Τεστ αίματος βρίσκει τη νόσο Αλτσχάιμερ πριν τα συμπτώματα - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019

Τεστ αίματος βρίσκει τη νόσο Αλτσχάιμερ πριν τα συμπτώματα

Τεστ αίματος βρίσκει τη νόσο Αλτσχάιμερ πριν τα συμπτώματα

Ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν μια πιθανή μέθοδο για την ανάλυση των δειγμάτων αίματος ώστε να εντοπίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, πριν καν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα.

Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο Science Advances, περιγράφουν το διαγνωστικό εργαλείο και τις επιδόσεις του.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, παράλληλα μάχονται και για την όσο το δυνατόν πιο πρώιμη διάγνωσή της. Ο εντοπισμός ενδείξεων πριν την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων είναι καίριας σημασίας για την αξία των θεραπευτικών τακτικών που στοχεύουν στην πρόληψη της εκδήλωσης της.

Σήμερα οι γιατροί για την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ υποβάλλουν τους ασθενείς είτε σε Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET), είτε κάνουν ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού, πρακτικές κοστοβόρες και επώδυνες. Έτσι, ανά τον κόσμο διάφορες επιστημονικές ομάδες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ανίχνευσης των πρώιμων ενδείξεων της νόσου με βάση το αίμα.

Στο πλαίσιο αυτό, τριεθνής ομάδας ειδικών ανέπτυξε μια αιματολογική εξέταση που αφήνει πολλές υποσχέσεις ως προς την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά της.

Για τον σχεδιασμό του τεστ εστίασαν στην μέτρηση των επιπέδων μιας ομάδας πρωτεϊνών σε δείγμα 238 ασθενών με γνωστική εξασθένηση που είχαν πάρει μέρος σε δύο μελέτες στην Αυστραλία. Όλοι ασθενείς είχαν υποβληθεί πριν σε PET για τον καθορισμό της γνωστικής εξασθένησης. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για την ταξινόμηση των πρωτεϊνών και στη συνέχεια ανέλυσαν τα δεδομένα των συμμετεχόντων βάσει ενός αλγορίθμου μηχανικής μάθησης σχεδιασμένου να αναγνωρίζει ενδείξεις προκλινικής νόσου Αλτσχάιμερ.

Το νέο αιματολογικό τεστ δοκιμάστηκε σε μια δεύτερη ομάδα ασθενών και οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι είχε 90% ακρίβεια στην συσχέτιση των αποτελεσμάτων των PET. Επίσης εντόπιζε 10 πρωτεϊνικά χαρακτηριστικά που μαζί αποτελούν έναν βιοδείκτη.

Όπως αναφέρουν στο σχετικό άρθρο, το τεστ αποτελεί την πρώτη εξέταση βιοδείκτη πλάσματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά προσθέτουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και δοκιμή του σε πραγματικές συνθήκες.

Παραμένουν όμως αισιόδοξοι ότι στο μέλλον το αιματολογικό τεστ θα μπορούσε να καταστεί διαθέσιμο για τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε προκλινικό στάδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.