Διαμαρτυρία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσα στο Βρετανικό Μουσείο - UNPOLITICAL

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Διαμαρτυρία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσα στο Βρετανικό Μουσείο


Το περασμένο Σάββατο, η θεατρική ομάδα διαμαρτυρίας «BP Or Not BP» διοργάνωσε μια ανεπίσημη ξενάγηση στα συλλημένα από διάφορες χώρες αντικείμενα που κοσμούν το Βρετανικό Μουσείο.

Στην «Ξενάγηση των Κλεμμένων Αντικειμένων» μίλησαν μέλη της ομάδας που έλκουν καταγωγή από την Κύπρο, τους Αβορίγινες της Αυστραλίας, το Ιράκ, τη Χαβάη και τους Μαορί της Ν. Ζηλανδίας.

Η πρώτη στάση των περίπου 150 που «ξεναγήθηκαν» ήταν η «Αίθουσα του Διαφωτισμού». Μίλησε ο Αβορίγινας Ρόντνεϊ Κέλι, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια εκστρατεύει για τον επαναπατρισμό της ασπίδας Gwegal. Ο Κέλι, απόγονος έκτης γενιάς του πολεμιστή Κούμαν, εξήγησε ότι την ασπίδα του προγόνου του άρπαξε ο Κάπτεν Κουκ, κατά την πρώτη συνάντηση Βρετανών και Αβορίγινων, το 1770 στον Κόλπο Μπότανι.

«Ασουρμπανιπάλ: Βασιλιάς της Ασυρίας, Βασιλιάς του Κόσμου», φωτογραφία: apimages

Επόμενη στάση ήταν η έκθεση «Ασουρμπανιπάλ: Βασιλιάς της Ασυρίας, Βασιλιάς του Κόσμου». Η ιρακινής καταγωγής Σάχλα έβαλε σε λόγια τον θυμό της για το ότι τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ χρησιμεύουν για την προώθηση της δημόσιας εικόνας της βρετανικής εταιρίας πετρελαίου BP, η οποία στήριξε την εισβολή του 2003 στη χώρα της Μέσης Ανατολής. «Το ότι η BP είναι τώρα χορηγός μιας έκθεσης συλλημμένης τέχνης από το σημερινό Ιράκ όζει ηθική χρεοκοπία, και είναι μια αυθάδης προσπάθεια να εξωραΐσει τη συνενοχή της σε πόλεμο και καταστροφή» τόνισε η Σάχλα.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αριάνα Ντέιβις, με καταγωγή από τους Μαορί της Ν. Ζηλανδίας απηύθυνε έκκληση στο Βρετανικό Μουσείο να επιστραφούν τα 2.300 πολιτιστικά αγαθά των Μαορί που κατακρατά, και τα οποία αποκτήθηκαν την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Η αίθουσα των Ελγινείων, φωτογραφία: apimages

Η ξενάγηση – μετά από διάφορες στάσεις – ολοκληρώθηκε στην αίθουσα των Ελγινείων όπου ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Ντάνι Τσίβερς μίλησε για τη αφαίρεση των «Μαρμάρων» από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και ζήτησε την επιστροφή τους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια ζητούν το επαναπατρισμό τους και προς τούτο έχει ετοιμαστεί ειδικό μουσείο να τα υποδεχθεί.


Η δράση της ομάδας «BP Or Not BP»

Η δράση της ομάδας «BP Or Not BP» ήλθε σε μια συγκυρία εντεινόμενης πίεσης σε διευθυντές μουσείων σε όλη την Ευρώπη να τοποθετηθούν στο ζήτημα του επαναπατρισμού αντικειμένων ξένης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.