Ανησυχία: Τα 3 σημεία της Παναγίας των Παρισίων που κινδυνεύουν με κατάρρευση - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Ανησυχία: Τα 3 σημεία της Παναγίας των Παρισίων που κινδυνεύουν με κατάρρευση

Πανοραμική της Παναγίας των Παρισίων μετά τη φωτιά

Μπορεί τα χειρότερα να αποφεύχθησαν στην Παναγία των Παρισίων, ωστόσο υπάρχουν τρία σημεία στον καθεδρικό που κινδυνεύουν ακόμη με κατάρρευση.

Ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθούσε με αγωνία την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων το βράδυ της Δευτέρας, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους για τη στατικότητα του κτιρίου. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ωστόσο, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής μπορούσαν να διαβεβαιώσουν πως τα χειρότερα απετράπησαν και ότι το κτίριο δεν κινδυνεύει με ολική καταστροφή. Το απόγευμα της Πέμπτης ωστόσο, δόθηκαν στη δημοσιότητα τρία σημεία του ναού, τα οποία οι αρχές παρακολουθούν προσεκτικά, καθώς υπάρχουν φόβοι κατάρρευσης.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας, Φρανκ Ριεστέ, έχουν ήδη κινητοποιηθεί διαδικασίες απομάκρυνσης, υποστήριξης και επανασυγκόλησης στα σημεία αυτά.

Ποια τα τρία σημεία κινδύνου στην Παναγία των Παρισίων

Στην βόρεια πτέρυγα του ναού η τριγωνική κόχη ύψους περίπου 15 μέτρων πάνω από την πρόσοψη της Παναγίας των Παρισίων δεν στηρίζεται πλέον στην ξύλινη κορνίζα που έγινε στάχτη, ούτε φυσικά στη σκεπή που κατέρρευσε μαζί της. «Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες υποστήριξης του ανώτερου τμήματος, με τη χρήση ξύλινων υποστυλωμάτων καθώς υπήρξε φόβος κατάρρευσης» ανέφερε ο υπουργός στο γαλλικό κανάλι BFM.

Εικόνα της Παναγίας των Παρισίων μετά τη φωτιά

Το τριγωνικό κτίσμα στην βόρεια πτέρυγα στέκει στον αέρα με τον κίνδυνο κατάρρευσης να παραμένει υπαρκτός / Φωτογραφία: AP Photo

Το τμήμα αυτό της Παναγίας των Παρισίων ζυγίζει πολλούς τόνους και ενδεχόμενη κατάρρευση θα μπορούσε να συμπαρασύρει μεγάλο μέρος της πρόσοψης του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης ροζέτας (μια από όλες). Επιπλέον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε ζημιές και σε παρακείμενα κτίρια.

Το δεύτερο σημείο που παρουσιάζει αστάθεια, είναι η κόχη που βρίσκεται προς ανατολάς, ανάμεσα στους δύο πύργους που φιλοξενούν τα καμπαναριά της Παναγίας των Παρισίων. Ομοίως, το τριγωνικό αυτό μέρος του κτιρίου στηριζόταν στην κορνίζα της οροφής. Οι αρχές έχουν παρατηρήσει πως το τμήμα αυτό γέρνει επικίνδυνα. «Το τμήμα αυτό είναι επίφοβο, καθώς στην κορυφή του, το άγαλμα του αγγέλου έχει καεί ολοσχερώς και φέρει ρωγμές σε όλο του το μήκος» εξήγησε ο Ριεστέ.

Τμήμα της Παναγίας των Παρισίων στην μπροστά είσοδο με τους πύργους
Η ανατολική τριγωνική κόχη του κτιρίου, μεταξύ των καμπαναριών έχει πάρει κλίση και κινδυνεύει επίσης με κατάρρευση / Φωτογραφία: AP Photo


Οι γαλλικές αρχές σκοπεύουν να στήσουν σκαλωσιά στο σημείο, με την οποία θα καταφέρουν να στερεώσουν το τμήμα αυτό της Παναγίας των Παρισίων, ενώ σύντομα το κατεστραμμένο άγαλμα θα απομακρυνθεί.

Το τρίτο προβληματικό σημείο αφορά στη γωνία του βόρειου καμπαναριού της Παναγίας των Παρισίων, όπου η θερμοκρασία ανέβηκε επικίνδυνα εξαιτίας της φωτιάς, με αποτέλεσμα οι πέτρες του κτίσματος να εξασθενήσουν με κίνδυνο την κατάρρευση. «Αν οι πέτρες στο σημείο υποχωρήσουν, θέτουν σε κίνδυνο το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο διεσώθη» σημειώνει ο υπουργός πολιτισμού.

Τμήμα του καμπαναριού της Παναγίας των Παρισίων και εργασίες αποκατάστασης.
Η γωνία του βόρειου πύργου της Παναγία των Παρισίων που φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από τη φωτιά / Φωτογραφία: AP Photo

Τέλος, ο Φρανκ Ριεστέ ανέφερε τρία ακόμη σημεία που χρειάζονται προσοχή στην Παναγία των Παρισίων και συγκεκριμένα στην οροφή, η οποία και υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές. Όπως είπε οι τρούλοι του ναού υποχώρησαν σε τρία σημεία και έτσι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης της πέτρινης οροφής. Στα σημεία αυτά προγραμματίζεται η εγκατάσταση σκαλωσιάς, ώστε να αποσυρθούν τα κατεστραμμένα κομμάτια και να στεγανοποιηθεί ο ναός.

Εικόνα από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει καταρρεύσει η οροφή
Εικόνα από το εσωτερικό του ναού μετά τη φωτιά. Μεγάλα τμήματα των τρούλων της Παναγίας των Παρισίων έχουν καταρρεύσει / Φωτογραφία: AP Photo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.