«Πνίγονται» οι φορολογούμενοι -Πάνω από 2,2 εκατομμύρια δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε 500 ευρώ - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019

«Πνίγονται» οι φορολογούμενοι -Πάνω από 2,2 εκατομμύρια δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε 500 ευρώ

Αποτέλεσμα εικόνας για χρεη στην εφορια

Τι κι αν τα νέα χρέη στην εφορία το 2018 ήταν -ελαφρώς- λιγότερα από το 2017;

Τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, όπως τα επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αποκαλύπτουν ότι με εξαίρεση την κατηγορία των φορολογούμενων που χρωστάνε από 500 ως 10.000 ευρώ, όλοι οι υπόλοιποι στη «μαύρη» λίστα έχουν πληθύνει.


Αναμφίβολα, το στοιχείο που χτυπάει περισσότερο στο μάτι είναι η σημαντική αύξηση των φορολογούμενων που χρωστάνε ως 500 ευρώ, καθώς πρόκειται για τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών του Δημοσίου κι από το ύψος της κατά κεφαλήν οφειλής προκύπτει ότι πρόκειται για ανθρώπους σχετικά χαμηλών εισοδημάτων ή και περιουσιακής κατάστασης. Στο τέλος του 2017, η «μαύρη» λίστα της ΑΑΔΕ συμπεριελάμβανε 2.201.910 πολίτες με χρέη ως 500 ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, η… γενιά του 500άρικου έφτασε στα 2.219.151, καθώς προστέθηκαν άλλοι 17.241 υπόχρεοι.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη κατηγορία οφειλετών είναι όσοι χρωστάνε ως 10.000 ευρώ και αυτή η ομάδα μίκρυνε κατά 31.429 φορολογούμενους σε σχέση με το τέλος του 2017, καθώς φαίνεται ότι πρόκειται για την υποκατηγορία των υπόχρεων που έχουν διατηρήσει ή έστω ανακτήσει μέρος της φοροδοτικής τους ικανότητας, έτσι ώστε να «ξεφορτώνουν» σταδιακά τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι πολλοί από αυτούς απλώς έπεσαν “κατηγορία”, δηλαδή στους οφειλέτες ως 500 ευρώ, γλιτώνοντας από το άγχος των κατασχέσεων κινητών κι ακινήτων, που ενεργοποιούνται για χρέη άνω των 500 ευρώ.


Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 παρατηρείται μείωση κατά 4.107 άτομα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 4.064.750 άτομα. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 247.645, εξισορροπώντας την αύξηση που είχε προηγηθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018.


Παράλληλα εξετάζοντας τη μηνιαία εξέλιξη του αριθμού των οφειλετών διαπιστώνεται η επίδραση της εποχικότητας, δηλαδή με απλά λόγια της… δυσανεξίας των φορολογούμενων στο pressing των φόρων. Ενδεικτικό είναι ότι τον Νοέμβριο που έληγε η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, παρατηρήθηκε αύξηση του πλήθους των οφειλετών κατά 1.093 άτομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο σημειώθηκε μείωση κατά 113.016 και 135.722 οφειλέτες αντίστοιχα.

Το στοιχείο της εποχικότητας, αποτυπώνεται πιο καθαρά στην κλιμάκωση των οφειλών. Τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 275,96 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προέρχεται από τον ΦΠΑ, λόγω των περιοδικών δηλώσεων τρίτου τριμήνου και τους φόρους στην περιουσία, λόγω της λήξης της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Η αύξηση συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό (715,31 εκατ. ευρώ), καθώς εκτός από τις κατηγορίες του ΦΠΑ και των φόρων στην περιουσία σημαντική επιβάρυνση προήλθε από τη λήξη της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος. Τον Δεκέμβριο (στοιχεία κατά την 1/1/2019) παρατηρήθηκε νέα αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 281,91 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που σχετίζεται κυρίως με την λήξη της προτελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.