Προστασία α' κατοικίας -Τα κριτήρια και τα μυστικά για ένταξη στο νέο πλαίσιο - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019

Προστασία α' κατοικίας -Τα κριτήρια και τα μυστικά για ένταξη στο νέο πλαίσιο

Προστασία α' κατοικίας -Τα κριτήρια και τα μυστικά για ένταξη στο νέο πλαίσιο

Κυβέρνηση και τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας α' κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου και περιμένουν πλέον το τυπικό «ΟΚ» από τις Βρυξέλλες. 

Oι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών παρουσίασαν στοιχεία για τον αριθμό των δανειοληπτών που εμπίπτουν στο νέο πλαίσιο με βάση τα υπό συζήτηση όρια, καθώς επίσης και τις πιθανές επιπτώσεις στους ισολογισμούς και τους δυνητικούς κινδύνους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση άσκησε πίεση για την διεύρυνση των ορίων και τη διαφοροποίηση των περιορισμών, χωρίς ωστόσο να έχουμε δραστικές ανατροπές σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση. Έτσι, τα όρια είναι λίγο διευρυμένα, ωστόσο στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα επιδείνωσης των ισολογισμών.

Στη σύσκεψη, που διήρκεσε περίπου 3 ώρες, συμφωνήθηκε ότι θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία δανειοληπτών υπό τις εξής προϋποθέσεις:
  • Το υπόλοιπο της οφειλής του αιτούμενου προστασίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 130.000 ευρώ. Ο αποκαλούμενος «μεγάλος κόφτης» έχει, όμως, δύο μυστικά. Το καλό νέο είναι ότι αυτό το ποσό αφορά στο «καθαρό» υπόλοιπο οφειλής, δηλαδή χωρίς τόκους υπερημερίας. Το κακό νέο είναι ότι αφορά στο σύνολο των δανείων που έχει λάβει ο αιτούμενος προστασίας, με προσημείωση της κύριας κατοικίας. Αυτή η... μικρή λεπτομέρεια στοχεύει κυρίως στους μικρομεσαίους, που θα καλύψει το νέο πλαίσιο, έτσι ώστε να μη γίνει κατάχρηση της προστασίας απ’ όσους έχουν λάβει επαγγελματικά δάνεια, αλλά και στεγαστικά ή και καταναλωτικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση προσπάθησε να ανεβάσει τον πήχη στις 150.000 ευρώ, δηλαδή 30.000 ευρώ ψηλότερα από την κατ’ αρχήν συμφωνία της περασμένης Δευτέρας, αλλά τελικά ο συμβιβασμός έγινε στα 130.000 ευρώ.
  • Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά κατ' ανώτατο όριο τα 250.000 ευρώ (προκειμένου για τρίτεκνους- πολύτεκνους), δηλαδή όσο συμφωνήθηκε την περασμένη Δευτέρα. Αυτός ο “κόφτης” είναι μάλλον συμβολικού χαρακτήρα, καθώς το «μπλόκο» γίνεται με το υπόλοιπο οφειλής, αλλά σίγουρα θα διευκολύνει το κυβερνητικό αφήγημα για προστασία ακινήτων τόσο μεγάλης αξίας.
  • Διευκρινίσεις αναμένονται ως προς τα εισοδηματικά όρια. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι αρχίζουν από τις 12.500 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και πλαφονάρουν στις 36.000 ευρώ για τρίτεκνες- πολύτεκνες οικογένειες. Ωστόσο, πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά όρια θα «κουμπώνουν» στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και μένει να διαπιστωθεί εάν αυτά τα πολύ χαμηλότερα όρια θα ισχύουν για την επιδότηση της δόσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ ξεκινάνε από τις 8.180 ευρώ για έναν ενήλικο και προσαυξάνονται κατά 3.550 ευρώ για κάθε παιδί φτάνοντας έτσι στις 20.639 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
  • Το «κούρεμα» θα γίνεται όπως ακριβώς το πρότειναν οι τράπεζες, δηλαδή όχι οριζόντια, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι ο λόγος υπόλοιπο οφειλής/αξία ακινήτου θα υπερβαίνει το 1,2. Για παράδειγμα, αν η αξία του ακινήτου είναι 80.000 ευρώ και το υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ, το ποσό που θα ρυθμίζεται θα είναι 96.000 ευρώ, ενώ 4.000 ευρώ θα μένουν στην άκρη και θα διαγράφονται, εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετήσει κανονικά το ρυθμισμένο δάνειο. Όσον αφορά στο άπλωμα των δόσεων σε βάθος χρόνου, ο ορίζοντας θα φτάνει στην 25ετία αλλά με ηλικιακό κόφτη (πιθανόν στα 80 χρόνια). Το επιτόκιο εξυπηρέτησης των ρυθμισμένων δόσεων θα είναι το Euribor + 2%. Σήμερα, το Euribor (ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο) είναι αρνητικό (-0,1%). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, το νέο πλαίσιο προστασίας θα καλύψει περίπου το 80% των “κόκκινων” δανειοληπτών, δηλαδή τουλάχιστον 200.000 περιπτώσεις.

Μέχρι τέλος Φλεβάρη η νομοθέτηση

«Στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015» ανέφεραν αργα το βράδυ κυβερνητικές πηγές.

Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος. Στο κυβερνητικό επιτελείο προστέθηκε και η κυρία Θεανώ Φωτίου, ως αρμόδια για τα ζητήματα επιδότησης του 33% της δόσης των στεγαστικών, που προβλέπει το νέο πλαίσιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ. Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς, και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.