Σε παράκρουση η Άγκυρα: O Ερντογάν προανήγγειλε ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ - UNPOLITICAL

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019

Σε παράκρουση η Άγκυρα: O Ερντογάν προανήγγειλε ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ


Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, με την Άγκυρα να τρελαίνεται από οργή για την απομόνωσή της από τα ενεργειακά συμφέροντα.

Μετά την MED7 και το θετικό κλίμα συνεργασίας, ο Ερντογάν προανήγγειλε ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ, με έμφαση στα σημεία των ερευνών και σε περιοχές ιταλικών και γαλλικών συμφερόντων, προσπαθώντας να «ανταποδώσει» για τον εξοβελισμό της Τουρκίας από τα ενεργειακά συμφέροντα.

Παράλληλα, οι Γάλλοι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για μια στρατιωτική βάση στην Κύπρο, με σκοπό τη διαφύλαξη των δικών τους συμφερόντων, αλλά και κατ’ επέκταση των κυπριακών.

Ως ταύρος σε υαλοπωλείο αντέδρασε η Τουρκία στις δηλώσεις, ιδιαίτερα του Προέδρου της Γαλλίας, μετά το τέλος της συνάντησης των ηγετών των επτά Μεσογειακών χωρών στη Λευκωσία.

Με διαδοχικές παράτυπες Navtex «δέσμευσε» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» και «διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού».

Μάλιστα, με την πρώτη παράτυπη Navtex, «δέσμευσε» για ασκήσεις με συμμετοχή Ναυτικού του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει, και την περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πιο ευαίσθητο της στάδιο η γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum, στον στόχο «Γλαύκος».

Με тρίτη ταυτόχρονη παράτυπη Navtex, «δέσμευσε» για όλο τον Φεβρουάριο, με επίκληση επαναλαμβανόμενων ασκήσεων του Ναυτικού με πυρά, περιοχή που συμπίπτει με το τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσής του στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ.

Αυτή ήταν η αντίδραση Ερτογάν, που φαίνεται ότι στρέφεται κατά πάντων και ενοχλείται ιδιαίτερα από τις αναφορές στη Σύνοδο των Μεσογειακών κρατών από τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συνεργασία Γαλλίας-Κύπρου σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας.

Πρόκειται ουσιαστικά για αντίδραση που φανερώνει την ενόχληση της Τουρκίας από την αναγνώριση και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε βαθμό που απομονώνει την ίδια την Τουρκία στην περιοχή και γι’ αυτό και η επίκληση «συμμαχιών», όπως με το ΝΑΤΟ και «ξένες» χώρες, στις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι φανερό ότι οι τουρκικές κινήσεις έχουν κυρίως χαρακτήρα βεγγαλικών, αφού δύσκολα το ΝΑΤΟ θα προχωρούσε σε παρενόχληση έστω και επί χάρτου της αμερικανικών συμφερόντων γεώτρησης.

Οι περιοχές που «δεσμεύονται» για παράνομες ασκήσεις με τις εν λόγω Navtex, δείχνουν σαφώς ότι κύριος στόχος είναι η παρενόχληση των γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων στην κυπριακή ΑΟΖ μέσω των ΤΟΤΑL και ΕΝΙ.

Η πολιτική αυτή της Τουρκίας συμπληρώνεται και με την πλεύση του «Μπαρμπαρός» στα τεμάχια «8» και «9», όπου επίσης επηρεάζονται γαλλικά και ιταλικά συμφέροντα.

Επίσης, η επίμονη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ στο τεμάχιο «7», που διεκδικούν σε συνεργασία μεταξύ τους ΤΟΤΑL και ΕΝΙ επισφραγίζει τις επιδιώξεις της Τουρκίας με τις ενέργειες αυτές.

OI ΓΑΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Οι Γάλλοι φαίνεται ότι θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο και έτσι φαίνεται ότι αναζητούν βάση στην Κύπρο.

Η βάση που θέλουν οι Γάλλοι στην Κύπρο ίσως δεν έχει την κλασική μορφή, όπως μια αντίστοιχη αμερικανική στην Ελλάδα ή εκείνη που διατηρούν οι Βρετανοί, ωστόσο το γαλλικό ενδιαφέρον είναι έντονο.

Οι ανακατατάξεις στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή μαζί με την ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της γαλλικής Total ενισχύουν το ενδιαφέρον της Γαλλίας.

Μακρόν και Αναστασιάδης συζήτησαν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν εκτός από θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος και θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Η συνεργασία των δύο χωρών πάει πίσω στο χρόνο αρκετές δεκαετίες και σύμφωνα με πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας το θέμα της βάσης συζητείται εδώ και καιρό. Πιθανότατα ωστόσο η Κύπρος συζητά ενισχυμένες διευκολύνσεις κυρίως στη θάλασσα.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.