Εκκλησία - Πολιτεία: Διαζύγιο ή ''σύμφωνο συμβίωσης''; - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018

Εκκλησία - Πολιτεία: Διαζύγιο ή ''σύμφωνο συμβίωσης'';

ieronimos tsipras maximou 1

Είτε προχωρήσει είτε όχι η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Ελληνική Πολιτεία.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισαν να πιάσουν το θέμα που δεν άγγιζε κανείς για δεκαετίες.

Σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας, μισθοδοσία κληρικών και εκκλησιαστική περιουσία τα θέματα που σήμερα ανακοινώθηκαν.

Αν θα περάσουν ή όχι είναι ένα θέμα που μένει να φανεί τους επόμενους μήνες. Με την συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου, τους νόμους που πρέπει να περάσουν για να ισχύσουν οι αποφάσεις και άλλα πολλά. Η συμφωνία έχει πολύ μέλλον!

H Romfea.gr καταγράφει τι φαίνεται να αλλάζει και ποια είναι τα ερωτήματα που παραμένουν για την επόμενη ημέρα.

Για το αν τελικά η επόμενη ημέρα στην Εκκλησία με την Πολιτεία θα τη θυμόμαστε ως μία ημέρα διαζυγίου ή συμφώνου συμβίωσης.

Όλα αυτά βέβαια εάν τελικά κατοχυρωθούν από τους νόμους και το ελληνικό Σύνταγμα. Γιατί και στο παρελθόν πολλά και βαρύγδουπα ακούστηκαν και ελάχιστα ίσχυσαν...

Τι φαίνεται να αλλάζει:

- Οι κληρικοί και οι εκκλησιαστικοί υπάλληλοι θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Χάνουν όμως την ιδιότητα του καθαρά δημοσίου υπαλλήλου και περνούν στην δικαιοδοσία των εκκλησιαστικών οργανισμών (Ι. Μητροπόλεων).

- Η Εκκλησία κατοχυρώνει τις οργανικές θέσεις των κληρικών και των υπαλλήλων της και το δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καλύπτει τη μισθοδοσία τους.

- Τα χρήματα για την ετήσια μισθοδοσία των κληρικών θα προέρχονται από την "αποζημίωση" που θα δίνει το ελληνικό δημόσιο στην Εκκλησία έναντι της απώλειας της εκκλησιαστικής της περιουσίας που έχει περάσει στο Δημόσιο.

- Οι κληρικοί θα έχουν -όπως και σήμερα- ως "προϊστάμενο" τον μητροπολίτη τους. Δεν θα προστατεύονται όμως με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και επομένως θα είναι υπό την άμεση και δική του δικαιοδοσία (του μητροπολίτη) και όχι του δημοσίου. Επομένως η ισχύς περνά πλέον στους μητροπολίτες που έχουν το μέλλον των κληρικών τους στα χέρια τους.

- Η Εκκλησία κατοχυρώνει τις οργανικές θέσεις κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων με τη σφραγίδα του δημοσίου και επιβεβαιώνει από τα πλέον αρμόδια χείλη του Πρωθυπουργού ότι το κράτος "της χρωστά" και "έχει να λαμβάνει".

- Η Εκκλησία και η Πολιτεία αναβιώνουν την απόφαση Αντ. Σαμαρά να συσταθεί κοινή εταιρεία αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας. Τα έσοδα θα προορίζονται για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

- Η Εκκλησία της Ελλάδος κατοχυρώνει συνταγματικά την Αυτοκεφαλία της, την Πατριαρχική και Συνοδική πράξη του 1928 και το καθεστώς στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τα ερωτήματα που παραμένουν

Στις μεγάλες αλλαγές, γεννώνται και μεγάλες απορίες. Τα ερωτήματα που παραμένουν αδιευκρίνιστα μετά τις σημερινές ανακοινώσεις είναι:

- Τι θα γίνει στην περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο δεν τηρήσει την υποχρέωση να πληρώνει την ετήσια αποζημίωση στην Εκκλησία; Πως θα αμείβονται οι ιερείς; Η συμφωνία λέγεται πως προβλέπει πως αυτομάτως παύει να ισχύει εάν δεν τηρηθούν όλοι οι όροι.

- Τι θα γίνει εάν ένας μητροπολίτης αποφασίσει να "απολύσει" έναν ιερέα ή έναν υπάλληλο; Πως προστατεύεται εφόσον χάνει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου;

- Ποιο ταμείο θα αναλάβει την κάλυψη των συντάξεων των κληρικών;

- Τι σημαίνει τελικά ουδετερόθρησκο κράτος; Αποκτούν πατώντας πάνω σε αυτό το δικαίωμα οι θρησκευτικές μειοψηφίες (άθεοι κ.λπ.) ισχύ να προσφύγουν δικαστικά και να ανατρέψουν αποφάσεις που πλήττουν την επικρατούσα Ορθόδοξη Εκκλησία;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν με διευκρινίσεις, νόμους και αποφάσεις.

Αν φυσικά ψηφιστούν και ισχύσουν όλα τα παραπάνω. Αν εγκριθούν από την Βουλή των Ελλήνων και το σύνολο της Ιεραρχίας!

Λεπτομέρεια που αξίζει να αναφερθεί: Σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος διάβασε άρθρο προς άρθρο όλες τις αποφάσεις. Με ελάχιστες ενστάσεις όλοι συμφώνησαν στα όσα θα ανακοίνωνε το απόγευμα μαζί με τον Πρωθυπουργό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.