Ειδικοί αποκαλύπτουν οτι ο Έλγιν λεηλάτησε το μνημείο της Ακρόπολης χωρίς την άδεια του Σουλτάνου - UNPOLITICAL

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Ειδικοί αποκαλύπτουν οτι ο Έλγιν λεηλάτησε το μνημείο της Ακρόπολης χωρίς την άδεια του Σουλτάνου

Ειδικοί αποκαλύπτουν οτι ο Έλγιν λεηλάτησε το μνημείο της Ακρόπολης χωρίς την άδεια του Σουλτάνου

Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο η λεηλασία των Γλυπτών του Παρθενώνα έγινε από τον Έλγιν με σχετική άδεια από το Σουλτάνο, ωστόσο το συγκεκριμένο χαρτί δεν σώζεται και αυτό που έχει σήμερα το Μουσείο στο αρχείο του, δεν είναι παρά μία μεταγενέστερη μετάφραση στα ιταλικά, μίας φιλικής επιστολής από τον Καϊμακάμ Πασά που του δίνει άδεια να πάρει εκμαγεία από τα γλυπτά σε καμία περίπτωση όμως να προκαλέσει την οποιαδήποτε ζημιά στο μνημείο, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 η επίτιμη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων, Ελένη Κόρκα.

Υπογραμμίζει δε ότι η επιστολή δεν είναι από τον ίδιο το Σουλτάνο αλλά από τον Καιμακάμ Πασά ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και αντικαθιστούσε το Μεγάλο Βεζίρη και δεν αποτελεί επίσημο οθωμανικό έγγραφο.

Οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι έχουν και άλλα έγγραφα εκτός από αυτό, ωστόσο μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1 ο ιρανός ερευνητής, Σαριάν Παναχί ένας από τους λίγους ιστορικούς που μπορεί να διαβάσει οθωμανικά τουρκικά και έχει κάνει έρευνα σε όλα τα επίσημα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένα φιρμάνι για μεταφορά των Γλυπτών. Το γεγονός επιβεβαίωσαν και δύο Τούρκοι επιστήμονες σε συνέντευξη που έδωσαν στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 18 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα οι Τούρκοι ερευνητές Ζεϊνέπ Εγκέν και Όρχαν Σακίν παρουσίασαν τα αποτελέσματα μακράς έρευνας για τα επίσημα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα οποία συνδέονται με τον Λόρδο Έλγιν, τονίζοντας ότι: «Όλα τα φιρμάνια ήταν γραμμένα σ’ ένα ειδικό βιβλίο. Το περιεχόμενου τους ήταν επίσης γραμμένο σ’ αυτό» υποστήριξε ο Σακίν, ο οποίος απέρριψε τον βρετανικό ισχυρισμό ότι τα έγγραφα του Έλγιν αποτελούσαν άδεια εξαγωγής των Μαρμάρων. Πρώτα απ’ όλα, αυτό δεν ήταν φιρμάνι. Ίσως, ήταν ένα προσωπικό γράμμα, αλλά όχι φιρμάνι. Το φιρμάνι θα μπορούσε να υπογραφεί μόνο από τον Σουλτάνο, όχι από τον Πασά. Υπήρχε μόνο άδεια για επίσκεψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.