Τρεις στους δέκα άντρες και επτά στις δέκα γυναίκες παρουσιάζουν κατάθλιψη στην Ελλάδα . - UNPOLITICAL

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018

Τρεις στους δέκα άντρες και επτά στις δέκα γυναίκες παρουσιάζουν κατάθλιψη στην Ελλάδα .

Αποτέλεσμα εικόνας για καταθλιψη

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα παρά τα αυξανόμενα ψυχολογικά προβλήματα των κατοίκων της εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ξεπερνά σε επενδύσεις στην Ψυχική Υγείας μόνο τις πιο φτωχές χώρες της ΕΕ όπως είναι η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία... Την ίδια ώρα, καταγράφεται σημαντική αύξηση της κατάθλιψης που από 2,6% το 2009, έφτασε το ποσοστό του 4,7% στο γενικό πληθυσμό το 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Υγείας μιλώντας προ μηνών στον ΠΟΥ, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ευνοείται η εκδήλωση ψυχικών διαταραχών, ακόμα και η αυτοκτονική συμπεριφορά. Οι ψυχικές αυτές διαταραχές συνδέονται με την υποχώρηση κρίσιμων δεικτών κοινωνικής ευημερίας, όπως το εισόδημα, η εργασία, η κοινωνική προστασία, η δημόσια περίθαλψη και οι παροχές προνοιακού χαρακτήρα.

Σε καταγραφή της ΕΛΣΤΑΤ, η κατάθλιψη αφορά το 4,7% του γενικού πληθυσµού στη χώρα μας, ποσοστό που παρουσιάζεται αυξηµένο κατά 80,8% σε σχέση µε το αντίστοιχο του 2009 που άγγιζε μόλις το 2,6%.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ μας φέρνει δεύτερους

Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις δαπάνες του κράτους για την ψυχική υγεία των πολιτών: Συγκεκριμένα φαίνεται να δαπανά μόλις το 3,01% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), έναντι του μέσου όρου 4,1% των χωρών της ΕΕ των 28. Δηλαδή είμαστε και εδώ πολίτες "β' κατηγορίας"!

Αναλυτικά

Τρεις στους δέκα άντρες και επτά στις δέκα γυναίκες παρουσιάζουν στην Ελλάδα κατάθλιψη. Το υπερδιπλάσιο ποσοστό κατάθλιψης στις γυναίκες, σε σχέση με τους άντρες, δεν συνδέεται στενά και πάντα με την οικονομική κρίση, καθώς οι γυναίκες παγκοσμίως παρουσιάζονται πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Εξάλλου, το 7,6% του πληθυσµού ηλικίας 15 ετών και άνω πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές και το 1% από άνοια ή Νόσο Αλτσχάϊμερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.