Ντροπή και ξεφτίλα: Λουκέτο σε σχολικό συνεταιρισμό έβαλε η εφορία - Το τέλος επιτηδεύματος και η επίσημη ανακοίνωση - UNPOLITICAL

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018

Ντροπή και ξεφτίλα: Λουκέτο σε σχολικό συνεταιρισμό έβαλε η εφορία - Το τέλος επιτηδεύματος και η επίσημη ανακοίνωση


Κατά τα άλλα, "πρωτογενής παραγωγή" ή το άλλο το καλό, "ανάπτυξη" κλπ! Δεν είμαστε έμποροι! δεν είμαστε εμπορική επιχείρηση ουρλιάζουν οι μαθητές... Είμαστε Σχολικός Συνεταιρισμός που προωθούμε την σχολική καινοτομία και επιχειρηματικότητα η οποία σε όλα τα δυτικά κράτη επιδοτείται, δυστυχώς στην χώρα μας φορολογείται. Τίποτε το υπουργείο. Και ο Δήμος; Που είναι ο Δήμος να σταθεί δίπλα στο εγχείρημα των μαθητών;

Τέλος επιτηδεύματος ύψους 800 ευρώ επέβαλε η εφορία σε σχολικό συνεταιρισμό του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου με αποτέλεσμα να μπει λουκέτο.

«Κλειστόν λόγω εφορίας», είναι ο τίτλος ανακοίνωσης του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου το οποίο αναγκάζεται να κλείσει τον σχολικό συνεταιρισμό των μαθητών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» το συγκεκριμένο σχολείο το 2010 δημιούργησε το λαχανόκηπο, ενώ μόλις πέρυσι - σε συνεργασία με τους μαθητές- ιδρύθηκε ο σχολικός συνεταιρισμός «Το περιβόλι». 

Έχοντας δύο θερμοκήπια στην αυλή του σχολείου, τα παιδιά καλλιεργούσαν μεταξύ άλλων ντομάτες, κουνουπίδια, μπρόκολα, ραπανάκια, παντζάρια, μαϊντανό , καρότα κ.α .

«Τα παιδιά αγάπησαν το εγχείρημα. Εφαρμόσαμε στην πράξη τη βιωματική μάθηση. Διοργανώναμε παζάρια με 2.000 φυτά στους κατοίκους του χωριού, χαρίζουμε προϊόντα σε συσσίτια για απόρους», ανέφερε στην εφημερίδα ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Ολύνθου Βασίλης Μισαηλίδης.

«Θέλαμε να διδάξουμε τη νομιμότητα στους μαθητές μας και ήρθαμε αντιμέτωποι με μία δαιδαλώδη γραφειοκρατία» λέει ο κ. Μισαηλίδης καθώς η καταστατική και σύννομη λειτουργία του σχολικού συνεταιρισμού απαιτούσε τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος για να εκδοθεί χρειάζεται ΑΦΜ.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους σχολικούς συνεταιρισμούς, το αποτέλεσμα ήταν να ενταχθεί στους κανονικούς συνεταιρισμούς και με την υποβολή φορολογικής δήλωσης για το 2017, η εφορία τους επέβαλε τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ.
Η επίσημη ανακοίνωση

Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τον Σχολικό Συνεταιρισμό του Δημ. Σχολείου Ολύνθου «Το Περιβόλι» διότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά στο «τέλος επιτηδεύματος» που μας επέβαλε η Εφορία!

Προσφέραμε στους μαθητές μας την μάθηση της υπευθυνότητας, της δημοκρατικότητας, της αυτοβοήθειας, της αλληλεγγύης. Η δημοκρατία στην τάξη, ο καθένας προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Μαθαίνει το παιδί να ζει ομαδικά, να αναπτύσσεται, να έχει γνώμη, να λαμβάνει αποφάσεις, να υποτάσσεται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, να παίρνει τα πρώτα μαθήματα ενός υπεύθυνου πολίτη. Πραγματικά, ένας μαθητής συνεταιριστής είναι ήδη ένας υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος μικρός πολίτης του τόπου του.

Για την ιστορία

Θελήσαμε να διδάξουμε την νομιμότητα και την συνεταιριστική αγωγή στους μαθητές μας και απογοητευτήκαμε. Η καταστατική και σύννομη λειτουργία του Σχολικού Συνεταιρισμού απαιτεί Τραπεζικό Λογαριασμό που για να εκδοθεί χρειάζεται ΑΦΜ.

Εδώ το νομικό πλαίσιο του ΥΠΠΕΘ έρχεται σε αντίθεση με του Υπουργείου Οικονομικών! διότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς. Το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη μόνο την λέξη «Συνεταιρισμός» σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 έρχεται και επιβάλλει τέλος επιτηδεύματος 800 € στον «ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ»!! το οποίο έγινε γνωστό σε μας με την συμπλήρωση της Φορολογικής Δήλωσης του Συνεταιρισμού για το οικονομικό έτος 2017.

Παρακαλέσαμε για την άμεση νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ που θα επίλυε το πρόβλημα αλλά τίποτα!

Οι εντυπώσεις μας και οι αναμνήσεις μας είναι άριστες και προτείνουμε: Την οργανωτική στήριξη του θεσμού των σχολικών συνεταιρισμών και η θεσμική τους κατοχύρωση μέσα από την απλοποίηση του σημερινού νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, το οποίο είναι πολύ σύνθετο και απαιτεί μεγάλη, άσκοπη και ιδιαίτερα κουραστική γραφειοκρατική ενασχόληση από τα παιδιά, με τη δημιουργία ενός νέου πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού πλαισίου που θα λειτουργεί ενισχυτικά και όχι κατασταλτικά στην προσπάθεια για την εδραίωση των σχολικών συνεταιρισμών.

Ευχαριστούμε από καρδιάς ΟΛΟΥΣ αυτούς που στάθηκαν δίπλα μας και μας στήριξαν στο δύσκολο έργο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.