Η μεγάλη κοροϊδία: Το ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε 30 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο! - UNPOLITICAL

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019

Η μεγάλη κοροϊδία: Το ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε 30 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο!

Η μεγάλη κοροϊδία: Το ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε 30 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο!

Κανείς δεν κατάλαβε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας αυξήθηκε κατά 30,2 δισ. μέσα σε ένα μόλις χρόνο, από το 2017 μέχρι το 2018 μετά από εννέα χρόνια μνημονίων και ξεπουλήματος των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.

Υποτίθεται ότι μετά από όλο αυτό «μαστίγωμα» το το δημόσιο χρέος θα μειώνονταν και όμως διογκώθηκε με μια τάξη μεγέθους που προκαλεί ίλλιγγο.

Τελικά η δήλωση της Πάμελα Άντερσον που ΔΕΝ είναι οικονομολόγος, για την κατάσταση στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα με ακρίβεια:

«Σήμερα, αν κοιτάξει κανείς την Ελλάδα θα δει ότι τα περισσότερα αεροδρόμια ανήκουν σε γερμανικές εταιρείες (Fraport), και ότι το λιμάνι του Πειραιά (μέρος της ευρύτερης Αθήνας) ανήκει στους Κινέζους, ότι οι άνθρωποι είναι ακόμη πιο χρεωμένοι και ότι υπάρχει φτώχεια παντού και μαζική μετανάστευση στον νεανικό πληθυσμό»

Δηλαδή ο Έλληνας έφτασε στο σημείο να μην κατέχει τίποτα, να δίνει ότι βγάζει για να ξεχρεώνει κάποιους που ποτέ δεν είδε και εν τέλει να χρωστάει και περισσότερα.

Αυτό είναι κατόρθωμα όλων των ελληνικών κυβερνήσων αλλά για το επίτευγμα της αύξησης του χρέους κατά 30 δισ. που ποτέ δεν είχε ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν μέσα σε ένα μολίς έτος, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η νυν κυβέρνηση που αυτοεπαινείται ότι έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που περιλαμβάνονται στο δελτίο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η συνολική άξια του ακαθάριστου δημόσιου χρέους εκτοξεύθηκε στα 358,949 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, από 328,707 στο τέλος του 2017.

Η αύξηση αυτή προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των νέων εκδόσεων (844,911 δισ. ευρώ) και των εξοφλήσεων (814,861 δισ. ευρώ) που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά (συνολικά 30,050 δισ. ευρώ), μαζί με τις διάφορες ανατιμήσεις (195 εκατ. ευρώ).

Στις εκδόσεις των 844,911 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται, τόσο τα δάνεια που εκταμιεύονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) όσο και η ανακύκλωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω repos όπως αναφέρει ο Θόδωρος Κατσανέβας στο slpress.gr

Αντιστοίχως, προσδιορίζονται και τα νούμερα στις εξοφλήσεις. Επισημαίνουμε ότι η χώρα μας οδηγήθηκε στο πρώτο Μνημόνιο τον Μάιο 2010, έχοντας στην πλάτη της χρέος ύψους 301,062 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009.

Δηλαδή συνολικά το χρέος αυξήθηκε κατά 57 δισ.ευρώ ενώ το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε!

Από την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα εισέπραξε δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα που έληγαν και άλλες υποχρεώσεις.

Επίσης, για να χρηματοδοτήσει μέρος του ελλείμματος του προϋπολογισμού της. Τις δανειακές αυτές δόσεις τις εισέπραξε από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Παράλληλα, τμήμα των δανείων του δεύτερου και του τρίτου Μνημονίου χρησιμοποιήθηκε για να εξοφληθεί σταδιακά το δάνειο που χορήγησε το ΔΝΤ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου (20,1 δισ. ευρώ συν τόκοι).

Μετά από τρία Μνημόνια κι ένα PSI το ελληνικό δημόσιο χρέος, στο τέλος του 2018 όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά, αντιθέτως, αυξήθηκε στα 358,939 δισ. ευρώ με τους χρεωστικούς τίτλους να ξεπερνούν τα 66,83 δισ. ευρώ και τα δάνεια (παντός τύπου) να διαμορφώνονται στα 292,118 δισ. ευρώ!

Δεν υπάρχει ελπίδα αν συνεχίσει η χώρα αυτή την πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.