Εκτός 120 δόσεων ένας στους δύο οφειλέτες - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019

Εκτός 120 δόσεων ένας στους δύο οφειλέτες

Εκτός 120 δόσεων ένας στους δύο οφειλέτες

Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση -με πενιχρό όφελος όμως για τους πολίτες- εξελίσσονται τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την ρύθμιση με τις «120 δόσεις» προς την εφορία, η οποία θα ενεργοποιηθεί μετά το Πάσχα. Πρακτικά, για τα περισσότερα νοικοκυριά, το νέο σύστημα δεν θα προσφέρει παρά 10 – 20 δόσεις το πολύ. Και για τις επιχειρήσεις όμως, από τις οποίες εξαρτώνται χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αγορά, στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν επιλύσει ακόμη πώς θα τις αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε εχθές το newmoney.gr η νέα ρύθμιση δεν θα προβλέπει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια για όσα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, προβλέπεται να διατηρηθεί ο «κόφτης» της ελάχιστης μηνιαίας δόσεως. Έστω και αν μειωθεί δραστικά έως 50% όπως σχεδιάζεται, από 50 ευρώ που ίσχυε ως τώρα σε άλλες ρυθμίσεις σε μόλις 25-30 ευρώ το μήνα, το μέτρο θα διευκολύνει μόνον 1 στους 2 μικρο-οφειλέτες.

Και αυτό διότι από τα 4,064 εκατ. οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη 105 δισ. ευρώ προς την εφορία:

-Οι 2.219.151 χρωστούν έως 500 ευρώ μόλις (και ούτε 300 εκατ. ευρώ αθροιστικά όλοι μαζί). Συνεπώς, ακόμα και με 25 ευρώ σαν ελάχιστη δόση το μήνα, οι δόσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 20 συνολικά. Φυσικά δεν αφορούν καν στους 536.330 οφειλέτες που χρωστούν και δεν πληρώνουν από 1-10 ευρώ, ούτε αγγίζουν τους 338.072 οφειλέτες με χρέη 10-50 ευρώ. Δώρον - άδωρον φαντάζει και για τους περισσότερους από τους συνολικά 1.344.792 μικρο-οφειλέτες με χρέη 50-500 ευρώ μόλις, καθώς τους προσφέρει μόλις 2-20 δόσεις. Για όλους αυτούς, το μόνο όφελος ίσως είναι η διαγραφή τυχόν μικροποσών για τόκους ή η άμεση χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας που την στερούνται παρότι οι οφειλές τους είναι (ατομικά και συνολικά) είναι ουσιαστικά αμελητέες.

- Οφέλη από τις 120 δόσεις θα έχουν κυρίως οφειλέτες που χρωστούν πολλά περισσότερα από 3.000 ευρώ και πάνω (120 Χ 25 ευρώ = 3.000). Ο συνολικός τους αριθμός δεν ξεπερνά οι 1,5 εκατομμύριο. Ωστόσο αν δηλώνουν εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, τότε και για αυτούς οι 120 δόσεις θα φαντάζουν απλησίαστες. Και αυτό διότι καθιερώνεται ο όρος «ετήσια ικανότητα αποπληρωμής» που ορίζεται σαν ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Η λογική του μέτρου αυτού είναι σχετικά απλή: το πόσα μπορεί να δίνει ο φορολογούμενος δεν μπορεί να επαφίεται απλώς στην καλή του πρόθεση, αλλά θα καθορίζεται κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος του εισοδηματός του. Κάτι ανάλογο δηλαδή και με τον τρόπο που τους επιβάλλεται ο φόρος εισοδήματος.

Για παράδειγμα, για όσους ξεπερνούν ελαφρώς τα 10.000 ευρώ, θα τους ζητηθεί να πληρώνουν ετησίως ένα πολύ μικρό ποσοστό από όσα βγάζουν, της τάξεως του 5% ή 6%. Για παράδειγμα, για εισόδημα 12.000 ευρώ μπορεί να απαιτείται να πληρώνουν 600 ή 720 ευρώ το χρόνο, ασχέτως πόσο υψηλή ή χαμηλή είναι ο οφειλή τους. Σε αυτήν την περιπτωση, εάν χρωστούν κάτω από το ετήσιο όριο αποπληρωμής δεν θα έχουν παραπάνω από 12 δόσεις, ενώ αν χρωστούν πχ 7.200 ευρώ, θα πρέπει να τα εξοφλήσουν σε 120 δόσεις των 60 ευρώ το μήνα (αφού με τα 600 το χρόνο ή 50 το μήνα θα χρειάζονταν 144 μήνες).

Το κέρδος όμως στις περιπτώσεις χρεών άνω των 2.000 ή 3.000 ευρώ (και ιδίως άνω των 10.000 ευρώ που χρωστούν περί τους 300.000οφειλέτες) θα είναι πιθανότατα ένα πιο γενναίο «κούρεμα» στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τη βασική οφειλή.

Σε κάθε περίπτωση η νέα ρύθμιση θα είναι περιορισμένης διάρκειας και θα μείνει ανοικτή για 3 μήνες ή έως τέλος Αυγούστου, εφόσον ενεργοποιηθεί μέσα στον Μάιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.