Ανθυπολοχαγός του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού στρατού, Χίρο Ονόντα - Ο τελευταίος Σαμουράϊ... - UNPOLITICAL

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018

Ανθυπολοχαγός του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού στρατού, Χίρο Ονόντα - Ο τελευταίος Σαμουράϊ...

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, άτομα στέκονται και καπέλο

Ο ανθυπολοχαγός του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού στρατού, Χίρο Ονόντα. Ο Ονόντα βρέθηκε να διοικεί μια μικρή ομάδα αντρών στο μέτωπο των Φιλιππίνων το 1945, με αποστολή την αναγνώριση και την συλλογή πληροφοριών. Πριν την αποστολή του, ο Ονόντα είχε εκπαιδευτεί στην σχολή Νακάνο, στην οποία έμαθε τεχνικές και τακτικές ανταρτοπολέμου, συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και δολιοφθοράς, ενώ μυήθηκε και στο φανατικό Ιαπωνικό μιλιταρισμό (νιχον γκονκόκου σούγκι).

Η λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βρήκε τον ανθυπολοχαγό και τρεις ακόμη άντρες, να διεξάγουν επιχειρήσεις φθοράς στη νήσο Λουμπάνγκ των Φιλιππίνων. Τον Οκτώβριο του 1945, οι συμμαχικές δυνάμεις γνώριζαν πως υπολείμματα Ιαπωνικών δυνάμεων βρίσκονταν στα τροπικά δάση της χώρας, οπότε και προέβησαν στην ρίψη φυλλαδίων τα οποία ενημέρωναν πως ο πόλεμος τελείωσε και η Ιαπωνία ηττήθηκε. Ο Ονόντα και τρεις ακόμα άντρες, αρνήθηκαν να δεχθούν πως τα φυλλάδια λένε την αλήθεια και θεώρησαν πως αποτελούν προπαγάνδα του εχθρού. Από τότε έως και την τελική παράδοση του Ονόντα στις Φιλιππινέζικες και Αμερικανικές δυνάμεις το 1974 (δηλαδή 29 έτη μετά), το Ιαπωνικό αυτό απόσπασμα εκτελούσε επιχειρήσεις φθοράς όπως επιθέσεις σε αστυνομικούς, καταστροφές σοδειών, στύλων ηλεκτροδότησης, μόλυνση πηγαδιών, καθώς και επιθέσεις σε αγρότες, τους οποίους θεωρούσαν στρατιώτες σε απόκρυψη κλπ.Όλοι οι συμμαχητές του, έπεσαν σε νεκροί σε διαφορετικά περιστατικά συμπλοκής είτε με ενόπλους πολίτες είτε με την αστυνομία.

Το 1974 και αφού ο Ονόντα είχε εντοπισθεί από έναν νεαρό Ιάπωνα ο οποίος προσπαθούσε να τον βρει (εξακολουθούσε να απαιτεί να δεχθεί διαταγή από ανώτερο του και όχι να ακούσει την λήξη του πολέμου από τρίτους), ο Ταγματάρχης Γιοσίμι Τανιγκούσι επισκέφθηκε τον Ονόντα στα βουνά και τον διέταξε να παραδοθεί,ανακοινώνοντας του πως ο Ιαπωνικός Αυτοκρατορικές Στρατός ηττήθηκε. Ο Ονόντα παρέδωσε το τυφέκιο του, ένα Arisaka Type 99 (σε άριστη κατάσταση) και 500 φυσίγγια, ένα σπαθί τύπου κατάνα, τις χειροβομβίδες του και ένα μικρό μαχαίρι το οποίο του είχε δώσει η μητέρα του, με την ευχή να αυτοκτονήσει σε περίπτωση που συλληφθεί από εχθρούς.

Ο Ονόντα και οι άντρες του δεν αποτελούν την μοναδική περίπτωση στρατιωτών της Ιαπωνίας οι οποίοι αρνήθηκαν για ολόκληρες δεκαετίες να παραδοθούν. Τελευταίος εξ αυτών ήταν ο οπλίτης Τέριο Νακαμούρα, ο οποίος εντοπίσθηκε από την πολεμική αεροπορία των Φιλιππίνων, 29 χρόνια, 3 μήνες και 16 ημέρες μετά την παράδοση του Αυτοκρατορικού Στρατού και παραδόθηκε. Διάφοροι άλλοι στρατιώτες βρέθηκαν αποκομμένοι πίσω από τις εχθρικές γραμμές στο μέτωπο του Ειρηνικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.