη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, όσοι έχουν την ατυχία να κατοικούν σε περιοχή ακόμα και με μεσαία Τιμή Ζώνης, δεν θα έχουν την παραμικρή μείωση φόρου.

Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, για μια ακόμα χρονιά γλιτώνουν από το Συμπληρωματικό Φόρο του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος εφαρμόζεται σε σύνολο ακίνητης περιουσίας άνω των 250.000 ευρώ. Από τη μια οι τεχνικές δυσκολίες, που έχουν καταγραφεί, όμως, εδώ και μια τριετία κι από την άλλη το προφανές πολιτικό κόστος από την επιβάρυνση ιδιοκτητών στην Περιφέρεια, «πάγωσαν» τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στα αγροτεμάχια.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.