Αυτή την Ευρώπη θέλουν - UNPOLITICAL

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019

Αυτή την Ευρώπη θέλουν


Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και τρεις πολιτικοί από την Τσεχία, την Πολωνία και την Ολλανδία παρουσίασαν στο Παρίσι τον «συνασπισμό για την Ευρώπη των εθνών«, που εκπροσωπείται από 31 κόμματα σε 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο οποίος ελπίζει ότι θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι πολιτικοί αυτοί, που αρνούνται πλέον τον χαρακτηρισμό «ευρωσκεπτικιστές» και προτιμούν τον όρο «ευρωρεαλιστές», προέρχονται κατά βάση από τη σημερινή πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ), τον τρίτο σε μέγεθος πολιτικό σχηματισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέλος της ΕΣΜ είναι και το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας.

Κάνοντας λόγο για «την Ευρώπη των πατρίδων«, οι τέσσερις πολιτικοί είπαν με μια φωνή ότι θέλουν «να αναστρέψουν την κατεύθυνση που έχει πάρει εδώ και χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση» και «να εμποδίσουν το σχέδιο της ομοσπονδιοποίησης, του συγκεντρωτισμού» που επιθυμούν οι Βρυξέλλες.

Οι ευρωρεαλιστές έχουν ένα «θετικό σχέδιο» με «συγκεκριμένες θέσεις», όπως είπε ο Ντιπόν-Ενιάν. «Το θέμα δεν είναι πλέον να κρατούμε επικριτική στάση αλλά να υπερασπιστούμε ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό σχέδιο», πρόσθεσε.

Ο Ντιπόν-Ενιάν, που είχε στηρίξει τη Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017, πήρε σήμερα αποστάσεις από το κόμμα της καθώς την θεωρεί τον σημαντικότερο πολιτικό αντίπαλό του και δεν δίστασε να την επικρίνει. «Ο Εθνικός Συναγερμός (σ.σ. πρώην Εθνικό Μέτωπο) δεν έχει προς το παρόν κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενώ εμείς προτείνουμε έναν ρεαλιστικό δρόμο για να αποδώσουμε την εξουσία και το χρήμα στους Γάλλους», είπε.

Ο Πολωνός Ρίτσαρντ Λεγκούτκο –από το συντηρητικό, λαϊκιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (Pis)– καθώς και ο Ολλανδός Τιερί Μποντέ, ο ηγέτης ενός μικρού, λαϊκιστικού κόμματος, εμφανίστηκαν ωστόσο πιο διαλλακτικοί. «Θέλουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο ενός διευρυμένου συνασπισμού» είπε ο πρώτος, ενώ ο δεύτερος επισήμανε ότι ορισμένα κόμματα μπορεί να έχουν διαφορές σε εθνικό επίπεδο, όμως συμμερίζονται την ίδια άποψη για όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλευρό αυτών των πολέμιων «των φεντεραλιστών, των γραφειοκρατών» των Βρυξελλών –όπως χαρακτήρισε την ΕΕ ο Ντιπόν-Ενιάν, βρέθηκε και ο απερχόμενος Τσέχος ευρωβουλευτής Γιαν Ζαχράντιλ, που υπήρξε υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν. «Θα μας χαρακτηρίσουν αντιευρωπαίους, εθνικές, αλλά δεν είμαστε τίποτα από αυτά. Είμαστε μεταρρυθμιστές», τόνισε.

Ο συνασπισμός αυτός ελπίζει ότι θα μπορέσει να προσελκύσει και άλλα κόμματα: έχει σχεδόν εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ισπανικού, ακροδεξιού Vox ενώ είναι πιθανόν να στηριχθεί και από το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, στην περίπτωση που αποκλειστεί από το Ευρωπαίκό Λαϊκό Κόμμα.

Σύμφωνα με πολλές πηγές, είναι σε εξέλιξη και οι συζητήσεις με το Κίνημα 5 Αστέρων της Ιταλίας και την εθνικοδεξιά Λέγκα, καθώς και με ένα εθνικιστικό κόμμα της Πορτογαλίας, με το οποίο «οι συζητήσεις είναι πιο εύκολες».

«Δεν συμφωνούμε σε όλα», παραδέχτηκε ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν. «Αλλά έχουμε την εξυπνάδα να το γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Η αναμενόμενη αντίδραση, ήρθε με τον χαρακτηρισμό «επικίνδυνη αφέλεια» στο δίλημμα που θέτουν οι ευρωσκεπτικιστές μεταξύ επιστροφής στα έθνη-κράτη και παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού το πρώτο σενάριο δεν θα οδηγήσει απλά σε κατάρρευση της Ευρώπης, αλλά σε περιθωριοποίηση όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

«Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι να γυρίσουμε στο έθνος- κράτος, που θα εξασφαλίσει δήθεν εθνική κυριαρχία και εθνικές ταυτότητες» Το πραγματικό δίλημμα είναι αν το έθνος-κράτος στο οποίο οραματίζονται κάποιοι να επιστρέψουν, μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις για τους ευρωπαϊκούς λαούς στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη, ούτε καν η ισχυρή Γερμανία, που αν αύριο αντιμετωπίσουμε μια επιδημία τύπου Έμπολα μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της». Το ίδιο ισχύει για την πολιτική προστασία και την προστασία των συνόρων – και αυτό το γνωρίζουμε όλοι, «ακόμη και ο Σαλβίνι και ο Ορμπαν γνωρίζουν ότι δεν μπορούν μόνοι τους, όσα τείχη και αν χτίσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.